Czy ktoś zna przepis jak zrobić rum malibu
Może Kolega poszpera za przepisem w necie Ja też ściągałem ten przepis kiedyś z netu.
Pzdr Ostoja
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak ... Google&lr=
Pzdr Ostoja
http://www.google.pl/search?hl=pl&q=jak ... Google&lr=
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Na razie musi małżonka wypróbować ? , przecież nie będę podawał czegoś co jeszcze nie spraktykowałem.
Jak wyjdzie bele co , to po co podawać przepis i kogoś naciągać z was na koszta.
Jak wyjdzie dobre to na pewno podam z przyjemnością.
Na razie Żona robi mi mój przysmak cytrynówkę bo lubie se na dobranoc strzelić setunie.
Pozdrawiam Bogdan.
Żona będzie z tych opini robić te malibu prosze poczytać :
Malibu nr.1.
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić POLECAM BO JEST PYSZNY .
Namoczyć wiórki w spirytusie i zostawic na kilka dni .Nastepnie dobrze je odcisnąc najlepiej używajac gazy (wiórki można wykorzystac np. do ciasta z kremem kokosowym ) a spirytus połączyc z dwoma rodzajami mleka i wstawić do lodówki . Nie potrafię powiedzieć jak długo można przechowywać (myślę jednak że w lodówce spokojnie jakiś czas moze stać i nic sie nie stanie ), u mnie najdłuzej stało tydzień ale to tylko dlatego że bardzo lubimy ten trunek i dłuższe próbu przechowywania- nie mają szans kończa sie wcześniejszym wypiciem
Fajnie sie go pije ale uwaga to bardzo zdradliwy trunek
Można zamiast spirytusu wiórki namoczyc w 1/2 litra wódki troche słabsze ale też fajnie smakuje
Zalałam spirytusem i wydawała mi się za mocna, więc zaparzyłam mocnej kawy i dolałam ok. 1/4 szklanki. Tez bardzo dobra. Serdeczne dzieki za ten wspaniały przepis.
No właśnie co do wiórek, które zostają po zrobieniu malibu - robię trufle kokosowe.
Oto przepis:
15 dkg. palmy
1 1/2 szk. cukru pudru
kakao gorzkie
zapach rumowy
no i oczywiście wiórki, które nam zostały + wiórki "suche" do obtoczenia kulek
Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kokos, kakao i aromat. Formować
kulki i obtoczyć je w kokosie. Schłodzić
MALIMU – NR.2.
Składniki:
- 0,5l spirytusu,
- 2 paczki wiórków kokosowych,
- 2 puszki mleka skondensowanego (jedno słodzone, drugie nie),
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Jak przyrządzić?
Wiórki zalać spirytusem i pozostawić na 2 dni. Po tym czasie wiórki odsączyć (można je wykorzystać do placka). Do spirytusu dodać mleko, kawę i można pić!
Opinia :
- Zrobiłam i udało się!! Wyszła rewelacyjnie,wszyscy się zachwycali a przepis był rozchwytywany:)
- można wziąć 0,5 l wódki, 1 paczkę wiórek i 1 puszkę mleka skondensowanego słodkiega - tak samo pyyyyyyyyyszne no i tańsze
- Właśnie to pije, rewelacja a wiórki paczka po 100g
- w sumie niedrogo wychodzi.
pol litra spirytusu -> 10 pln
mleko + wiorki -> 10 pln
razem 20 pln, a malibu w sklepie prawie 50 pln
- Zamiast spirytusu mozna dać wódkę, będzie tańsze i słabsze ale równie dobre
- Zamiast moczyś wiórki w spirytusie ,które wypiją cały alkochol lepiej kupić mós kokosowy odsączyć syrop i można załać spirytusem i mlekiem tyko nie słodzonym bo syrop z musu jest bardzo słodki. Smak kokosa zostaje a odciśnięte wiórki nie zawierają alkocholu i można je wykorzystac di ciasta lub zjeść.
- ja najpierw mocze spirytus w wiórkach 3 dni a pozniej rozcienczam go z 0,5 litra wody mineralnej niegazowanej - nie jest takie mocne.i nie dodaje kawy.tez wychodzi pyyyycha:))
- DODAJ SPIRYTUS DO MLEKA A NIE ODWROTNIE BO SIĘ ZWARZY - CO MNIE SPOTKAŁO
- Ja wykorzystuje naturalnego kokosa zamiast gotowych wiórków kokosowych. Za pierwszym razem robiłem ze zwykłymi wiórkami i połowa wódki została we wiórkach, natomiast wiórki starte z kokosa są nasączone jeszcze mleczkiem kokosowym i niedosc,ze nie wpijaja alkoholu, to efekt koncowy jest jeszcze lepszy. Troche wiecej pracy, cena prawie ta sama, ale warto!!! Pychotka!!! Pozdrawiam
- O ja nie moge rany jeża!!! Ale to jest dobre!!! Ja dodaje do spirytusu juz odcisniętego od wiórków, kilka kropel aromatu kokosowego a wiorki odciskam mocno na sitku i wychodzi duzo tego alkoholu. O ja nie moge, połowe wypiłam zanim rozlałam do butelek ) i wlewam spiryt do rozbełtanych juz mleczek i nic sie nie zwarza i jest ok ) zarąbisty przepis, pyyychaaa )))
- Ja znam trochę inną wersję.... wszyscy się zachywcają... 100 g wiórków kokosowych, 0,2 l spirytusu, mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane niełodzone... wykonanie takie samo jak wyżej:)
- Moje malibu robilem wg takiego przepisu
200g wiorków kokosowych
250 g spirytusu
2 puszki mleka (skondensowane słodzone i niesłodzone)
wiórki zalać spirytusem i zostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie co kilka dni mieszając . Po tym okresie zlać spirytus a wiórki zalać szklanką cieplej wody a następnie przez gazę odsączyć wiórki tak aby byly calkowicie suche.
Mamy już okolo 500ml cieczy i do tego dolewamy 2 puszki mleka.
Wyrób gotowy super tylko mam jedno ale - po kilku dniach oddzielił sie tluszcz od mleka i bylo to troche irytujące bo miałem początkowo problem z nalaniem alko heh.
Jak wyjdzie bele co , to po co podawać przepis i kogoś naciągać z was na koszta.
Jak wyjdzie dobre to na pewno podam z przyjemnością.
Na razie Żona robi mi mój przysmak cytrynówkę bo lubie se na dobranoc strzelić setunie.
Pozdrawiam Bogdan.
Żona będzie z tych opini robić te malibu prosze poczytać :
Malibu nr.1.
15 dkg wiórków kokosowych
250 ml spirytusu
1 puszka mleka skondensowanego niesłodzonego
1 puszka mleka skondensowanego słodzonego
Wiórki zalać spirytusem i odstawić na 3-4 dni .Nastepnie przecedzić i do spirytusu dodać 2 rodzaje mleka. Zmiksować i ochłodzić POLECAM BO JEST PYSZNY .
Namoczyć wiórki w spirytusie i zostawic na kilka dni .Nastepnie dobrze je odcisnąc najlepiej używajac gazy (wiórki można wykorzystac np. do ciasta z kremem kokosowym ) a spirytus połączyc z dwoma rodzajami mleka i wstawić do lodówki . Nie potrafię powiedzieć jak długo można przechowywać (myślę jednak że w lodówce spokojnie jakiś czas moze stać i nic sie nie stanie ), u mnie najdłuzej stało tydzień ale to tylko dlatego że bardzo lubimy ten trunek i dłuższe próbu przechowywania- nie mają szans kończa sie wcześniejszym wypiciem
Fajnie sie go pije ale uwaga to bardzo zdradliwy trunek
Można zamiast spirytusu wiórki namoczyc w 1/2 litra wódki troche słabsze ale też fajnie smakuje
Zalałam spirytusem i wydawała mi się za mocna, więc zaparzyłam mocnej kawy i dolałam ok. 1/4 szklanki. Tez bardzo dobra. Serdeczne dzieki za ten wspaniały przepis.
No właśnie co do wiórek, które zostają po zrobieniu malibu - robię trufle kokosowe.
Oto przepis:
15 dkg. palmy
1 1/2 szk. cukru pudru
kakao gorzkie
zapach rumowy
no i oczywiście wiórki, które nam zostały + wiórki "suche" do obtoczenia kulek
Palmę utrzeć z cukrem na puszystą masę, dodać kokos, kakao i aromat. Formować
kulki i obtoczyć je w kokosie. Schłodzić
MALIMU – NR.2.
Składniki:
- 0,5l spirytusu,
- 2 paczki wiórków kokosowych,
- 2 puszki mleka skondensowanego (jedno słodzone, drugie nie),
- 1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej.
Jak przyrządzić?
Wiórki zalać spirytusem i pozostawić na 2 dni. Po tym czasie wiórki odsączyć (można je wykorzystać do placka). Do spirytusu dodać mleko, kawę i można pić!
Opinia :
- Zrobiłam i udało się!! Wyszła rewelacyjnie,wszyscy się zachwycali a przepis był rozchwytywany:)
- można wziąć 0,5 l wódki, 1 paczkę wiórek i 1 puszkę mleka skondensowanego słodkiega - tak samo pyyyyyyyyyszne no i tańsze
- Właśnie to pije, rewelacja a wiórki paczka po 100g
- w sumie niedrogo wychodzi.
pol litra spirytusu -> 10 pln
mleko + wiorki -> 10 pln
razem 20 pln, a malibu w sklepie prawie 50 pln
- Zamiast spirytusu mozna dać wódkę, będzie tańsze i słabsze ale równie dobre
- Zamiast moczyś wiórki w spirytusie ,które wypiją cały alkochol lepiej kupić mós kokosowy odsączyć syrop i można załać spirytusem i mlekiem tyko nie słodzonym bo syrop z musu jest bardzo słodki. Smak kokosa zostaje a odciśnięte wiórki nie zawierają alkocholu i można je wykorzystac di ciasta lub zjeść.
- ja najpierw mocze spirytus w wiórkach 3 dni a pozniej rozcienczam go z 0,5 litra wody mineralnej niegazowanej - nie jest takie mocne.i nie dodaje kawy.tez wychodzi pyyyycha:))
- DODAJ SPIRYTUS DO MLEKA A NIE ODWROTNIE BO SIĘ ZWARZY - CO MNIE SPOTKAŁO
- Ja wykorzystuje naturalnego kokosa zamiast gotowych wiórków kokosowych. Za pierwszym razem robiłem ze zwykłymi wiórkami i połowa wódki została we wiórkach, natomiast wiórki starte z kokosa są nasączone jeszcze mleczkiem kokosowym i niedosc,ze nie wpijaja alkoholu, to efekt koncowy jest jeszcze lepszy. Troche wiecej pracy, cena prawie ta sama, ale warto!!! Pychotka!!! Pozdrawiam
- O ja nie moge rany jeża!!! Ale to jest dobre!!! Ja dodaje do spirytusu juz odcisniętego od wiórków, kilka kropel aromatu kokosowego a wiorki odciskam mocno na sitku i wychodzi duzo tego alkoholu. O ja nie moge, połowe wypiłam zanim rozlałam do butelek ) i wlewam spiryt do rozbełtanych juz mleczek i nic sie nie zwarza i jest ok ) zarąbisty przepis, pyyychaaa )))
- Ja znam trochę inną wersję.... wszyscy się zachywcają... 100 g wiórków kokosowych, 0,2 l spirytusu, mleko skondensowane słodzone, mleko skondensowane niełodzone... wykonanie takie samo jak wyżej:)
- Moje malibu robilem wg takiego przepisu
200g wiorków kokosowych
250 g spirytusu
2 puszki mleka (skondensowane słodzone i niesłodzone)
wiórki zalać spirytusem i zostawić w ciemnym miejscu na 2 tygodnie co kilka dni mieszając . Po tym okresie zlać spirytus a wiórki zalać szklanką cieplej wody a następnie przez gazę odsączyć wiórki tak aby byly calkowicie suche.
Mamy już okolo 500ml cieczy i do tego dolewamy 2 puszki mleka.
Wyrób gotowy super tylko mam jedno ale - po kilku dniach oddzielił sie tluszcz od mleka i bylo to troche irytujące bo miałem początkowo problem z nalaniem alko heh.
-
- 0%
- Posty: 4
- Rejestracja: 2008-09-18, 17:59
- Lokalizacja: Słońsk - Poznań
- Kontaktowanie:
ahh do diabla ale ludzie przeciez to nie jest malibu i nie lezalo kolo niego!
fakt ze malibu zawiera sztuczny aromat kokosowy (o czym slusznie wspomnial bnp) jest oczywisty ale glownym skladnikiem malibu jest wlascnie bialy rum! a tego smaku spiryt nie podrobi i mleczko skondenstowane, ponadto zauwazylem ze malibu moze zawierac oprocz aromatu kokosa rowniez pewna nute wanilii ale nie uwzglednili tego w skladzie wiec nie wiem :/ jest tutaj duzo wariacji oscylujacych wokol "polskiego malibu" nie twierdze ze jest przepis jest zly (sam robie i kobietkom smakuje) lecz zawsze chialem zrobic malibu ktore naprawde smakowaloby jak malibu a niestety zawodzi mnie ten temat moiwacy ciagle o tym samym. tak wiec zachecam do opracowania receprury, ktora naprawde dawalaby wrazenie bialego rumu z aromatem kokosowym, sam tez musze sie w koncu zajac tym tematem.... pozdrawiam i prosze pomyslcie o tym!
fakt ze malibu zawiera sztuczny aromat kokosowy (o czym slusznie wspomnial bnp) jest oczywisty ale glownym skladnikiem malibu jest wlascnie bialy rum! a tego smaku spiryt nie podrobi i mleczko skondenstowane, ponadto zauwazylem ze malibu moze zawierac oprocz aromatu kokosa rowniez pewna nute wanilii ale nie uwzglednili tego w skladzie wiec nie wiem :/ jest tutaj duzo wariacji oscylujacych wokol "polskiego malibu" nie twierdze ze jest przepis jest zly (sam robie i kobietkom smakuje) lecz zawsze chialem zrobic malibu ktore naprawde smakowaloby jak malibu a niestety zawodzi mnie ten temat moiwacy ciagle o tym samym. tak wiec zachecam do opracowania receprury, ktora naprawde dawalaby wrazenie bialego rumu z aromatem kokosowym, sam tez musze sie w koncu zajac tym tematem.... pozdrawiam i prosze pomyslcie o tym!
Zrobilem ,niepowiem niezle,ale od razu zmienil bym nazwe na krem kokosowy....lub cos podobnego,niewiele przypomina malibu to prawdziwe,ale dzis przypomnialem sobie ze mam jeszcze jakis tam rum bialy zaden jakis tam markowy ale rum ,poswiece 0.7l na ten nowy eksperyment,zobaczymy jaki bedzie za pare dni w porownaniu z tym co zrobilem obecnie z wodka, ja osobiscie nie dawal bym nic mocniejszego jak 35-30%,oczywiscie kazdy ma inny gust
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
@bodzio.1974
ja swoj rum robilem tylko raz jak narazie ,a to ze wlasnie konczy sie sezon owocowy ,zacznie sie maka ziemniaczana ktora wlasnie konczy bulgotac,i inne zimowe nastawy,zaciery,rum robilem z ciemnego cukru trzcinowego a wlasciwie cukru melassowego z trzciny cukrowej,nie powiem zeby byl to tani rum ,ale sprobowac musialem,nie wiem czy w kraju taki dostaniesz ,ale mysle ze znajda sie sklepy ze mozna kupic takie wynalazki,druga opcja to zaprawki do wodki ,ale ja osobiscie ich nie polecam,choc pare razy robilem whisky i napewno bylo to lepsze jak tam jakas najtansza ze sklepu podroba whisky
ja swoj rum robilem tylko raz jak narazie ,a to ze wlasnie konczy sie sezon owocowy ,zacznie sie maka ziemniaczana ktora wlasnie konczy bulgotac,i inne zimowe nastawy,zaciery,rum robilem z ciemnego cukru trzcinowego a wlasciwie cukru melassowego z trzciny cukrowej,nie powiem zeby byl to tani rum ,ale sprobowac musialem,nie wiem czy w kraju taki dostaniesz ,ale mysle ze znajda sie sklepy ze mozna kupic takie wynalazki,druga opcja to zaprawki do wodki ,ale ja osobiscie ich nie polecam,choc pare razy robilem whisky i napewno bylo to lepsze jak tam jakas najtansza ze sklepu podroba whisky
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości