Top 100 - Twój nalepszy przepis na nalewkę , wódeczkę itp.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Re: śliwkówka ( nie śliwowica)

Post autor: kacper » 2010-10-11, 18:30

pisałem o śliwkach suszonych ostatnio robiłem nalewkę w/g w/w opisu, po 5 dniach przecedziłem, zlałem, było super, po ok 1,5 miesiąca wystąpił gorzkawy posmak ewidentnie śliwki
Ostatnio zmieniony 2010-10-11, 19:34 przez kacper, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2010-10-11, 19:27

No to musiałeś trafic na trefne śliwki :D Śliwka nie da takiego posmaku. Goździki owszem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
kacper
50%
50%
Posty: 136
Rejestracja: 2007-04-12, 20:07

Post autor: kacper » 2010-10-11, 20:42

oK może i śliwki były jakieś inne
pozdr

tomadak
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2008-11-02, 11:47

Post autor: tomadak » 2010-11-01, 09:07

bodzio 1974 kiedy te przepisy umiescisz?

hornet
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2010-11-08, 17:44

wiśniówka

Post autor: hornet » 2010-11-14, 21:55

15kg. wiśni + 15l. destylatu94% i 6 lasek wanilii rozdrobionych oraz wymieszanych z małą ilością cukru. Po 3 miesiącach odcedzam wiśnie . Płyn do gąsiorka a wiśnie do dużych słoików i zasypuję cukrem 5kg. Co dziennie wstrząsam słoikami aby rozpuścił się cukier , a co 2-3 dni zlewam syrop który dodaję do gąsiorka . Gdy wiśnie przestaną oddawać sok przekładam je do małych zakręcanych słoiczków i do piwnicy (super np. do lodów) a część obtaczam w roztopionej gorzkiej czekoladzie (te długo nie uchowają się). Zapomniałem- wiśnie oczywiście najpierw szybko dryluję , jak część pestek przeleci to jest ok. Ambrozję z gąsiora po paru miesiącach gdy się odstoi i trochę przegryzie rozlewam do mniejszych naczyń. W tym roku planuję do części dodać na próbę rumu.

Awatar użytkownika
blum
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-28, 22:47

Choinkówka NA ZBLIŻAJĄCE SIĘ ŚWIĘTA !!!!!!!!!!!!

Post autor: blum » 2010-11-18, 19:12

500 ml czystej wódki (45%)
250 ml przegotowanej wody
10 dag suszonych fig
10 dag daktyli
10 dag suszonych śliwek
10 dag suszonych moreli
10 dag rodzynek
10 dag obranych orzechów włoskich
1 pomarańcza
3-4 goździki
1-2 ziarnka kardamonu
25 dag cukru
szczypta cynamonu

Pomarańczę dobrze wyszorować, sparzyć wrzątkiem i pokroić na cienkie plasterki, usuwając przy okazji pestki. Każdy plasterek przekroić na ćwiartki. Figi Śliwki i morele posiekać, jednak pozostałe bakalie lepiej jest pozostawić w całości. Cukier wymieszać z cynamonem. W sporym słoiku układać warstwami kawałki pomarańczy i bakalie oraz pozostałe przyprawy. Każdą warstwę przesypywać cukrem. Zalać wódką, szczelnie zamknąć i odstawić w ciepłe miejsce na 6 tygodni, pamiętając, aby często potrząsnąć słoikiem. Następnie przefiltrować i przelać do butelek. Bakalie można wykorzystać do świątecznych wypieków lub do kutii

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2010-11-19, 23:09

@blum
Do czego ta woda? Do parzenia?
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2010-11-19, 23:28

Mimo że nie piłem tej nalewki , to do przepisu dodałbym umycie odpowiednie suszonych owoców, jak to się robi przy rodzynkach. Wiem , że po takim myciu owoce gorzej wyglądają :D , ale nie ładujemy tej chemii do nalewki.

Awatar użytkownika
blum
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2010-09-28, 22:47

Post autor: blum » 2010-11-21, 22:14

@zbyszko

Tak do parzenia ja czasami zostawiałem je w wodzie tak na 5-10 min

asta
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2010-10-13, 15:03

(c) Złota Mocna.

Post autor: asta » 2010-12-04, 19:44

Nastaw na 5 litrów, szykowany w butli PET po wodzie mineralnej. Butla nigdy nie powinna być zakręcana - należy ją zatkać jak najciaśniejszym zwitkiem z waty.

- 5 litrów jak najdoskonalszego (ze środkowych partii) surowca o mocy 40-50%. Rozcienczam spiryt słynną podlaską wodą Krynka, ale to oczywiście nie jest krytyczne. Przypomnę tylko, żeby nie rocieńczać wodami MINERALNYMI a pitnymi.
- Łyżka wiórków dębowych palonych.
- Jedna mała papryczka czerwona ostra "pepperoni", wrzucona w całości.
- Pół lub jedna torebka "Przyprawy do grzańca" - wsypać proszek. (Eksperymentuję z tym od niedawna - wcześniej dodawałem po kilkanaście ziaren gorczycy, goździków, odrobinę gałki muszkatołowej, jałowca, cynamonu. Nie warto - "przyprawa do grzańca" jest doskonałym ekstraktem pożądanego "smaku korzennego" no i jest w każdym sklepie).
- 5 źdźbeł turówki wonnej, czyli trawy żubrówki - mam na podwórku :)
- Cukru do smaku - 3 - 5 łyżek. Ciekawie jest z miodem, ale jeden z nas po wypiciu dostaje syndromu czerwonego pyska - chyba alergia na miód. No i z miodem strasznie ciężko się filtruje, a niedopuszczalne jest choćby najmniejsze zmętnienie.
- Gdy cukru jest więcej (słodsza), ewentualnie można dosypać torebkę cukru waniliowego do ciast - szczególnie gdy nie przewidujemy czegoś specjalnego dla kobiet. Nie dodawaj, gdy ma mieć charakter wytrawny.

Nastawiamy na miesiąc, potrząsamy przy okazji. Po miesiącu starannie filtrujemy na błysk przez wielki lejek wyłożony watą. Odstawiamy od teraz do wakacji - czyli na pół roku. Ciągle w butli PET 5 l, zatkanej bardzo twardym korkiem z waty i nigdy nie zakręcanej,
a jeszcze lepiej w białych butelkach (by eksponować przepiękny złoty kolor) i normalnie zakorkowanych.

Receptura łatwa (pominąwszy żubrówkę, która jest absolutnie konieczna - nadaje smak dzikiego siana, wolności, stepu). Zwiększanie ilości "Przyprawy do grzańca" prowadzi jakby w stronę "Zołądkowej gorzkiej", zmniejszanie to jakby "Niemiroff" miodowo - paprykowy.
Wypróbuj schematu "mniej procent, więcej przyprawy, więcej cukru" i odwrotnie: "więcej procent, mniej przyprawy, mniej cukru".

Wielokrotnie sprawdzone. Uznanie w całej okolicy, a ludzie tu wiedzą, co to dobry bimber.

pozdrawiam - gdyby ktoś próbował, niech da znać.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości