Nalewka na truskawki - pytanie...

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kompotZgruszek
50%
50%
Posty: 104
Rejestracja: 2009-01-24, 01:43
Lokalizacja: bimbeland

Post autor: kompotZgruszek » 2009-06-20, 01:08

kolego @Keram może taka wyciskarka będzie ok
wyciskarka do soku 986.9000
pasuje do wszystkich typów maszynek zelmera
Jeśli chcesz, żeby coś było dobrze zrobione, zrób to sam.

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-06-24, 12:08

Wczoraj patrzę a z tej nalewki zrobiła się galareta.Nie wiem,chyba te truskawki z rejonu Czarnobyla.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-24, 15:22

A Pektopolem traktował truskawki?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-06-24, 16:13

Nie,tym razem nie traktował.Zgniótł tylko i dodał wódkę 42%.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-24, 16:54

Do truskawki, jeżyny i porzeczki dobrze jest dawać pektopol, mają dużo pektyn i potem jest galaretka.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2009-06-25, 14:57

Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98% :oki ),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę :lol:

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-06-25, 15:59

mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka :mrgreen:

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-06-25, 16:04

jerzy pisze:mozaby dodac cukru zelujacego i lyzeczka "popijac" na urodzinach synka :mrgreen:
Ostatnio zrobiłem galaretkę do której połowę wody zastąpiłem wódką 42%.Smak jako taki bo wychodzi na pierwszy plan zapach i smak wódki. :|
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

Keram
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2009-08-06, 10:19

winiarek5 pisze:Czyli jak jest galaretka to już za późno na Pektopol, czy jeszcze można dać?
Chociaż flaszka z Pektopolem (od 98% :oki ),stoi jak wół, w szafie - tylko rękę wyciągnąć, to oczywiście zapomniałem o Pektopolu i też mam fajną galaretkę :lol:
Zrobilem likier malinowy 30% wedlug Cieślaka. Wytworzyla sie niestety delikatna
galaretka. Czy dodanie pektopolu może pomóc czy powinienem odpuścić. Czy
istnieją inne alternatywne metody usuwania galaretki po dodaniu alkoholu?

bnp

Post autor: bnp » 2009-08-06, 22:03

ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc

Keram
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2009-02-01, 17:34
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Keram » 2009-08-11, 09:26

bnp pisze:ostatnio czytałem na winoorg o działaniu pektopolu w nalewkach 40% to i twej powinno pomóc
Pomogło. Kilka kropli pektopolu na 5L po kilku dniach zlikwidowalo galaretowatość likieru. bnp dzięki za radę.

Awatar użytkownika
mlody
90%
90%
Posty: 929
Rejestracja: 2008-06-25, 13:46
Lokalizacja: SOSNOWIEC

Post autor: mlody » 2010-06-16, 12:11

czas odświeżyć temat
Kupił już ktoś truskawki do nalewki?
jak do tej pory u mnie jest straszna kicha z owocami wszystko co do tej pory kupiłem jest strasznie kwaśne i do nalewki się nie nadaje, jak to jest u innych?
Alkohol pity z umiarem nie szkodzi nawet w największych ilościach

Awatar użytkownika
berni
50%
50%
Posty: 157
Rejestracja: 2009-11-16, 19:47
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: berni » 2010-06-17, 00:36

Jako producent truskawki mogę powiedzieć jedno: jeszcze się nie zaczęły a już się skończyły w tym roku ze ,,słodkością'' to będzie kicha dzisiaj zmieliłem drobne truskawki do zacieru i blg tylko 4 masakra :(
Każdy kieliszek to gwóźdź do trumny - więc pijmy co by nam się trumna nie rozleciała!

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5943
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-06-17, 00:53

Patrząc na pogodę to ja nalewki odpuszczam w tym roku , w tamtym się narobiłem , miałem chęci , przejście z prostego aparatu na kolumnę 8) wszystko dużo , dużo , a wyszło nawet nie średnio , owoce były zbyt wodniste , obiecałem sobie , że nalewkę nastawiam gdy owoc mnie smakiem zachwyci :slinka

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-06-17, 19:23

Olałem truskawki nawe jako dodatek do ratafii, co dopiero nalewka.
W tym roku są kiepskie bardzo.
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: K0stek i 2 gości