Płatki dębowe

Starzenie alkoholi
Awatar użytkownika
garnacha
101%
101%
Posty: 171
Rejestracja: 2006-05-10, 09:15

Post autor: garnacha » 2007-02-19, 20:13

@ winiarek5, a_priv
Skąd bierzecie dąb francuski? Czy jest to Limousin czy też Troncais?
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-02-19, 20:47

Ja płatki dębowe kupuję w sklepie WinoHOBBY w Warszawie, tak jakby na ul.Grochowskiej, prawie na przeciwko Wedla.
Sprzedają też przez internet, dla zarejestrowanych użytkowników naszego forum jest 5% zniżki.
http://www.winohobby.waw.pl/
Na opakowaniu jest napisane, że płatki są robione z dębów francuskich wykorzystywanych w bednarstwie: Qercus sessiflora i Qercus robur.
Mają trzy rodzaje płatków od mocno przypalonych do naturalnych w opakowaniach 20, 50, 500 i 1000 gram.

Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-20, 08:44

@garnacha
Ja tak jak Winiarek (są trochę droższe), albo tu: płatki dębowe - te są niemieckie
pzdr
PS A może 98% coś ma? Można zapytać na PW.

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2007-02-20, 11:54

No ale 100% pewności nie masz czy przypadkiem nie są one zrobione z naszego dębu, z deski z jakiegoś tartaku:)

Awatar użytkownika
Pietro
101%
101%
Posty: 1145
Rejestracja: 2006-04-05, 21:51

Post autor: Pietro » 2007-02-20, 12:37

Mam pytanie- czy stuletni dąb ścięty np. dwa lata temu na Ziemiach Odzyskanych, z którego zrobiono płatki, jest polski czy niemiecki? :)
Ratujmy się, bo trzeźwiejemy :cry:

Awatar użytkownika
winiarek5
101%
101%
Posty: 1814
Rejestracja: 2006-04-09, 15:02
Lokalizacja: Dolny Śląsk

Post autor: winiarek5 » 2007-02-20, 13:10

@Pietro
Dąb, o którym piszesz jest w 100% polski. Jako ścięty na Ziemiach Odzyskanych zawsze był polski bo rósł na polskich ziemiach tylko czasowo zajętych przez zaborcę/okupanta :D .
@miki
Przemysł produkcji płatków dębowych egzystuje jakby na "garbie" przemysłu bednarskiego, wykorzystując równolegle doświadczenie tego ostatniego i zagospodarowując jego odpady produkcyjne. Często producent beczek i płatków to ta sama firma.
W nowoczesnym przemyśle winiarskim coraz częściej kadzie fermentacyjne wykonuje się z KO ale aby choć trochę zbliżyć się do dawnych technologii i zapewnić wyrabianym winom odpowiednie walory organoleptyczne w kadziach tych znajdują się przy ścianach kieszenie, w które wkłada się odpowiednio spreparowane drewno dębowe.
100% pewność możesz mieć tylko w temacie nieuchronności kresu żywota doczesnego, nawet biorąc pod uwagę, że medycyna idzie do przodu. Nic co materialne nie jest wieczne, każdy byt potrzebuje energii a ta jak to energia stale się rozprasza zbliżając temperaturę środowiska do zera bezwzględnego. Dlatego nie przejmowałbym się efektem cieplarnianym ponieważ później i tak przyjdzie takie ochłodzenie, że ho,ho... :D .
Pozdrawiam

Winiarek

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-20, 13:13

@Pietro
On w tej chwili jest oczywiście polski, ale jak o niego upomni się jakieś niemieckie ziomkostwo to może z nim być różnie. :wink:

@miki
Myślę, że firmy handlujące nie pozwolą sobie na taki numer. :? Ponadto ten niemiecki czy francuski może być tańszy od krajowego w zakupie hurtowym. :lol:

pzdr
PS: Obyśmy tylko nie musieli razem z tym dębem oddać części destylatu starzonego owym.

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-02-20, 20:39

Witam
Ja do swoich potrzeb używam dębu mazurskiego. W przypiekanych wiórach wyrażnie odczuwam pruską dyscyplinę.
Pozdrawiam

PS Jeśli chodzi o dąb francuski to tylko czerwony

Awatar użytkownika
Avo
50%
50%
Posty: 155
Rejestracja: 2006-09-02, 21:20
Lokalizacja: Łódź

Post autor: Avo » 2007-02-20, 22:43

pytanie być może się już powtarza, a jeśłi tak to niech moderator czym prędzej wyrzuci ten post :) ..

czy jako surowiec do wyrobu wiórków moga posłużyć klepki parkietowe (znalazłem w piwnicy kilkanaście sztuk, nowe, nieużywane, odkąd są w moim posiadaniu nie były niczym imprognowane, ale nie wiem czy wcześniej ktoś ich nie potraktował "czymś")
Czasem delektuję się głupotą własnych myśli:)

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-20, 22:50

Avo pisze:..... ale nie wiem czy wcześniej ktoś ich nie potraktował "czymś")
Jeśli zamierzasz uzyskać politurę, to wal :wink: .
A tak poważnie, jeśli nie wiesz czy nie dostały jakiejś chemii (kaponu albo innego impregnatu) to nie ryzykuj. :)

pzdr

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2007-02-20, 22:53

zbyszek1281 pisze:....W przypiekanych wiórach wyrażnie odczuwam pruską dyscyplinę.
A objawia się to w ten sposób, że wznosząc do ust trunek potraktowany tymi wiórkami słowo "prosit" samo ciśnie się na usta. :lol:

pzdr

Awatar użytkownika
miki
50%
50%
Posty: 102
Rejestracja: 2006-03-10, 11:54
Lokalizacja: Roztocze

Post autor: miki » 2007-02-21, 19:55

Klepek parkietowych przed ułozeniem raczej niczym sie nie impregnuje, to jest bezsensowne malowanie kazdej klepki osobno jakims kaponem czy czyms podobnym, przeciez po ułozeniu kazdy parkiet trzeba ceklinować. Ale wiesz Polska to bardzo piękny kraj :)

zbyszek1281
101%
101%
Posty: 2012
Rejestracja: 2006-05-12, 22:49

Post autor: zbyszek1281 » 2007-02-21, 20:26

Witam
@ Awo klepkę podłogowa możesz śmiało użyć na wiórki. Warunek zdrowe drewno. Do wiórkowania usuń z klepki felc ,oraz sfrezuj pozostałe powierzchnie klepki na głębokość 3mm.Tam nie dotrze żaden lakier, nawet pod ciśnieniem.
Pozdrawiam

ewaan
40%
40%
Posty: 59
Rejestracja: 2007-02-10, 20:34
Lokalizacja: z niw podlasia

Post autor: ewaan » 2007-03-07, 15:43

witam.
@winiarek5
dodałeś 3 gr. płatków dębowych do 0,7 l alk.
ile objętosciowo wynosi 3gr. płatków dębowych?
(np. w łyżce czy szklance.)
pozd.

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2007-03-07, 16:46

@ewaan
Czubata łyżeczka do herbaty to ok. 2 gr.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 8 gości