Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
ORSON
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-09-18, 10:10
Lokalizacja: z gąsiora
Kontaktowanie:

Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie

Post autor: ORSON » 2008-09-18, 10:29

Witam

Robię sobie różne nalewki ale nie próbowałem jeszcze aronii i czarnego bzu w zalewie alkoholowej. Czy ktoś z szanownego grona ma jakies doświadczenia lub przepisy w tym temacie? 8)
Ostatnio zmieniony 2008-12-09, 13:34 przez ORSON, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wieniu26
101%
101%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2008-09-18, 11:42

witaj
Proponuję zaglądać na stronkę bardziej związaną z tym tematem, powiedzmy, że dowiesz się wszystkiego :) nie tylko a nalewkach
A jest to TU
Miłej lektury

A o Aroniu dużo dokładnie TU

Awatar użytkownika
ORSON
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-09-18, 10:10
Lokalizacja: z gąsiora
Kontaktowanie:

Post autor: ORSON » 2008-09-23, 15:11

Dzieki. Faktycznie dużo i dokładnie 8)

LonginK1
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2008-09-25, 10:39

Post autor: LonginK1 » 2008-10-24, 17:05

.Pozdrawiam.
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 10:49 przez LonginK1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-24, 19:10

Witam. Kolego @LonginK1 jak sie pisze to przy okazji proszę o podanie szczegółowo jakie składniki itd.
__________________
Pozdrawiam Ostoja

LonginK1
40%
40%
Posty: 53
Rejestracja: 2008-09-25, 10:39

Post autor: LonginK1 » 2008-10-24, 20:03

. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2008-11-08, 10:50 przez LonginK1, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
101%
101%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-24, 20:10

Dziękuję bardzo Koledze za przepis. Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-25, 17:41

owoce czarnego bzu (w szczególności pestki) są toksyczne ,zawierają sambunigrynę, która rozkłada się do cyjanowodoru.toksyn można się pozbyć w wysokiej temperaturze.dobrze dojrzałe owoce nie zawierają substancji szkodliwych
1) Zagotować owoce. Zagotowane zalać.
2) Zagotować owoce i z zagotowanych wycisnąć sok. Zalać sok.
3) Wycisnąć sok z surowych owoców. Zagotować sok. Zalać zagotowany sok.
lekko przeczyszczające właściwości czarnego bzu nie mogą być całkowicie zneutralizowane, a sposób reakcji nań zależy indywidualnie od organizmu - dlatego jest tak dobry na nieżyty żołądka i jelit

http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=12682
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

kryma
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2007-08-30, 18:54
Lokalizacja: Nowy Sącz
Kontaktowanie:

aronia , czarny bez

Post autor: kryma » 2008-12-09, 06:10

Pozdrawiam

Ja przerobiłem dość dużo aroni i czarnego bzu .
Aronia to jeden z najlepszych surowców i wychodzą z niej b. dobre alkohole.
Ja ze względu na posiadanie dużej ilości aronii to robię wina , ale na półprodukt do alkoholi.
Służy mi do mieszania z nalewkami lub dolewam spiru i gotowa "nalewka"
Taki rozwiązanie jest b. dobre bo mogę narobić duże ilości wina bez kosztowo a robiąc alkohol to dodaję do 13% alkoholu z wina spiru mniej.

Wino z aronii jest rewelacja do zalania tarniny , wiśni , czereśni dzikiej, po zlaniu pierwszego nalewu z tych owoców przy robieniu nalewek.

Czarny bez robiłem tak samo jak z aronią ale mam chyba 10 butelek alkoholu.
Smak jest b, dobry ale dla koneserów lub do wypicia 2 kieliszków przy kominku.
Doskonały do mieszania z innymi alkoholami tak kwiat jak i owoce.

Maciej
maciej

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-03-07, 23:17

Trochę stary ten kotlet, ale mam w zamrażarce 3kg zeszłorocznej aronii. Może ma ktoś jakiś sprawdzony przepis na nalewkę?

Awatar użytkownika
man111
90%
90%
Posty: 520
Rejestracja: 2009-04-07, 22:25

.

Post autor: man111 » 2012-03-12, 12:57

jak poczekasz na listki wiśni to proszę
1.5 kg aronii
kolo 20 liści wiśni
20 gram kwasku cytrynowego ,ja zmniejszam to lub wciskam sok z cytryny
1kg cukru,ja daje wiele mniej koło niecałej szklanki
1,5 l wody
1 litr spirytusu,ja leje troch więcej
aronie ,liście,wodę gotować przez pol godziny.Odcedzić i poczekać aż wystygnie.Dodać cukier i kwasek.Zamieszać ,zagotować,ostudzić/Dodać spirytus i odstawić.

Awatar użytkownika
lech.zywiec
101%
101%
Posty: 286
Rejestracja: 2011-09-05, 22:34

Post autor: lech.zywiec » 2012-03-12, 13:08

Okazało się, że aronii miałem 2kg. Zrobiłem ostatecznie tak:
- 2 l spirytusu 70%
- 2 kg przemrożonej aronii
- 1kg cukru
- 2 laski wanilii
- 10 goździków
- skórka z 2 cytryn i 2 pomarańczy
- szczypta cynamonu.

Owoce zalać alkoholem razem z przyprawami na 4 tygodnie.
Następnie nalewkę zlać, a owoce zasypać cukrem.
Gdy całkowicie się rozpuści, zlać i połączyć z nalewką.
Owoce zalać szklanką ciepłej wody, zostawić na 2 dni, płyn odsączyć, połączyć z nalewem.
Pożyjemy, zobaczymy! :D

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2012-03-17, 11:42

Witam,

Jak następnym razem będę robił aroniówkę, to dam 1.5 litra na kilogram. Aronia jest strasznie esencjonalna i nie ma potrzeby dawać kilograma na litr.

pozdrawiam
pliuton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
Shar
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2017-08-24, 14:49
Lokalizacja: Kraków
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: Shar » 2017-08-24, 15:02

lech.zywiec pisze:
2012-03-12, 13:08
Okazało się, że aronii miałem 2kg. Zrobiłem ostatecznie tak
I jak wyszła? Bo własnie mam co roku nadwyżkę aronii ale podchodzę do niej jak pies do jeża. A też wolałabym jakiś przetestowany specjał bo jednak te przepisy które widywałam na sieci zazwyczaj są bez komentarzy :/

Awatar użytkownika
kmarian
60%
60%
Posty: 237
Rejestracja: 2017-01-27, 21:14
Lokalizacja: Beskid Niski

Re: Nalewki - aronia, czarny bez - jakieś sugestie

Post autor: kmarian » 2017-08-24, 15:33

Zrób wg podanego przepisu a będziesz zadowolony. To jest dobry przepis. Na przyszły rok będziesz wiedział co zmienić, jeśli będzie taka potrzeba.
Ten z liśćmi wiśni też dobry. Ja miałem w przepisie 400 liści. :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość