Nastaw z wina ryżowego z rodzynkami
Witam.
Postanowiłem napisać na forum o nastawach z wina ryżowo-rodzynkowego.
Wino te robię na drożdżach rasy Baynus G-995.
Fermentuje szybko i praktycznie w ciągu trzech tygodni nadaję się do destylacji.
Oczywiście takie niesklarowane. Wino jest mocne
Po ściągnięciu z nad osadu wykorzystuję balon ponownie, zalewając je wodą z cukrem
w zalecanej dawce. Nie daję ponownie drożdży, ponieważ Baynusy ożywają i podejmują pracę, przerabiając skrzętnie cukier na upragnione %. Podaję poniżej przepis wg ktorego robię wino.
Link do Stowarzyszenia Winiarzy i Miodosytników Polskich, z którego
ściągnąłem poniższy przepis:
http://wino.org.pl/content/view/112/105/
Jak zrobić wino z ryżu?
Odpowiedź na tak postawione pytanie może być tylko jedna:
najłatwiej i najszybciej - wino ryżowe jest winem wdzięcznym i prostym do wykonania.
Dzięki neutralnym smakowo składnikom podstawowym stanowi idealną podstawę do stworzenia własnego, niepowtarzalnego wina.
Przy nastawianiu wina ryżowego należy pamiętać, że w dymionie prócz nastawu właściwego (czyli płynu)
znajdują się również części stałe - ryż oraz rodzynki. Części stałe niestety zajmują pewną objętość
(można przyjąć 1kg=1,2l), tak więc dymion powinien być większy od planowanego nastawu o ok. 1/3. Dla opisanego poniżej nastawu 10l wskazane jest użycie dymiona o pojemności min. 15l
Przepis na 10l wina ryżowego mocnego (16-17%)
Składniki:
7,5l + 1,2l = 8,7l wody
2 kg ryżu
1,5kg + 1,3kg = 2,8kg cukru
50g kwasku cytrynowego
20-50dkg rodzynek
5g pożywki
drożdże - aktywne drożdże winiarskie IOC Bayanus G-995
W pierwszej kolejności należy przygotować matkę drożdżową dalej nazywaną w skrócie MD.
Mając gotową MD (lub drożdże aktywne) można rozpocząć przygotowywanie nastawu:
7,5l wody przegotować, rozpuścić w niej 1.5kg cukru oraz kwasek, ostudzić.
Ryż dokładnie kilkakrotnie przepłukać letnia wodą, niepłukany ryż zawiera różne
zanieczyszczenia mogące utrudnić klarowanie wina.
Rodzynki dokładnie kilkakrotnie przelać na sicie wrzątkiem celem pozbycia
się oleju i innych konserwantów którymi są pokryte.
Do dymiona wsypać ryż, zalać wodą z cukrem i kwaskiem. Dodać rodzynki,
które uprzednio można rozdrobnić (posiekać), nie jest to jednak konieczne.
Pożywkę rozpuścić w niewielkiej ilości chłodnej wody i wlać do dymiona.
Na końcu dodajemy przygotowaną uprzednio MD lub uwodnione drożdże aktywne.
Dymion zatykamy korkiem w którym uprzednio osadziliśmy rurkę fermentacyjną.
Należy zwrócić szczególną uwagę na uszczelnienie połączenia rurki z korkiem np. za pomocą silikonu; nie zapominamy oczywiście o wlaniu do rurki odrobiny wody.
Procesy fermentacyjne powinny sie rozpocząć w okresie do dwóch dni po dodaniu drożdży do nastawu, zależne jest to od temperatury otoczenia.
Po 5-7 dniach od rozpoczęcia fermentacji należy dodać do nastawu ostudzony syrop składający się z 1,3kg cukru rozpuszczonego w 1,2l wody.
W trakcie fermentacji utrzymywać temperaturę gąsiora powyżej 20 st. Celsjusza;
przez pierwsze 3-4 tygodnie intensywnie mieszać dymionem. W trakcie fermentacji
ryż będzie na dnie dymiona, natomiast napęczniałe rodzynki będą utrzymywać się na powierzchni płynu.
Po 6 tygodniach obciągnąć za pomoca wężyka do mniejszego dymiona (10l), części stałe (ryż i rodzynki)
pozostawić na sicie do obcieknięcia (nie wyciskać) następnie wyrzucić;
odcięknięty płyn dodać do reszty wina. Wino w dymionie dosłodzić do smaku i przetrzymać
przez kolejnych 6 tygodni w dymionie z korkiem i rurką, w tym okresie na dnie dymiona powinien powstać osad który wyrzucamy podczas II obciągu. Aby obciąg znad osadów przebiegał sprawnie warto zaopatrzyć sie w wężyk do obciągów, w którym otwór wlotowy umieszczony jest z boku - zapobiega to zasysaniu osadu.Młode wino znowu dosładzamy do smaku, jeżeli jest to konieczne i pozostawiamy na kolejne 6 tygodni. Po tym czasie wino ryżowe jest zazwyczaj klarowne i zdatne do picia, jeżeli jednak podczas obciągu na dnie dymiona będą jakiekolwiek osady - wino należy ponownie odstawić do dalszego klarowania.
Butelkowanie wina można przeprowadzić, jeżeli po kolejnym obciągu na dnie dymiona
nie stwierdzimy żadnych osadów, a wino jest klarowne.
Wino ryżowe jest winem białym, jako że barwi go znikoma ilość barwników z rodzynek.
Wino ryżowe możemy zabarwić dodając doń karmel z palonego cukru.
_________________
Pozdrawiam Ostoja