Miałem dużo wyłuskanych orzechów włoskich, coś trzeba było z tym zrobić.Przy pomocy żony wymodziłem coś, co nazwałem kremem orzechowym.
Do szybkowara wsypałem ok. 1,5 litra orzechów, zalałem to ok 2,5 l wody, dodałem migdały, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i gotowałem przy max ciśnieniu przez 20 min (orzechy mają być miękkie). Następnie całość zmiksowałem, dosłodziłem do smaku, dodałem alkohol, wyniosłem do piwnicy i cierpliwie czekałem . Ot i cały przepis. Zamiast wody można dać mleko, przyprawy jakie intuicja podpowiada. Ilość wody lub mleka można modyfikować jak komu pasuje.
Ostatnio jedną porcję zrobiłem z przyprawą do pierników, drugą z cynamonem, goździkami, olejkiem waniliowym i smażoną skórką z pomarańczy. Teraz czekam
Cukru nie dodawać przed gotowaniem ponieważ łatwo się przypala.
Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )
Krem orzechowy
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości