Strona 1 z 2

Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )

: 2008-10-31, 11:10
autor: slawek_p
Witam.

Ostatnio udało mi się zebrać orzechy , które leżały na ziemi pod drzewem ( ok 10kg ) . Szukałem na forum i w necie przepisu na orzechówkę ale niestety wszystkie przepisy są na orzechówkę z zielonych orzechów ( niedojżałych ), a ja mam przecież inne. Pomyślałem że mozna by wyłuskać trochę orzechów z łupin i zrobić z tego nalewkę :D Proszę o jakieś przepisy szanownych kolegów.

: 2008-10-31, 12:31
autor: masterofbimber
witam.
Kolego slawek_p słyszałem o nalewce na skorupach
orzechów włoskich . Ma ona stać dość długo ale aromat i smak są ponoć
super.

: 2008-10-31, 12:50
autor: kitaferia
@mob

Gdzie o takiej słyszałeś, bo ja cały czas myślę nad leżakowaniem destylatu na łupinach orzechów włoskich lub laskowych. Masz jakiś link czy przepis bardziej dokładny?

: 2008-10-31, 13:41
autor: Spirit
http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=7192
www.wino.org.pl pisze:Ze skorupek dojrzałych też się da zrobić, było gdzieś o tym na forum...

: 2008-10-31, 15:45
autor: no1muzzy
Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.

: 2008-10-31, 15:50
autor: kitaferia
No jestem zainteresowany przepisem na każdą nalewkę, aby był sprawdzony.
Dawaj jak masz.

: 2008-10-31, 15:54
autor: Ostoja
Ja również proszę o przepis. Orzechy obrodziły w tym roku. Pzdr Ostoja

: 2008-10-31, 15:58
autor: kitaferia
U mnie też obrodziły, ale jak zwykle wiewiórki są pierwsze :)

: 2008-10-31, 18:05
autor: slawek_p
no1muzzy pisze:Mam gdzies przepis na nalewke z dojrzalych orzechow laskowych, jesli jest ktos zainteresowany to moge poszukać.
Będę bardzo wdzięczny :D

: 2008-10-31, 19:43
autor: Ostoja
NALEWKA NA ORZECHACH LASKOWYCH.

Składniki:
- 1 kg świeżych orzechów laskowych
- 1 l spirytusu 70 %
- 5 – 6 goździków
- ½ dag mielonego cynamonu
- skórka ½ pomarańczy
- 25 dag cukru
- ¼ l wody źródlanej
Sposób przyrządzania:
1. Orzechy wyłuskać z twardych łupin, drobno posiekać, wsypać do szklanego naczynia.
2. Naczynie szczelnie zamknąć, zostawić na słońcu 4 tygodnie, często naczyniem potrząsać
3. Po tym czasie wyjąć orzechy, a na ich miejsce włożyć cynamon, goździki i skórkę pomarańczową.Naczynie szczelnie zamknąć i odstawić na 1 tydzień
4. Po tygodniu płyn zlać ,przefiltrować i wlać do gorącego syropu z wody i cukru.
5. Jeszcze raz przefiltrować, przelać do butelek,zamknąć i wynieś do piwnicy. Nalewka powinna dojrzewać 6 miesięcy.

Ten aromatyczny trunek, zalecany jest w wyczerpaniu psychicznym oraz-dzięki obecności przypraw ziołowych – w profilaktyce i leczeniu osteoporozy i reumatyzmu.

: 2008-10-31, 20:19
autor: masterofbimber
kitaferia Słój bądż butlę zapełnij drobno tłuczonymi skorupami orzechów, zalej spirem , zostaw na min. 3 tyg. Potem wypij i niech Ci idzie na zdrowie.

: 2008-10-31, 20:28
autor: slawek_p
ciekawe czy na orzechach włoskich też ona wyjdzie smaczna ??

: 2008-10-31, 20:43
autor: Ostoja
Witam.
A może coś takiego :?:


Orzech włoski
Zawiera białko, tłuste oleje, karoten, sole mineralne oraz wiele witamin, m.in. C, E, P. Nalewka z orzechów leczy choroby skóry, pomaga w przewlekłych kłopotach żołądkowych i chorobach jelit, np. zatruciach pokarmowych i biegunkach. Stosowana zewnętrznie po umyciu włosów wzmacnia ich cebulki i zapobiega wypadaniu.

Przepis: 100 gramów wyłuskanych orzechów włoskich włóż do półlitrowej butelki, zalej 3/4 szklanki spirytusu 70-procentowego i odstaw na ok. 10 dni. Po tym czasie przefiltruj. W razie potrzeby pij łyżeczkę nalewki rozcieńczonej w połowie szklanki wody.
___________________
Pozdrawiam Ostoja

: 2008-11-03, 07:34
autor: cemik1
Ja robiłem pewnego razu nalewkę z dojrzałych wyłuskanych orzechów włoskich. Efekt jednak był mizerny. Wyraźnie było czuć olej. Nie umywała się nawet do klasycznej orzechówki. Może nadawałaby bsię bardziej do stosowania zewnętrznego?

: 2008-11-03, 08:30
autor: masterofbimber
Witam.
Z orzechów nie wyjdzie nalewka tylko jakiś tłusty wyciąg.
Zbigniew Landowski w książce " Domowe napoje alkoholowe i zakąski " umieścił przepis na nalewkę ale na skorupkach orzechów włoskich.

Cyt.
"Tłuczemy orzechy , wyjmujemy miąższ, a skorupki tłuczemy na maleńkie kawałeczki.
Do wysokości 2/3 butli wsypujemy potłuczone skorupki i zalewamy do pełna wódką.
Po 2-3 miesiącach zlewamy i poddajemy operacjom z przepisu ogólnego"