Top 100 - Twój nalepszy przepis na nalewkę , wódeczkę itp.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
slawek_p
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
Lokalizacja: polska

Top 100 - Twój nalepszy przepis na nalewkę , wódeczkę itp.

Post autor: slawek_p » 2008-10-14, 19:14

[center]Bardzo proszę drogich kolegów, abyście
zamieszczali swoje najlepsze przepisy na
nalewkę , wódeczkę itp.
[/center]

[center]Wszystkie Wasze [shadow=red]top [/shadow] przepisy są tak porozrzucane po forum, że myślę iż dobrym pomysłem będzie umieszczenie ich w jednym miejscu.

:evil: [shadow=orange]Proszę o konkretne przepisy !!![/shadow] :evil:

Proszę o niezamieszczanie komentarzy !!!

typu to bedzie za ostre - lub lepiej dodaj to czy tamto !!! jeżeli uważasz że jakiś przepis jest zły - dodaj swój poprawiony :lol: [/center]

[center]nie piszcie tu żadnych wiadomości czy swoich komentarzy - proszę tylko o przepisy !!![/center]


[center]Z góry wszystkim dziękuje [/center]



[center] :D [/center]
Ostatnio zmieniony 2008-10-14, 19:34 przez slawek_p, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jagra
50%
50%
Posty: 121
Rejestracja: 2007-12-29, 09:52
Lokalizacja: z rozsądku

Post autor: jagra » 2008-10-14, 19:28

Uważam,że to bardzo dobry pomysł.Nie trzeba będzie szukać przepisów po całym forum.
Pozdrawiam :mrgreen:
Jak dobrze jest nic nie robić , a potem odpocząć

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-10-14, 20:02

slawek_p pisze: fakt znalazłem u Ciebie przepis na ciasto do Pizzy :P
No widzisz, nie w tej części forum szukasz, naprowadzę Cię - poszukaj w tej cześci co piszemy, to dobry trop :D Chyba teraz dasz już radę, jak nie służe wskazówkami :D
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
slawek_p
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-09-16, 15:50
Lokalizacja: polska

Miodówka na szybko :)

Post autor: slawek_p » 2008-10-14, 20:06

1 L spirytusu
1 L wody ( kranówka jak dobra lub źródlana jak masz w kranie lipkę )
1 słoik 200g miodu "pudliszki" - koniecznie sztuczny !!
sok z 1/2 cytryny ( staraj się wycisnąć tak aby nie było miąszu bo wódeczka nie będzie klarowna )

wodę zagotować dodać miód i wymieszać
do ciepłej wody dodlać spirytus i sok z 1/2 cytryny.
Rozlać do butelek.
Można spożywać na drugi dzień po delikatnym schłodzeniu.
Przepis prosty na szybko.
Gorzałeczka smaczna.
Dodając miód sztuczny "pudliszek" będziesz miał klarowną miodóweczkę.

ps.
nie musisz się nikomu przyznawać że dałeś miód sztuczny :D

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2008-10-15, 17:30

proszę bardzo czwórniak i trójniak:
http://www.drozdzewiniarskie.pl/miody.html
MIÓD PITNY - KROK PO KROKU :

Istnieją dwa sposoby postępowania przy wyrobie miodu pitnego:
- "na zimno" - bez gotowania brzeczki miodowej (gorszy przebieg fermentacji , gorsza jakość i trwałość miodu pitnego)
- "na gorąco" - brzeczkę przed fermentacją gotuje się czyli warzy (fermentacja przebiega bardziej prawidłowo i szybciej, smak uzyskanego miodu jest o wiele lepszy - jest to tzw. miód sycony)

Czynności przy wyrobie miodów syconych :

a) przygotowanie brzeczki miodowej
b) gotowanie (warzenie) i doprawianie brzeczki
c) fermentacja brzeczki
d) dojrzewanie i doprawianie młodego miodu pitnego .

Przygotowanie brzeczki :
Na 10 l brzeczki bierze się 2,5 - 3 l miodu , wlewa do naczynia miedzianego pobielanego lub stalowego nierdzewnego (o pojemności 20 l) dodając 5-6 l wody i podgrzewa do ok. 50 °C i starannie miesza. Następnie brzeczkę zakwasza się dodając 30 - 50 g kwasku cytrynowego rozpuszczonego w małej ilości ciepłej wody. Brzeczkę uzupełnia się do objętości 10 l.

