Mój nowy sposób na ostrą papryczkę

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2011-11-15, 23:02

Mam na myśli wasabi które było oferowane podczas tygodnia azjatyckiego w Stonce. firma bez pseudorekalny Tokyoto cena o ile pamietam 7zł za tubkę, a wrażenia niezapomniane :furious
XXX

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-11-15, 23:56

Pewnie coś źle napisałem, wasabi to chrzan, chrzan japoński, nakładamy odrobinkę na kąsek potrawy, a potem zamaczamy w sosie sojowym. Te wszystkie przyprawy jak sambal, turecką paprykę suszoną, świerze papryczki ostre, surowe, czy w zalewie, tabasco, powinniśmy stosować w zależności od potrawy. Gdy dasz np. do karbonary tabasco łapie gorzkawy smak, jako ciekawostkę napiszę, że papryka ostra w kilku językach to pieprz, a mieszkańcy są zdziwieni, że my mówimy papryka, bo papryka jest słodka. http://www.youtube.com/watch?v=JnfyjwCh ... ure=relmfu przetłumacz na polski nazwę kapeli.

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2011-11-17, 00:46

Astemio pisze:... bo mój wujek - jest już w podeszłym wieku - je libijską harissę (gęsta brązowa pasta podobna do przecieru pomidorowego, w takichż puszkach) łyżką do herbaty, nie jako dodatek, ale jako wyjątkowy przysmak - samą.
Ja też jadam samą bez problemu :mrgreen: ale domownicy już niestety nie :|
Przerabiałem kiedyś meksykańską paprykę (nie pamiętam odmiany) bez rękawiczek, niezapomniene wrażenia, przez kilka dni mnie piekły dłonie i nie wspomnę ,dla przyzwoitości, o innych częściach ciała przez przypadek dotknietych :oops: :(

MIREX
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2008-06-04, 12:25

Post autor: MIREX » 2011-11-20, 15:42

Ja robię często '' paprykówkę'' ale zawsze dodaje surowy miód i nigdy do nie gotuję .Nie rozumie po co gotują miód przecież po wyżej 45 C traci on wszystkie właściwości zdrowotne.Jedno jest pewne czy starsza tym smaczniejsza.

1

Post autor: 1 » 2011-11-20, 17:27

@MIREX
Możesz dokładniej napisać które właściwości zdrowotne traci powżej 45 stopni C ?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 23 gości