LEŚNE WYNALAZKI
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
LEŚNE WYNALAZKI
Antyreumatyczna nalewka kasztanowa
Kilka dorodnych, świeżych kasztanów – najlepiej dojrzałych, prosto z drzewa, obranych z zielonej łupiny, drobno pokroić. Zalać w słoiku czystym spirytusem i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Potem odcedzić. Nalewką nacierać solidnie części ciała zajęte reumatyzmem. Po natarciu, miejsca owinąć flanelową szmatką. Nacieranie najlepiej wykonywać na noc.
--------------------------------------------------------------------------------
NALEWKA ŻOŁĘDZIOWA
Składniki:
1,5 kg żołędzi
1,5-2 l wrzącej wody
1 kg cukru
30 g cukru waniliowego [LUB WANILINOWEGO - jakby ktoś się czepiał]
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,7 l spirytusu
Żołędzie zebrane w czasie, gdy opadają z drzew, obieramy ze skorupek i prażymy na patelni. Mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Wystudzone - mielimy. Następnie wsypujemy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie filtrujemy przez gazę. Otrzymany przesącz stawiamy na ogniu z dodatkiem sody oraz cukru i, doprowadziwszy do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy napój jest już zimny, mieszamy z zalecaną dawką spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy. Odstawiamy w ciemne i raczej chłodne miejsce na ok. 2 miesiące, aby dojrzała.
Kilka dorodnych, świeżych kasztanów – najlepiej dojrzałych, prosto z drzewa, obranych z zielonej łupiny, drobno pokroić. Zalać w słoiku czystym spirytusem i pozostawić w ciepłym, zacienionym miejscu na dwa tygodnie. Potem odcedzić. Nalewką nacierać solidnie części ciała zajęte reumatyzmem. Po natarciu, miejsca owinąć flanelową szmatką. Nacieranie najlepiej wykonywać na noc.
--------------------------------------------------------------------------------
NALEWKA ŻOŁĘDZIOWA
Składniki:
1,5 kg żołędzi
1,5-2 l wrzącej wody
1 kg cukru
30 g cukru waniliowego [LUB WANILINOWEGO - jakby ktoś się czepiał]
0,5 łyżeczki sody spożywczej
0,7 l spirytusu
Żołędzie zebrane w czasie, gdy opadają z drzew, obieramy ze skorupek i prażymy na patelni. Mieszamy od czasu do czasu, by się nie przypaliły. Wystudzone - mielimy. Następnie wsypujemy je do garnka, zalewamy wrzącą wodą, przykrywamy i odstawiamy na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie filtrujemy przez gazę. Otrzymany przesącz stawiamy na ogniu z dodatkiem sody oraz cukru i, doprowadziwszy do wrzenia, odstawiamy do wystygnięcia. Gdy napój jest już zimny, mieszamy z zalecaną dawką spirytusu. Tak przygotowaną nalewkę rozlewamy do butelek i szczelnie korkujemy. Odstawiamy w ciemne i raczej chłodne miejsce na ok. 2 miesiące, aby dojrzała.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
- masterofbimber
- 40%
- Posty: 92
- Rejestracja: 2008-04-10, 10:58
- Lokalizacja: Dolny Śląsk
Kolego Spiryt .
Dajemy destylat właściwy , przedgony i pogony odradzam.
A kasztany mają być najzwyklejsze z kasztanowca , nie z kasztana jadalnego.
Koledzy tej nalewki nie pijemy a nacieramy się nią i jak pisałem wcześniej
kasztany mają być zwykłe kolego Tofi
Dajemy destylat właściwy , przedgony i pogony odradzam.
A kasztany mają być najzwyklejsze z kasztanowca , nie z kasztana jadalnego.
Koledzy tej nalewki nie pijemy a nacieramy się nią i jak pisałem wcześniej
kasztany mają być zwykłe kolego Tofi
Ostatnio zmieniony 2008-10-26, 08:06 przez masterofbimber, łącznie zmieniany 2 razy.
POZDRAWIAM mob.
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
CHLUŚNIEM BO UŚNIEM , PIERDYKNIEM BO ODWYKNIEM!
raczej powinna to być odmiana jadalnaSpiryt pisze:czy kasztany mają być jakieś konkretnej odmiany?
U mnie w rodzinie od wielu lat stosuje się też nalewkę na bóle reumatyczne i ew inne (np stłuczenia) z kwiatu kasztanowca, tego zwykłego który kwitnie gdy są matury .
Nalewka robiona jest na spirytusie lub w "uboższej' (z lekka śmierdzącej ) wersji na denaturacie (był kiedyś nieśmierdzący biały denaturat z DDR-u)
Nalewka robiona jest na spirytusie lub w "uboższej' (z lekka śmierdzącej ) wersji na denaturacie (był kiedyś nieśmierdzący biały denaturat z DDR-u)
ENERGA - brak bezpłatnego internetu w Moim gniazdku
o nalewce przeciwreumatycznej z dojrzałych owoców kasztanowca nie słyszałem co nie znaczy, że takiej nie ma, natomiast wiem, że robi się ją z kwiatów kasztanowca i owoców takich malutkich na kiściach gdy opadną kwiaty. Tak jak pisali moi poprzednicy, zalewa się spirtem lub denaturatem i to wszystko musi postać jakiś miesiąc a wtedy można tą nastojką nacierać chore miejsca. Podobno jest to skuteczne ale sam tego nie testowałem gdyż nie mam problemu z reumatyzmem ale taką nastojkę robiłem mojej mamie.
Leśne wynalazki
Pozdrawiam
Co żołędziówki to jest w ekologicznych sklepach kawa z żołędzi którą ja czasami stosuję . Kawę taką pili nasi dziadowie jak ich nie było stać na prawdziwą kawę.
Jest dość ciekawa w smaku a też może służyć do mieszania wódek.
Z ciekawszych alkoholi jakie robiłem ostatnio to wierzbówka z kory wierzby oczywiście po maceracji kory ustawiałem smak dodając przyprawy lub inne alkohole .
Z kory wierzby robiono kiedyś aspirynę ze względu na dużą ilość salicylu.
Maciej
Co żołędziówki to jest w ekologicznych sklepach kawa z żołędzi którą ja czasami stosuję . Kawę taką pili nasi dziadowie jak ich nie było stać na prawdziwą kawę.
Jest dość ciekawa w smaku a też może służyć do mieszania wódek.
Z ciekawszych alkoholi jakie robiłem ostatnio to wierzbówka z kory wierzby oczywiście po maceracji kory ustawiałem smak dodając przyprawy lub inne alkohole .
Z kory wierzby robiono kiedyś aspirynę ze względu na dużą ilość salicylu.
Maciej
maciej
Re: Leśne wynalazki
A wierzba to po łacinie salixkryma pisze:Z kory wierzby robiono kiedyś aspirynę ze względu na dużą ilość salicylu
Pozdrawiam
Winiarek
Re: Leśne wynalazki
No to jest gotowy przepis dla tych amatorów, którzy są przyzwyczajeni do picia spirytusu salicylowego. Teraz wiemy jak go uzyskać domowym sposobem.kryma pisze: [...] robiłem ostatnio to wierzbówka z kory wierzby [...] Z kory wierzby robiono kiedyś aspirynę ze względu na dużą ilość salicylu [...]
pzdr
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 62 gości