Warzenie i doprawianie brzeczki :
Brzeczkę ostrożnie i powoli ogrzewamy (łatwo kipi - dlatego naczynie może być napełnione tylko do połowy). Wytwarzającą się w czasie gotowania pianę należy zbierać za pomocą płaskiej dziurkowanej łyżki aluminiowej. Po pewnym czasie gdy ilość piany na powierzchni gotującej się cieczy będzie niewielka, należy zmniejszyć płomień i gotować bardzo spokojnie jeszcze 30 min.

Fermentacja brzeczki :
Brzeczkę należy ostudzić do temperatury pokojowej, dopełnić do objętości 10 l przegotowaną wodą. Dodać 3-5 g pożywki dla drożdży winiarskich (dodawanie pożywki jest konieczne). Brzeczkę przelać do gąsiora, dodać uprzednio przygotowaną "matkę drożdżową" , po czym postępować jak przy fermentacji wina.

Dojrzewanie młodego miodu :
Dobrze fermentują miody niezbyt gęste (czwómiak). Dojrzewają szybko i po 6 - 8 miesiącach od czasu zakończenia fermentacji nadają się do spożycia. Dojrzewanie trójniaka trwa nieco dłużej (1 - 1,5 roku). Przy wyrobie miodów trójniaka i czwórniaka , aby obniżyć koszty miodu pitnego , można część miodu zastąpić cukrem (nawet l/2 przepisowej ilości) biorąc pod uwagę, że: 1 l miodu = 1,4 kg miodu = ok. 1 kg cukru .

SKŁAD BRZECZKI ( NA 10 L ) :

Miód czwórniak :

1. Miód pszczeli - 2,5 l
2. Woda - 7,5 l
3. Kwas cytrynowy - 35 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op

Miód trójniak :

1. Miód pszczeli - 3,3 l
2. Woda - 6,7 l
3. Kwas cytrynowy - 40 g
4. Pożywka dla drożdży - 4,5 g
5. Drożdże do miodów - 1 op

BRACIA PIOTR I JAN ZAMOJSCY
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....

gatorek23
30%
30%
Posty: 48
Rejestracja: 2008-05-27, 15:37

Post autor: gatorek23 » 2008-10-15, 17:39

bardzo dokładny przepis. :)
bardzo dziękuję.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-16, 11:36

Porterówka
_________

Witam.
Najbardziej lubię robić porterówkę.
Robię ją z portera żywieckiego o pojemnosci 0,33 litra, mocy 9%w ilości trzech butelek, albo z dwóch butelek o pojemności 0,5 litra. Podaję przepis na dwa litry porterówki:
Składniki - trzy butelki portera żywieckiego o pojemności 0,33 litra, względnie dwie butelki o pojemności 0,5 litra.
Jeden litr spirytusu rozcieńczonego do mocy 80%.
Cukier w ilości 25 dk, cukier wanilinowy 32 gr.
Sposób wykonania: Do garnka najlepiej z nierdzewki wlewamy trzy butelki piwa poj. 0,33 litra. Wsypujemy 0,25 dk cukru oraz 32 gr
cukru waniliowego. To wszystko mieszamy podgrzewając na gazie. Z chwilą gdy cukier dokładnie rozpuści się w piwie, odstawiamy
garnek do wystygnięcia. Potem do wystudzonego porteru wlewamy powoli cienkim strumieniem litr spirytusu o mocy 80%.
Gdy to się wszystko "przegryzie", wlewamy do butelek. Porterówka czym dłużej stoi, tym jest w smaku lepsza.
__________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-16, 20:06

