Orzechówka z wyłuskanych orzechów ( nie z zielonych )

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Krem orzechowy

Post autor: Pietro » 2008-12-08, 23:08

Miałem dużo wyłuskanych orzechów włoskich, coś trzeba było z tym zrobić.Przy pomocy żony wymodziłem coś, co nazwałem kremem orzechowym.
Do szybkowara wsypałem ok. 1,5 litra orzechów, zalałem to ok 2,5 l wody, dodałem migdały, cukier wanilinowy, skórkę z cytryny i gotowałem przy max ciśnieniu przez 20 min (orzechy mają być miękkie). Następnie całość zmiksowałem, dosłodziłem do smaku, dodałem alkohol, wyniosłem do piwnicy i cierpliwie czekałem :P . Ot i cały przepis. :roll: Zamiast wody można dać mleko, przyprawy jakie intuicja podpowiada. Ilość wody lub mleka można modyfikować jak komu pasuje.
Ostatnio jedną porcję zrobiłem z przyprawą do pierników, drugą z cynamonem, goździkami, olejkiem waniliowym i smażoną skórką z pomarańczy. Teraz czekam :P
:!: Cukru nie dodawać przed gotowaniem ponieważ łatwo się przypala.
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
adwokat
101%
101%
Posty: 639
Rejestracja: 2006-01-05, 17:42
Lokalizacja: Rzeszów / Kraków

Post autor: adwokat » 2008-12-09, 13:52

Witam.

@ Pietro. Ten twój krem orzechowy... Rewelacja. Też muszę taki popełnić.

Pozdrawiam.

adwokat
Pozdrawiam. adwokat

Jurdziu
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2008-11-18, 19:40

Post autor: Jurdziu » 2008-12-09, 21:46

proszę tu też przepis na coś bajecznego :

http://www.wino.org.pl/forum/viewthread.php?tid=16818

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2008-12-09, 22:02

:nie_wiem co wynika z tego linku?
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 24 gości