Warto z tych owoców robić nalewki,chociażby ze względów na ich zdrowotne cechy.
Niestety przez wielu niedoceniane w projektach nalewek, ale jeśli spełnimy pewne wymogi obróbki owoców i sztukę pewnych mezaliansów smakowych to warto a wręcz należy popełnić takie nalewki.
Na temat zdrowotności tych owoców należy i powinno się rozmawiać i pisać np. Aronia:
http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/ ... 39732.html
Nalewkę z Aronii robiłem na kilka sposobów.ale polecam po długim przemrożeniu owoców ;przetworzyć w sokowniku a uzyskany sok poddać podgotowaniu z dodatkiem przypraw jakie były wymienione wcześniej a po wystygnięciu przecedzić przez sito i dozować alkohol!
Tutaj ostrożnie ponieważ gęsta konsystencja soku przy kontakcie z wysokoprocentowym alkoholem lubi zrobić na powierzchni galaretkę więc zalewanie warto robić etapami i na początku mniejszym stężeniem alkoholu.
Ps. Potwierdzam jak napisał @kmarian, do aronii świetnie komponują się jako dodatek liście wiśni...
Jeśli ktoś już zebrał owoce aronii to gratuluję, terminy późniejsze są nie realne
..
Niestety Dziki Bez też jest pod lupą ptaków...
Pozdrawiam życząc sukcesów i refleksu.