Witam.
Chciałem dać Kolegom ulepszoną wersję nastawu ryżowo-rodzynkowego w beczce 55 litrowej.
Ulepszenie polega na innych dawkach wody.
Do nastawu dajemy drożdże rasy Bayanus G-995 w ilości 10gr, pożywkę na 50 litrów nastawu,
kwasek cytrynowy 50 gr. 4kg ryżu, 1 kg rodzynek.
Cukier dajemy na dwa razy. I tak za pierwszym razem 7 kg cukru rozpuszczonego w 30 litrów wody.
Gdy stwierdzimy, że ballingomierz po kilku dniach fermentacji nastawu wykaże spadek, to dajemy 6 kg cukru rozpuszczonego w 8 litrach wody.
Po spadku ballingu do prawie zerowego, usuwamy rodzynki z nastawu wyciskając z nich sok na sicie. Następnie dolewamy wodę tak by wypełniła beczkę pod górną krawędź, lecz by nie
przelewała się z beczki.To dolanie wody ma na celu uzupełnienie wody, ponieważ w czasie fermentacji część jej wyparowała a ponadto rodzynki po usunięciu też zmniejszyły pojemność nastawu. Gdy balling osiągnie minus 4 stopnie, poddajemy nastaw destylacji.
__________________
Pozdrawiam Ostoja :D
Ostatnio zmieniony 2008-10-17, 10:51 przez Ostoja, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
akempes
101%
101%
Posty: 81
Rejestracja: 2007-09-13, 10:59

Post autor: akempes » 2008-10-17, 09:49

Kolego Ostoja może kolega napisać jaki cel ma cyt "Następnie dolewamy wodę tak by wypełniła beczkę pod górną krawędź, lecz by nie przelewała się z beczki.
pozdrówka

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-17, 21:19

Nastaw z wina ryżowego z rodzynkami
Witam.
Postanowiłem napisać na forum o nastawach z wina ryżowo-rodzynkowego.
Wino te robię na drożdżach rasy Baynus G-995.
Fermentuje szybko i praktycznie w ciągu trzech tygodni nadaję się do destylacji.
Oczywiście takie niesklarowane. Wino jest mocne :!:
Po ściągnięciu z nad osadu wykorzystuję balon ponownie, zalewając je wodą z cukrem
w zalecanej dawce. Nie daję ponownie drożdży, ponieważ Baynusy ożywają i podejmują pracę, przerabiając skrzętnie cukier na upragnione %. Podaję poniżej przepis wg ktorego robię wino.
Link do Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, z którego
ściągnąłem poniższy przepis:
http://wino.org.pl/content/view/112/105/

Jak zrobić wino z ryżu?


Odpowiedź na tak postawione pytanie może być tylko jedna:
najłatwiej i najszybciej - wino ryżowe jest winem wdzięcznym i prostym do wykonania.
Dzięki neutralnym smakowo składnikom podstawowym stanowi idealną podstawę do stworzenia własnego, niepowtarzalnego wina.

Przy nastawianiu wina ryżowego należy pamiętać, że w dymionie prócz nastawu właściwego (czyli płynu)
znajdują się również części stałe - ryż oraz rodzynki. Części stałe niestety zajmują pewną objętość
(można przyjąć 1kg=1,2l), tak więc dymion powinien być większy od planowanego nastawu o ok. 1/3. Dla opisanego poniżej nastawu 10l wskazane jest użycie dymiona o pojemności min. 15l
Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże - aktywne drożdże winiarskie IOC Bayanus G-995
W pierwszej kolejności należy przygotować matkę drożdżową dalej nazywaną w skrócie MD.
Mając gotową MD (lub drożdże aktywne) można rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne
zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia
się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do dymiona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki,
które uprzednio można rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
Pożywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do dymiona.
Na końcu dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione drożdże aktywne.
Dymion zatykamy korkiem w którym uprzednio osadziliśmy rurkę fermentacyjną.
Należy zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie połączenia rurki z korkiem np. za pomocą silikonu; nie zapominamy oczywiście o wlaniu do rurki odrobiny wody.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.
Po 5-7 dniach od rozpoczęcia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza;
przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać dymionem. W trakcie fermentacji
ryż będzie na dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.
Po 6 tygodniach obciągnąć za pomoca wężyka do mniejszego dymiona (10l), części stałe (ryż i rodzynki)
pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić;
odcięknięty płyn dodać do reszty wina. Wino w dymionie dosłodzić do smaku i przetrzymać
przez kolejnych 6 tygodni w dymionie z korkiem i rurką, w tym okresie na dnie dymiona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu. Aby obciąg znad osadów przebiegał sprawnie warto zaopatrzyć sie w wężyk do obciągów, w którym otwór wlotowy umieszczony jest z boku - zapobiega to zasysaniu osadu.Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeżeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeżeli jednak podczas obciągu na dnie dymiona będą jakiekolwiek osady - wino należy ponownie odstawić do dalszego klarowania.
Butelkowanie wina można przeprowadzić, jeżeli po kolejnym obciągu na dnie dymiona
nie stwierdzimy żadnych osadów, a wino jest klarowne.

