Żubrówka
http://www.allegro.pl/item652069341_buk ... rowka.html uwaga na lokalizacje sprzedawcy
U winiarzy coś znalazłem , zobacz co pisze kalinowa http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=12724
[ Dodano: 2009-06-08, 00:23 ]
nie myślałem by robić podróbki żubrówki tylko spróbować coś nowego z liściem w butelce
[ Dodano: 2009-06-08, 00:23 ]
nie myślałem by robić podróbki żubrówki tylko spróbować coś nowego z liściem w butelce
Też jestem fanem żubrówki. W ogródku rośnie niewielka kępka posadzona na własne potrzeby. Dla ułatwienia robię nalew na trawę. Garść trawy zalewam domowym spir., po kilkunastu dniach kolor jest b.intensywnie zielony. Nalew ten filtruję i potem taki bez żadnych paproszków dolewam do czystej wódki (home made-jakżeby inaczej) do smaku. Ostatnio ok.7ml na 0,5l. Dodaję też trawkę dla dekoracji. Cukru nie dodaję bo piję z sokiem jabłkowym. Jest pyszna i aromatyczna - właśnie troszkę degustuję dla zdrowotności
- Daniel_257_
- 101%
- Posty: 145
- Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
- Lokalizacja: Wielkopolska
@robol69
Czy kolega żarty sobie robi????
Przecież w flaszce żubrówki jest trawka i można się właśnie tą trawką udławić.
Szczerze to też nie miałem przyjemności żubróweczki z gwinciora walić, żuberka zdarza się mi nieraz położyć za jednym przechyłem.
Tak na poważnie to lubię żubrówkę z soczkiem jabłkowym (10-20% soczku).
Pozdrawiam.
Czy kolega żarty sobie robi????
Przecież w flaszce żubrówki jest trawka i można się właśnie tą trawką udławić.
Szczerze to też nie miałem przyjemności żubróweczki z gwinciora walić, żuberka zdarza się mi nieraz położyć za jednym przechyłem.
Tak na poważnie to lubię żubrówkę z soczkiem jabłkowym (10-20% soczku).
Pozdrawiam.
kolego @lukasek , to ja pisze na bezdechu (brak przecinków i inne błędy) często chce napisać jedno, a po odpowiedzi kolegów wnioskuje, że znów źle napisałem , ten post czytałem 3 x i nic dziś nie piłemlukasek pisze:ja myslalem zeby zrobic lepsza żubrówkę bo ta ze sklepu tez mi smakuje
w sumie udalo mi sie , bo nie pilem sklepowej, lepsza cytrynowke, zaden wyczyn, wiecej cytryn i mniej dojrzale, mniej cukru
Jak masz cierpliwosc, to zrob taka nalewke: zubrowka aromatyzowana owocami. Przepis mam w ksiazce, ktora aktualnie jest daleko ode mnie, ale wygrzebalem w necie cos, co tez powinno byc ok:ankarski pisze:Też jestem fanem żubrówki....Cukru nie dodaję bo piję z sokiem jabłkowym. Jest pyszna i aromatyczna - właśnie troszkę degustuję dla zdrowotności
pół jabłka, gruszka, 5 śliwek węgierek, 0,5 l żubrówki, 10 dag cukru
Owoce umyć. Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na na ćwiartki, a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką, dodać cukier, wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w ciepłe miejsce. Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Gdy płyn uzyska zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki. Osad przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić nalewkę, by dojrzała, czyli na pół roku.
Moim zdaniem rownie dobra jest z owocow suszonych, tylko sliwka powinna byc kalifornijska i porzadnie umyta.
pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 36 gości