Strona 1 z 3

Smorodina

: 2008-07-09, 11:29
autor: inżynier
Szukam sprawdzonego przepisu na "Smorodinę", w necie jest jakoś mało, może którys z kolegów zna i może podać sprawdzony dobry przepis.
pozdrawiam - inżynier

: 2008-07-09, 12:38
autor: Paluch
@ Inżynier

Smorodina - czarna porzeczka.
Byc może pod hasłem "Cassis" czyli likier z czarnej porzeczki.

Pozdrawiam

: 2008-07-09, 12:57
autor: masterofbimber
Witam.

Znalazłem przepis na " smorodinówkę" pochodzący z książki M. Caprari pt.
" Nalewki , likiery i wina domowe "



1.5 kg. dojrzałych czarnych porzeczek
25 dkg. cukru
1.5 l. wódki[45%]
0,25 l. spirytusu [90%]

Owoce oczyścić, usunąć szypułki, opłukać, osuszyć i włożyć do niewielkiego gąsiorka
lub słoja, przesypując cukrem. Zamknąć hermetycznie[osobiście nie radzę, lepiej zostawić lekko niedokręconą nakrętkę słoika !!! ] i pozostawić w ciepłym miejscu, najlepiej na parapecie okna, tak by na owoce padały promienie słońca.
Powstały sok odlać i wstawić do lodówki , a owoce zalać wódką i odstawić na 3 tygodnie.
Następnie zlać nalewkę, dodać sok porzeczkowy[ ten z lodówki] i spirytus, wymieszać
i przelać z powrotem do gąsiorka. Szczelnie zamknąć i pozostawić na dwa miesiące.
Następnie przecedzić przez bibułę filtracyjną lub kilkakrotnie zlożoną jałową gazę ,
odstawić do sklarowania i rozlać do butelek. Im dłużej stoi tym lepsza .


NA ZDROWIE :lol:

: 2008-07-09, 14:54
autor: Ostoja
Nalewka z czarnych porzeczek - Smorodinówka - składniki
Przepis: I

* 1.5 kg dojrzałych czarnych porzeczek
* 25 dag cukru
* 1.5 l czystej wódki
* 1 szklanka spirytusu

Nalewka z czarnych porzeczek - Smorodinówka - sposób przygotowania
Owoce przebierz, opłucz, oczyść z szypułek i włóż do słoja, przesypując cukrem warstwa po warstwie.Słój szczelnie zamknij i odstaw na miesiąc w nasłonecznione miejsce. Powstały sok zlej i wstaw do lodówki,a owoce w słoju zalej wódką i odstaw na 3 tygodnie. Następnie zlej nalewkę do butelki, wymieszaj z sokiem,dodaj spirytus i odstaw na 2 miesiące. Potem przecedź (np. przez filtr do kawy lub kilkakrotnie złożoną gazę) i odstaw jeszcze na 4 miesiące, aby nalewka dojrzała
__________________________________________________
Przepis II
Składniki:
2 l czarnych porzeczek oczyszczonych z szypułek,
1 l spirytusu 96%,
1 l nalewki listkówki,
3 goździki,
1 kawałek cynamonu (1 cm),
2 laski wanilii,
2 szkl. cukru,
3 łyżki miodu.
Sposób przyrządzenia:
Porzeczki opłukać, osączyć, zmiksować, przełożyć do słoja, zalać spirytusem, włożyć goździki, cynamon i wanilię rozciętą wzdłuż no pół. Zamknąć słój i pozostawić w cieple lub na słońcu na 2 miesiące (często nim wstrząsać). Następnie nalew zlać do innego słoja, a owoce zasypać cukrem, dodać miód i postawić w ciepłym miejscu na 5 - 6 dni. Gdy cukier się rozpuści, zlać syrop, przefiltrować, połączyć z nalewem i listkówką. Pozostawić w chłodnym miejscu na 6 miesięcy.
Jeśli przetrzyma się przez rok, będzie wyborna. Przechowywana długo po rozlaniu do butelek staje się coraz lepsza
_________________________________________________
Przepis III
Smorodinówka
nalewka z czarnych porzeczek

Oczekiwanie: 15 tygodni

Trudność: łatwa


Składniki

•1 kg. czarnych porzeczek

•1 l. czystej wódki

•75 dag. cukru


Etapy przygotowania

1.Umyte i dokładnie osuszone porzeczki zalać w słoju wódką i odstawić na 6 tygodni.

2.Alkohol zlać do innego naczynia, a owoce zasypać cukrem, wymieszać i odstawić na kolejne 6 tygodni. Co dzień potrząsać słojem.

3.Powstały syrop połączyć z alkoholem i odstawić na 3 tygodnie.

4.Po tym czasie nalewkę dokładnie przefiltrować i rozlać do butelek. Smacznego.
_________________________________
Te przepisy ściągnąłem z netu.
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-07-09, 15:07
autor: Hootnik
A tutaj przepis z książki Andrzeja Fiedoruka "Nalewki i wódki"

"Smorodinówka

Ten przepis jest szczególnie polecany dla leniwych i nie posiadających odpowiedniego sprzętu.

1 kg czarnych porzeczek rozgnieść. Pulpę z rozgniecionych owoców włożyć do słoików typu twist, wlać wódkę 45 % i dodać goździki. Zamknięte słoiki ustawić na nasłonecznionym parapecie okiennym na 6 tygodni. Następnie płyn przecedzić przez bardzo drobne sitko i przelać do butelek. 2 szklanki cukru podzielić na tyle równych porcji ile jest butelek, dodać do nich i wymieszać. Nalewkę odstawić, co pewien czas potrząsać i obserwować czy cukier się rozpuścił. Jego brak obwieści nam gotowość smorodinówki do spożycia."