Wino ryżowe jest winem białym, jako że barwi go znikoma ilość barwników z rodzynek.
Wino ryżowe możemy zabarwić dodając doń karmel z palonego cukru.
_________________
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
kowal
101%
101%
Posty: 1746
Rejestracja: 2006-02-19, 00:18
Lokalizacja: Z-Dolny Śląsk ;)

Post autor: kowal » 2008-10-18, 23:18

Sławku. Prosiłeś o przepis na whisky.

Najkrócej, jak się da.

3,5kg słodu jęczmiennego
woda - tyle, aby zacieru było 10l

Zacieramy w temperaturze 55°C ok. 1h (w tym czasie powinna scukrzyć się cała skrobia)

Dodajemy drożdże gorzelnicze, fermentujemy i pędzimy.

Klasycznie na pot stillu: pierwszy odpęd "wszystko jak leci" tylko pierwsze 50ml odzielamy. Drugi odpęd - odzielamy przedgon, zbieramy frakcję właściwą, oddzielamy pogon.

Na kolumnie: zalewanie, pierwsze 50ml, przedgon, frakcja właściwa, pogon.

Wydajność: ok. 1,3 - 1,5l 70%

Leżakowanie: conajmniej trzy lata w beczce lub z dębowymi szczapkami.

Oczywiście jest wiele innych metod, szkół, ułatwień typu enzymy, ale ich poznanie wymaga czasu na lekturę.

Pozdrawiam :)
Kuję żelazo, póki gorące :-)

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2008-10-18, 23:38

Nalewka brzoskwiniowa pyszna
______________________________
1,5 kg brzoskwiń, 0,5 litra wódki, 0,5 kg cukru.
Z podanej ilości składników otrzymamy 0,7 litra nalewki. Brzoskwinie dokładnie umyć,
wyjąć pestki i pokroić na około 16 części. Wrzucić do słoja o pojemności minimum
2 litry,zasypując kolejne warstwy cukrem. Całość zalać wódką. Słój przykryć lecz
niezbyt szczelnie. Odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Po trzech miesiącach
nalewkę zlać do butelek. Owoce możemy wykorzystać jako dodatek do deserów.
Nalewka nie musi dojrzewać - gotowa jest do degustowania. Brzoskwinie muszą być
bardzo dojrzałe i soczyste.

Awatar użytkownika
SRG
90%
90%
Posty: 682
Rejestracja: 2007-12-15, 09:32
Lokalizacja: śląskie

Post autor: SRG » 2008-10-18, 23:45

Dla zainteresowanych produkcją whisky polecam lekturę strony : http://www.whisky.pl/produkcja.htm
:D

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2008-10-19, 01:09

Ostoja pisze:Jak zrobić wino z ryżu?
Według tego przepisu to jest wino z cukru "aromatyzowane" dodatkiem ryżu. Z ryżu nie powstanie nawet kropla alkoholu.
Aby zrobić wino z ryżu należało by ryż ześrutować i potraktować go enzymami aby uzyskać cukry proste trawione przez drożdże. Po destylacji powstało by coś w rodzaju sake.
Gdyby do takiego wina z ryżu (żyta i innych zbóż) nie dodać cukru to drożdże by pozdychały a wino by prędzej skisło niż sfermentowało.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
beznicki
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2007-02-20, 22:03
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: beznicki » 2008-10-19, 09:41

Ostoja pisze:Nalewka brzoskwiniowa pyszna
______________________________
"Słój przykryć lecz
niezbyt szczelnie."
Jak to ? po 3 miesiącach etanol wyparuje doszczętnie
Życie jest zbyt krótkie by pić kiepskie trunki

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości