Dereniówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Boguś
50%
50%
Posty: 179
Rejestracja: 2014-02-01, 17:33

Post autor: Boguś » 2014-03-24, 10:44

Tzn. nomenklaturowo podlegałoby to pod Geist, ale 100% pewności nie mam, podejrzewam, że potrzebny byłby sufiks Verschnitt.

rbk
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2010-02-26, 21:14

Post autor: rbk » 2014-08-23, 10:02

Mam pytanie, czy owoce derenia ale żółtego koloru nadają się na nalewki, czy raczej tylko czerwonego. Z góry dziękuję za odpowiedz.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2014-08-23, 11:37

Żółte też są dobre na nalewki.
Ale mój nalew - jeszcze nie doprawiony - zmienia kolor z żółtego na coraz ciemniejszy i dereniówka raczej nie będzie żółta :wink:
Pozdrawiam,
Waldek

Miły
80%
80%
Posty: 471
Rejestracja: 2007-09-26, 20:35
Lokalizacja: Południe

Post autor: Miły » 2014-10-22, 13:55

Witam.

Jak długo macerujecie Panowie dereń w alkoholu?

Owoce miękkie takie jak wiśnie, maliny czy porzeczki maceruję 3 tygodnie i jest ok, ale dereń słyszałem, że trzeba znacznie dłużej.
Mam zalane już z miesiąc parę kilo derenia spirytusem 70% i nie chciałbym czegoś zepsuć.

Pzdr
Miły

jotka16
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2009-09-01, 20:00

Post autor: jotka16 » 2014-10-22, 15:18

Witam! Długie macerowanie [kilka miesięcy] raczej nie zaszkodzi, koledzy na zaprzyjaźnionym forum podpowiadali, że można i rok. Niedawno zlałem ubiegłoroczny, jest ok.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez jotka16, łącznie zmieniany 1 raz.

Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-02-02, 18:38

Odświeżam temat w tym wątku o nowe fakty. O nalewce na owocach derenia powiedziano i napisano prawie wszystko, a owoców brak. Sok z owoców derenia jest „nie reglamentowany”, kupiłem prawie darmo (10PLN/litr) zgrzewkę litrowych butelek z sokiem i mieszam. Jakość soku nie budzi wątpliwości, ale spodziewam się umiarkowanych doznań smakowych w porównaniu z nalewką na owocach. Plan jest taki że będzie na uzupełnienie starej (2013r) nalewki na owocach. Chętnie podzielę się doświadczeniami związanymi z Dereniówką z soku zanim będzie się wszystko nadawało do recyklingu, tymczasem wiem że nie da się zmieszać ze spirytusem 1:1. Ale 1: 0,7 da się, no i % d…nie urywa.

Pozdrawiam

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-02-02, 18:51

Jaki sok zastosowałeś? Ze względu na cenę ciekawe ile w nim soku z derenia?
Daj linka lub fotkę. Lub chociaż dokładnie zacytuj skład.
Pozdrawiam,
Waldek

Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-02-02, 18:55

Link do soku z derenia
http://www.masala.com.pl/k251,kuchnia-g ... nskie.html

[ Dodano: 2015-02-02, 19:03 ]
Muszę sprostować, napisałem prawdę 10zł za litr, wczoraj odebrałem przesyłkę a dziś kosztuje 15zł. Nie mam nic wspólnego z tą podwyżką.

Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-04-13, 11:05

Dla podsumowania doświadczeń z sokiem z owoców derenia dokupiłem kolejną partię podniecony, jakością poprzedniej. Szpece od marketingu już mnie wyleczyli z zachwytu, teraz „sok” mogę spokojnie rozcieńczać 120% spirytusem bez obawy, że się zetnie. W mojej ocenie sok z derenia może stanowić uzupełnienie do nalewki na owocach.
Załączniki
Kopia DSC01333.JPG

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2015-09-21, 13:25

Dalej są takie różnice w intensywności kolorów?
Bo z czasem nalewka ciemnieje i kolory się mogą wyrównać.
Pozdrawiam,
Waldek

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2015-09-21, 19:33

Według mnie jako soki na nalewkę bardzo dobrze spisują te soki http://www.ekamedica.pl/pl/produkt/soki/sok-z-derenia/ . Nie pamiętam proporcji ale wiem, że kombinowałem tak, żeby dolać do 0,5l soku 0,7l spirytusu o takiej mocy (tej nie pamiętam), żeby uzyskać 38%. Kombinacje robiłem z różnych soków i wszystkie nalewki wychodziły super, a w szczególności kombinacja Dzika Róża, Głóg, Żurawina. Dodatek cukru według uznania ale raczej sporo bo te soki raczej słodkie nie są. Nie będzie to, to samo co na prawdziwych owocach ale też bardzo pyszne. Niestety tanio to nie wychodzi.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2015-09-21, 22:55

Wszyscy kombinujemy aby było dobrze i przy tym taniej, ale czy zawsze daje to dobre rezultaty? Warto aby ktoś kto degustował porównywalne nalewki dał swoją opinię!
Właśnie zalałem 70% alko. kilka kilo dojrzałego Derenia i cieszy mnie czerwień cieczy co oznacza, że maceracja przebiega prawidłowo. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
wiking
100%
100%
Posty: 1419
Rejestracja: 2011-04-27, 01:52
Lokalizacja: Z międzyświatów

Post autor: wiking » 2015-09-21, 23:10

Jest paru forumowiczów którzy byli zachwyceni, ale napewno jak się teraz dowiedzieli z czego były te nalewki, to na bank się nie odezwą, dodam że takie nalewki robiłem na początku swej podróży, dlatego nie pamiętam wielu rzeczy.
Armia baranów, której przewodzi lew, jest silniejsza od armii lwów prowadzonej przez barana.
— Napoleon Bonaparte

Gogo
30%
30%
Posty: 31
Rejestracja: 2011-10-11, 21:02

Post autor: Gogo » 2015-09-23, 21:09

wawaldek11 pisze:Dalej są takie różnice w intensywności kolorów?
.
Nalewki już są zmieszane, w sierpniu zrobiłem kolejną z niewielkimi modyfikacjami, procent alkoholu 30 do rozcieńczenia tylko sok i miód. Smak i kolor intensywniejszy.

Bim-bim

Post autor: Bim-bim » 2015-10-03, 22:32

janik pisze:Wszyscy kombinujemy aby było dobrze i przy tym taniej, ale czy zawsze daje to dobre rezultaty? Warto aby ktoś kto degustował porównywalne nalewki dał swoją opinię!
Właśnie zalałem 70% alko. kilka kilo dojrzałego Derenia i cieszy mnie czerwień cieczy co oznacza, że maceracja przebiega prawidłowo. :D
Ile wlałeś płynu na kg. owoców?
Ja zebrałem właśnie ok. 5 kg owoców (dużo tego w Bawarii) i jeszcze będę zbierał w przyszłym tygodniu, ale nie wiem, jaką ilość alko muszę przygotować.
Na razie owoce zamroziłem.

B-b.
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Bim-bim, łącznie zmieniany 1 raz.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 12 gości