Strona 1 z 10

Nalewka z wiśni - proszę o sprawadzony przepis

: 2008-07-10, 23:27
autor: Ostoja
Witam. :D
Jutro dostanę 5 kg wiśni. Proszę Szanownych Kolegów forumowiczów o dobry, sprawdzony przepis na nalewkę. Tych przepisów w necie jest bez liku, mi chodzi o pewny dobry przepis.
_____________________
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-07-11, 01:26
autor: winiarek5
Moja mama robi (z tego co wybrykam) co roku nalewkę wiśniową wg przepisu z książki Nowaka:
2 kg wiśni bez pestek
0,4 kg miodu pszczelego
0,2 kg cukru
4-5 goździków
1 łyżeczka cynamonu
15-20 kropli esencji waniliowej
3-5 kropli esencji migdałowej (ostrożnie!)
1 l spirytusu 96%

Rozmiażdżone wiśnie zalać gorącym miodem i rozpuszczonym w nim cukrze, dodać korzenie oraz spirytus, dobrze wymieszać i pozostawić w cieple (u nas stoi na parapecie okiennym w kuchni). Po 4 tygodniach delikatnie zlać nalewkę z wśni, dodać do niej esencje, a owoce dobrze przesączyć przez gazę lub watę, odsączony nalew połączyć z pierwszym obciągiem i odstawić w zamkniętym naczyniu.
Po pół roku ( :( ) gotową nalewkę przefiltrować przez bibułę filtracyjną lub gęste płótno i rozlać do butelek.

Owoce można zużyć jako dodatek do ciast albo deserów lodowych.
Najlepsze (ale według naszych smaków) są do tej nalewki "łutówki". Efekt końcowy jest znakomity ale zależy od pogody, która ma decydujący wpływ na jakość owoców oraz miodu.

Polecam nabycie książki Zdzisława T. Nowaka "Domowe piwa, cydry, wina, nalewki, likiery, kremy". Jest tam mnóstwo ciekawych przepisów.

Pozdrawiam

Winiarek

: 2008-07-11, 09:21
autor: Ostoja
Dziękuję Koledze @winiarek5 za przepis. Mam prośbę do kolegów z forum, żeby umieścili jeszcze inne sprawdzone przepisy. Będę mieć większy wybór. Pozdrawiam Ostoja

: 2008-07-11, 10:45
autor: bielok
Witam.

W zeszłym roku wykonałem wisniówke wg przepisu:
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12219
nie zastosowałem migdałów.
Wszyscy którzy ja spożywali chwalili przede wszystkim fakt ze wiśniówka ta nie jest przesłodzona i piło się ją naprawdę rewelacyjnie.
Wiśnie zasypałem 2 raz cukrem z czego odlałem troszke likieru, a wisnie jeszcze mam w słoiczkach i czasem spożywam łyżeczką :)

: 2008-07-11, 23:43
autor: SRG
Błagam nie grzej miodu! To najgorsze co może go spotkać.
Ja (a właściwie żona) po prostu zasypuję wiśnie cukrem, na tyle by zaczęły samoistnie fermentować, następnie wzmacniam destylatem. (wskazana "winiakowa" nuta)
Nie każdy lubi pestkowy posmak więc (część bądź całość) można zrobić z wiśni drylowanych, [+ 10-20% pestek, bądź też nalew na pestki by uzyskać posmak migdałowy (pestkowy)]

Jeśli już dajesz miód to najlepiej rozpuszczać go na zimno (max temp grzania to 45°C)
Przy wiśniówce bądź nalewce smak miodu może dominować więc należy wybrać miód niezbyt aromatyczny. (Chyba że właśnie zależy nam na takim efekcie)

: 2008-07-11, 23:55
autor: inżynier
Witaj,
Ja zrobiłem w zeszłym roku następująco:
15kg wiśni
12l. Spirytu
5l. Wody destylowanej
zostawić na 2-3 m-ce
dodać 2l. Spirytusu i 2 l’syropu (1,9 kg cukru + 800ml) do płynu
do odcedzonych wiśni dosypać 6kg cukru, pozostawić na 6 tyg.
Nalewkę przefiltrować i wlać do butelek, z wiśni odsączyć likier, wiśnie pozostawić do tortów/lodów.
wyszło naprawdę dobre.
pozdrawiam - inżynier

PS miałem 3kg wiśni i przeliczyłem proporcje

: 2008-07-12, 20:50
autor: wajzer
Ja gdzieś czytałem że migdałowy posmak w nalewkach,winach itd to poprostu trucizna :shock: Dlatego ja wolę drylować wiśnie z pestek :lol:

: 2008-07-12, 23:26
autor: KARMEL
Witam
W pestkach jest kwas pruski

: 2008-07-13, 01:39
autor: Tofi
Fosgen w pestkach? to pewnie dlatego żadna armia nie pstryka się pestkami bo zakazuje tego konwencja genewska LOL :D

: 2008-07-13, 16:00
autor: KARMEL
Witam
Im więcej nalewek tym więcej POKOJU :!: :D

: 2008-07-13, 21:55
autor: Wes
KARMEL pisze:Witam
W pestkach jest kwas pruski
A słyszeliście o nalewce z pestek wiśni?
Ludzie to piją i jakoś dalej żyją...

: 2008-07-13, 22:03
autor: kitaferia
Kwas pruski-ruski często się myli ;) :D

Ale ile dać wiśni z pestką na litr nalweki, aby było czuć delikatny smak pestki, powiedzmy średni?

: 2008-07-13, 22:30
autor: KARMEL
Witam
Ja nie dryluję wiśni -zalewam z pestkami i nic mi nie dolega
:D tak mi się wydaje :D

: 2008-07-13, 22:36
autor: zbyszek1281
Koledzy sokownik szybka reakcja .Pestki nawet nie zdążą wypuścić" kwasu pruskiego". Pić można tuż po wychłodzeniu piękną klarowną nalewkę

Smacznego

: 2008-07-14, 06:19
autor: SRG
@kitaferia
Delikatny posmak pestkowy można uzyskać dodając do nalewu 10-20% pestek (czy niedrylowanych wiśni), można też na pestkach zrobić nalewkę i sprawdzając empirycznie dolewać do nalewki z wiśni drylowanych. Żona robi jednak na niedrylowanych (lubi ten posmak)
A nawiasem mówiąc, chyba taka nalewka uodparnia organizm na działanie kwasu pruskiego? (Oczywiście pita systematycznie i w małych ilościach) :lol: