Strona 7 z 7

: 2010-06-17, 20:05
autor: JanK
Nie narzekajcie, nie jest tak źle. :) Robię nalewkę z 12 kg truskawek.

: 2010-06-18, 12:38
autor: mlody
JanK
nie wiem jak u Ciebie ale na śląsku brak słodkich truskawek a z byle jakich truskawek to podła ta nawleka wyjdzie. Według jakiego przepisu robisz tą nalewkę?

kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką

: 2010-06-18, 15:52
autor: JanK
1kg truskawek zasypuję 0,25 kg cukru. Jak puszczą sok dodaję 0,5 l spirytusu i 0,25l wody. Czekam min. 3 miesiące i konsumpcja. :D

: 2010-06-18, 22:40
autor: Percentage
mlody pisze:JanK
nie wiem jak u Ciebie ale na śląsku brak słodkich truskawek a z byle jakich truskawek to podła ta nawleka wyjdzie. Według jakiego przepisu robisz tą nalewkę?

kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką
Fakt faktem szału na truskawki nie ma. Jednak jeśli zapłaci się tą złotówkę więcej to są OK. U mnie zaczynają się za 2,50 później standardowo 3zł za 4,50 miód malina.

: 2010-06-20, 16:12
autor: kitaferia
mlody pisze:kitaferia
Z jakich owoców w tym roku zamierzasz robić ratafie?
Podejrzewam że z innymi owocami będzie podobnie jak z truskawką
Znalazłem wkońcu trochę nadającej się truskawki.
Może nie będzie tak źle z innymi owocami.

: 2012-06-20, 09:09
autor: Keram
W tym roku truskawka droga i mało słodka. Pierwsza partia na soku z sokownika już stoi (właściwie to wódka nie nalewka). Próbował ktoś dodawać nalewu z czarnego pieprzu?
Świeże truskawki można podawać z czarnym pieprzem.

: 2012-06-20, 09:51
autor: w2k2
Pomyśl może o zielonym pieprzu.
Ja z truskawek i zielonego pieprzu robię bardzo fajną konfiturę do mięs.
Wszystko ładnie się komponuje.

pozdrawiam

: 2012-06-22, 23:01
autor: cieptas
najlepsza nalewka na truskawki to śmietana :)

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

: 2019-07-03, 21:16
autor: Mateusz96%
Witam Szanownych :drinks
Macie jakieś sprawdzony przepis na nalewkę z truskawek ? Wiem, wiem złoty szpadel się należy :1st

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

: 2019-07-03, 22:48
autor: fuutro
No w zasadzie to zalewasz truskawki pokrojone w kostkę wódką, trzymasz je z miesiąc/dwa, zlewasz nalew, zasypujesz cukrem - ja daję z 0,5kg na kg owoców. Za jakieś dwa tygodnie zlewam lepki syrop truskawkowy i wlewam do nalewu. Truskawki zakonserwowane alkoholem i cukrem do słoja i schować - kobiety mają dziwne skłonności szybkiego pożerania takich owocków....

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

: 2019-07-04, 08:17
autor: Szlumf
Odszypułkowane truskawki zalewam 60% wódką lub rumem tak by tylko zakryć owoce. Czekam aż wyblakną (7-10 dni). Wygniatam w worku filtracyjnym i finito. Jeżeli trafią się mało słodkie to dosładzam miodem do smaku.

Re: Nalewka na truskawki - pytanie...

: 2019-07-26, 19:01
autor: DawidKrol
tl;dr
Nie polecam poniższych przepisów. Nalewki wyszły raczej średnie.

Dwie truskawkówki
W 2018 roku popełniłem dwie nalewki truskawkowe dwoma metodami (z przepisu na blog Nalewkator). Zacząłęm podobnie:
  1. Dwa nastawy 375g świeżych truskawek + 300ml alkoholu o mocy 45% (być może tutaj błąd popełniłem)
  2. Po 10 dniach maceracji do każdego nastawu dorzuciłem przyprawy – 1 goździk, 1 ziarno pieprzu, 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej, 2cm kory cynamonowej
  3. Po 3 kolejnych dniach zlałem alkohol. Finalnie maceracja trwała 13 dni (chyba trochę za krótko)
Dalej szło to tak:
  • Pierwszą nalewkę dosłodziłem 65g cukru i ½ łyżki stołowej modu
  • Drugą nalewkę klasycznie – owoce zasypałem 150g cukru; jak już się rozpuścił to dolałem do nalewki
Obie nalewki przefiltrowałem i zabutelkowałem w sierpniu 2018. Od tego czasu próbuję regularnie co 2 miesiące i niestety jest kiepsko. Smakują jak kompot truskawkowy ze słoika. Moc owszem, trochę czuć. Jednak jest to ciągle ostry alkoholowy smak, zaś truskawki są mało wyraźne. Minął już rok, a smak prawie w ogóle się nie zmienił.

Z perspektywy czasu trzy rzeczy bym zmienił. Po pierwsze, użyłbym mocniejszego alkoholu, bo być może 45% to za mało żeby wyciągnąć z truskawek coś więcej niż słodycz. Po drugie, dodałbym sok z cytryny, ponieważ smak jest mdły. Po trzecie, nie będę już nigdy dodawał przypraw do nastrawu (no może od marca 2019, bo ten sam błąd popełniłem z nalewką z jabłek – ale to na inną okazję historia). Zamiast tego przygotuję zaprawki (cynamonową, pieprzową, goździkową itd.) i pomaluję nimi gotową nalewkę.

Tyle ode mnie. Powyżych przepisów nie polecam.