: 2008-07-09, 15:23
autor: inżynier
Panowie, dziękuję za przesłane przepisy :D
Pozostaje odpowiedź na podstawowe pytanie, który z Was przetestował przepis i może go polecić?
pozdrawiam - inżynier

: 2008-07-09, 22:56
autor: winiarek5
@Inżynier
:D :D :D
Moja mama przetestowała i "podobno" jest mały zapas. Przepis z książki Nowaka.
Podobno ktoś się do nas wybiera od Ciebie to będzie miał możliwość degustacji.
W temacie atrakcji turystycznych na Dolnym Śląsku jestem nadal zielony ale gościna jest dostępna 24 h. Myślę, że na miejscu wspólnymi siłami coś się wymyśli.

Pozdrawiam

Winiarek

: 2008-07-09, 23:30
autor: 98%
Witam - co do smorodiny to bym postawił 98% swojego żywota - bo reszta to "nadwyrężona "
wątroba ....... że Ty @winiarku5 dopiszesz kolejny akapit do wątku :wink: :wink: przeto mam od Ciebie nienaruszoną w wyniosłym opakowaniu ( dziękczynnym za "akcję " pomocy dzieciaczkom " .......- drugą "połówkę " kopii" mogli podziwiać - I PODZIAWIALI :mrgreen: NA II zlocie.... )

@Inżynier który bądż przepis byś nie wdrożył nie sądzę abyś go nie "wzbogacił " o swoją interpretacje pozostałych przepisów i własnych "doznań kulinarnych "
- ważne !! - owoc zdrowy , soczysty !!! , spiryt - znaczy destylat ze "sprawdzonego " ( :wink: czyt. dla niewtajemniczonych - własnego ) żródła , odrobina słodyczy i duszy - przepis murowany - ----------- degustacja krótka :? ( bo "towar " chodliwy " - i szybko zniknie ze stołu
a nie daj Boże w okolicy 98% zacznie krążyć :mrgreen: - to już poważny problem - nawet odstraszacze na komary nie wystarczą ) :wink:

pozdrawiam 98%

: 2008-07-10, 00:03
autor: BadBrains
A nie macie przepisu nie na nalewkę, tylko żeby zrobić nastaw na czarnej porzeczce, a potem przedestylować, jeśli nic nie znajdę, to chyba poszukam przepisu na wino z czarnej porzeczki, a potem do gara...

: 2008-07-10, 00:44
autor: 98%
Witam @BadBrains - albo nalewka albo winko- bo z destylatem ciężko będzie sie doszukać wzorowych smaków "borowiny ".. chyba - dla mnie łatwiej zrobic winko - dużo winka na "małej czarnej " :wink:


pozdrawiam 98%

: 2008-07-10, 08:11
autor: JanK
@BadBrains nie radzę destylować wina z czarnej porzeczki. Robiłem takie coś kilka lat temu. Miałem smaka na smorodinę a wyszło takie coś silnie aromatyczne nie bardzo nadające się do spożycia. Chyba, że w takich wyrobach gustujesz.
Pozdrawiam.

: 2008-07-13, 19:53
autor: kitaferia
Robiłem w łykend nalewkę na czarnej porzeczce w ten sposób:
4kg porzeczek rozgniecionych, 2.5 ml pektopolu - upłynnianie 4 godziny, potem 2 l destylatu 95%, 3 dni maceracja w cieple, filtracja i odciśnięcie.
Wyszło 4.6 litra gotowej, cukier dodany 100 g na litr, porzeczka lubi cukier bo dają inni więcej, ale ja celowałem na półwytrwną - nie lubie słodkiej.

Tak samo robię porzeczkową do ratafii, tylko bez cukru, cukier do ratafii na końcu.

Dojrzewa cały czas nalewka na młodych listkach czarnej porzeczki. Zrobiłem mało na próbę, ale w przysłym roku będzie 10 l min. Polecam w 100% ten nalew, wychodzi niesamowity trunek, który podany do degustacji nieświadomym testerom co to jest, ludzie czują tam nuty gruszki , winogrona, rodzynków i coś jeszcze..... Nalewka warta zachodu.

[ Dodano: 2008-07-13, 19:56 ]
Co do destylowania czarnej porzeczki, to przedestylowałem na pot still wytłoczyny z alkoholem z czarnej porzeczki z dodatkiem rozcieńczonego destylatu - uwaga wychodzi paskudne w smaku i zapachu - więcej tak nie zrobię.

: 2008-07-18, 08:49
autor: donald1209
Witam wszyskich i pozdrawiam. Jestem nowy i trafiłem tu z zaprzyjażnionego forum winiarzy. Z tamtąd sprzwdzony przepis na smorodinówkę:

Smorodinówka kresowa:

1 kg dojrzałych owoców czarnej porzeczki
0,5 l spirytus 95%
0,5 l wódka 40%
0,25 kg cukru + łyżka miodu wielokwiatowego.
Przyprawy: laska wanilii, 1 cm kory cynamonu, 3-4 goździki

Owoce oczyścic, umyc, osączyc na sicie i zalac je całym alkoholem razem z przyprawami. Macerowac w ciepłym miejscu 6 tygodni.
Zlac nalew, a owoce zasypac cukrem, dodac miód. Po uzyskaniu syropu (ok. tygodnia) zmieszac zlany syrop z wcześniejszym nalewem.
Przefiltrowac i rozlac do butelek na pół roku.

Pozdro.
Krzysztof

: 2008-07-20, 23:12
autor: zbynek
Witam i pozdrawiam wszystkich winiarzy, no i zapraszam na naszą stronę.

: 2009-07-16, 20:41
autor: fadero
Zrobiłem wg Przepis I podanego przez Ostoja i zaczęło fermentować, czy tak powinno być ?
stoi już 6 dni