Płatki dębowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-26, 23:05

ryba82 pisze:
Alkohol nie nabiera brązowej barwy z beczki, tylko przed rozlaniem do beczek w destylacie zamoczony jest na kilka tygodni spalony prawie na węgiel dąb, i z tego ten ciemny kolor.
Możesz napisać coś więcej, o różnych sposobach czytałem, ale o tym nie.

bnp

Post autor: bnp » 2012-04-27, 10:15

Otakiej metodzie nie słyszałem
znam takie:

1 Beczka surowa
2 Beczka wypalana od środka
3 beczka po winie
4 beczka po koniaku/ brandy/ whisky
5 beczka smarowana od środka karmelizowanym sokiem z białych winogron.
6 karmel

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-04-27, 22:20

Do punktu nr.4 jeszcze beczka po burbonie można dopisać i oczywiście beczki mieszane Solera Reserve np. sherry, bourbon i nowy dąb :wink:

Awatar użytkownika
ryba82
101%
101%
Posty: 391
Rejestracja: 2009-11-16, 08:14

Post autor: ryba82 » 2012-05-07, 20:40

Bardzo mocno palony dąb daje się do destylatu nie tyle dla smaku co koloru.
Był nawet gdzieś w sieci film który pokazywał ten proces.
Zazwyczaj mocno palony dąb, w dużej mierze zwęglony wkłada się do "przewiewnej" tkaniny a następnie moczy w destylacie do uzyskania odpowiedniego koloru.
Człowiek nie wielbłąd i napić się musi.

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-05-07, 21:58

Może tak jest, ja po prostu o tym nie słyszałem i nigdzie nie czytałem, faktem jest, że od jakiegoś niedługiego czasu, destylarnie z dużą tradycją, czyli te co mają w swoim asortymencie destylaty pełnoletnie+, bardzo mocno zwęglają beczki, czyli opalają dużo mocniej niż kiedyś. Destylat w takiej beczce gdzie dość grubą pierwszą warstwą jest praktycznie węgiel drzewny szybciej dojrzewa. Jeśli zaś chodzi o kolor, to odpowiedz sobie sam, który dąb daje ciemniejszy kolor w krótkim czasie, dodam, że odpowiedź jest tylko oczywista dla tych co praktykowali.

Awatar użytkownika
zwyczajny
101%
101%
Posty: 778
Rejestracja: 2011-04-05, 07:59

Post autor: zwyczajny » 2012-05-07, 22:47

zweglanie beczek ma znaczenie j.w. wegiel oczyszcza destylaty robiac je mniej toksycznymi, czyli wygladza i jednoczesnie koloruje.
XXX

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6989
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2012-05-07, 23:06

Zawsze opalali, ale teraz robią to podobno na maxa. To są ludzie którzy wiedzą o alkoholu wszystko, co ja piszę, ich dziadowie już wiedzieli wszystko, a ich destylaty pije cały świat. Wracając do koloru, to kostki amerykańskie średnio palone +, dają ciemniejszy kolor w krótkim czasie, niż kostki amerykańskie mocno palone. Tak się zastanawiam i pewnie na następnym grillu podpiekę sobie na maxa trochę kostek, tylko nie wiem czy pieczenie w folii aluminiowej czy centralnie. Węgiel z brzozy jest podobno dobry, ale ja sprawdzę ostro spieczony i zwęglony dąb, oczywiście na mini próbkach.

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-05-07, 23:17

Włóż w folię aluminiową bo inaczej skopcisz na maksa.
A takie zwęglone i spalone na maksa już dobrego efektu nie dają.
Kiedyś to sprawdzałem,kolor dały ładny ale smak :x
Pzdr.
OLO 69

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości