Kminkówka
Kminkówka
Kminkówka 40%
150 g owoców kminku
25 g owoców kopru włoskiego
15 g owoców kolendry
10g anyzu
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny cienko skrojone obydwie tzn bez białego,tylko skórka
100 g cukru
50 ml wody
2,5 l wódki czystej 45"
nasiona zalać wodką na 2 m-ce, potem dodać syrop z cukru i wody oraz odrobinę kwasku cytrynowego, odstawić na kolejny m-c, następnie przefiltrować przez bibułę lub płóno i rozlać do butelek, jeśli zbyt esencjonalna można rozcieńczyć wódką.
KminkówkaII
100 g kminku
20 g kolendry
20g kardamonu
10 g anyżu
1,1 l wody
0,8l spirytusu 96"
100 ml syropu cukrowego
zalać nasiona rozcieńczonym spirytusem
Kminkówka Gdańska
50 g kminku
5 g kolendry
skórka z pomarańczy cienko okrojona
0,5 l spirytusu
0,25 kg cukru
0,7 l wody
rozgniecione nasiona zalać mieszaniną spirytusu i wody, zamknąć szczelnie i odstawić na 2 m-ce, potem dodać cukier, dobrze wymieszać do rozpuszczenia, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić na 2 m-ce
Jak widać procesy dość długotrwałe.
Przepisy wg ZT Nowicki "Domowe piwa,cydry,wina,nalewki,likiery,kremy"
Przepisy zamieściła na Oliwce @Maryla. Skopiowałem je tutaj na wszelki wypadek, puki jaszcze istnieje "Czarna Oliwka"
150 g owoców kminku
25 g owoców kopru włoskiego
15 g owoców kolendry
10g anyzu
skórka z 1 pomarańczy
skórka z 1 cytryny cienko skrojone obydwie tzn bez białego,tylko skórka
100 g cukru
50 ml wody
2,5 l wódki czystej 45"
nasiona zalać wodką na 2 m-ce, potem dodać syrop z cukru i wody oraz odrobinę kwasku cytrynowego, odstawić na kolejny m-c, następnie przefiltrować przez bibułę lub płóno i rozlać do butelek, jeśli zbyt esencjonalna można rozcieńczyć wódką.
KminkówkaII
100 g kminku
20 g kolendry
20g kardamonu
10 g anyżu
1,1 l wody
0,8l spirytusu 96"
100 ml syropu cukrowego
zalać nasiona rozcieńczonym spirytusem
Kminkówka Gdańska
50 g kminku
5 g kolendry
skórka z pomarańczy cienko okrojona
0,5 l spirytusu
0,25 kg cukru
0,7 l wody
rozgniecione nasiona zalać mieszaniną spirytusu i wody, zamknąć szczelnie i odstawić na 2 m-ce, potem dodać cukier, dobrze wymieszać do rozpuszczenia, przecedzić, rozlać do butelek, odstawić na 2 m-ce
Jak widać procesy dość długotrwałe.
Przepisy wg ZT Nowicki "Domowe piwa,cydry,wina,nalewki,likiery,kremy"
Przepisy zamieściła na Oliwce @Maryla. Skopiowałem je tutaj na wszelki wypadek, puki jaszcze istnieje "Czarna Oliwka"
Proponuję przepis osobiście sprawdzony wielokrotnie.
1.8 l (50%) + torebka kminku (50g) + 800g cukru w/w składniki wlać i wsypać do słoja i zamknąć na 5 dni, mieszać.
Przecedzić i przefiltrować. Pyszny likier jest gotowy.
Można go użyć do wykonania wódki kminkówki: 10% w/w likieru + 90% wódki (40%), odstawić na 1 dzień.
Smacznego.
Ja dodatkowo słój wstawiam wieczorem do zlewu wypełnionego gorącą wodą z kranu. Przyspiesza to rozpuszczanie cukru i zmienia sposób maceracji. Podgrzewanie nastawu to temperatury 50 deg C jest znakomitym sposobem uzyskania lepszej jakości maceratu z innych ziół. Polecam.
1.8 l (50%) + torebka kminku (50g) + 800g cukru w/w składniki wlać i wsypać do słoja i zamknąć na 5 dni, mieszać.
Przecedzić i przefiltrować. Pyszny likier jest gotowy.
Można go użyć do wykonania wódki kminkówki: 10% w/w likieru + 90% wódki (40%), odstawić na 1 dzień.
Smacznego.
Ja dodatkowo słój wstawiam wieczorem do zlewu wypełnionego gorącą wodą z kranu. Przyspiesza to rozpuszczanie cukru i zmienia sposób maceracji. Podgrzewanie nastawu to temperatury 50 deg C jest znakomitym sposobem uzyskania lepszej jakości maceratu z innych ziół. Polecam.
melowiec
Tzw. dygestia (ługowanie ciepłym spirytusem) uważana jest za gorszy (choć szybszy) sposóbmelowiec pisze:... Podgrzewanie nastawu to temperatury 50 deg C jest znakomitym sposobem
uzyskania lepszej jakości maceratu z innych ziół. Polecam.
wydobywania cennych składników z ziół niż maceracja. Ciepły spirytus wydobywa także to, czego wydobywać nie chcemy. Uważał bym z tym podgrzewaniem. Także ze względów bezpieczeństwa
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Macerację w podwyższonej temp. robię dopiero od kilku miesięcy.
Brak mi dostatecznie dużo materiału porównawczego by upierać się przy swoim.
Na ten pomysł wpadłem studiując robienie absyntu. W tej chwili nie potrafię stwierdzić czy taka maceracja jest lepsza, czy gorsza. Na pewno jest inna. Robię to w zakręconym szczelnie słoiku i wstawiam do ciepłej wody (NIE PODGRZEWAM ELEKTRYCZNIE LUB GAZEM). Wg mnie to daje dobre efekty. Myślę nad zrobieniem dużego podgrzewacza do butelek dla niemowląt, tak by zmieścił się w nim słój 4-5L.
Czy ktoś ma już takie urządzenie?
Brak mi dostatecznie dużo materiału porównawczego by upierać się przy swoim.
Na ten pomysł wpadłem studiując robienie absyntu. W tej chwili nie potrafię stwierdzić czy taka maceracja jest lepsza, czy gorsza. Na pewno jest inna. Robię to w zakręconym szczelnie słoiku i wstawiam do ciepłej wody (NIE PODGRZEWAM ELEKTRYCZNIE LUB GAZEM). Wg mnie to daje dobre efekty. Myślę nad zrobieniem dużego podgrzewacza do butelek dla niemowląt, tak by zmieścił się w nim słój 4-5L.
Czy ktoś ma już takie urządzenie?
melowiec
-
- 101%
Witam
Polecam polmosowski patent extrakcji za pomocą pary spirytusu. .Proces odbywa sie na kolumnie wypełnionej surowcem/zioła owoce/ przy 100 refluxie i odbiorze na dole kolumny.W kotle rozcieńczony spirytus do 50% . Woda z alkoholu umożliwia w końcowej fazie extrakcji odzysk resztek spirytusu z wypełnienia przełączając na odbiór z głowicy kolumny.Zaleta to szybki odbiór ograniczający ługowanie nie chcianych substancji.
Temat extrakcji jest opisany na forum.
Polecam polmosowski patent extrakcji za pomocą pary spirytusu. .Proces odbywa sie na kolumnie wypełnionej surowcem/zioła owoce/ przy 100 refluxie i odbiorze na dole kolumny.W kotle rozcieńczony spirytus do 50% . Woda z alkoholu umożliwia w końcowej fazie extrakcji odzysk resztek spirytusu z wypełnienia przełączając na odbiór z głowicy kolumny.Zaleta to szybki odbiór ograniczający ługowanie nie chcianych substancji.
Temat extrakcji jest opisany na forum.
Czyli praktycznie ługujesz 75% spirytusem o temperaturze 80C.zbyszek1281 pisze:Proces odbywa sie na kolumnie wypełnionej surowcem/zioła owoce/ przy 100 refluxie i odbiorze na dole kolumny.W kotle rozcieńczony spirytus do 50% .
I jakie wrażenia smakowe ?
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
-
- 101%
Tak sobie czytam i przeglądam forum i nasuwają mi się pytania. Będę wdzięczny za odpowiedź.
Czy mogę prosić o wskazanie tematu, gdzie opisana jest kolumna ekstrakcyjna? Szczególnie dolna, odbiorcza, jej część.
Masz może porównanie ekstraktów odbieranych z dołu i góry kolumny? Obawiałem się, że te odbierane dołem mogą mieć jednak więcej nieporządanych składników np. gorycz z ziół typu absynt.
Czy te odbierane z dołu są też bezbarwne? I jakie surowce, zgodnie z Twoim doswiadczeniem, najbardziej pasują do takiej technologii?
Czy mogę prosić o wskazanie tematu, gdzie opisana jest kolumna ekstrakcyjna? Szczególnie dolna, odbiorcza, jej część.
Masz może porównanie ekstraktów odbieranych z dołu i góry kolumny? Obawiałem się, że te odbierane dołem mogą mieć jednak więcej nieporządanych składników np. gorycz z ziół typu absynt.
Czy te odbierane z dołu są też bezbarwne? I jakie surowce, zgodnie z Twoim doswiadczeniem, najbardziej pasują do takiej technologii?
-
- 101%
Witam
Wszystko jest opisane w temacie Kolumna extrakcyjna. Zdjęcia elementów konstrukcyjnych masz w galerii CK. extrakt jest odbierany z dołu kolumny z półki stałej w postaci "grzybka".
Kolor zależy od surowca. Ługowanie następuje przez wielokrotny przepływ par przez surowiec w temp. 78,3° C. Aromatyzowanie destylatu możesz robić umieszczając zioła na wypełnieniu.
Praktycznie można wszystkie owoce poddać tej metodzie
Wszystko jest opisane w temacie Kolumna extrakcyjna. Zdjęcia elementów konstrukcyjnych masz w galerii CK. extrakt jest odbierany z dołu kolumny z półki stałej w postaci "grzybka".
Kolor zależy od surowca. Ługowanie następuje przez wielokrotny przepływ par przez surowiec w temp. 78,3° C. Aromatyzowanie destylatu możesz robić umieszczając zioła na wypełnieniu.
Praktycznie można wszystkie owoce poddać tej metodzie
Ostatnio zmieniony 2011-06-06, 09:38 przez zbyszek1281, łącznie zmieniany 1 raz.