Żubrówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-02, 20:32

Sok z Lidla Dizzy to znakomity substrat na trunek ala cydr :mrgreen:
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-06-07, 23:56


Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-08, 00:04

Witam.
Bukwica to nie turówka wonna. Tak więc nie zastosuję jej do mojej żubrówki :D
A co bym dał do butelki zamiast źdźbła trawki żubrówki :?: Liść bukwicy nie pasuje :!:
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-06-08, 00:09

a smak bo widze to pierwszy raz :shock: i dałem tu tylko ze względu na lokalizacje sprzedawcy czasem tubylcy wiedzą coś więcej.
Ostatnio zmieniony 2009-06-08, 00:21 przez magas, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-06-08, 00:14

magas37 pisze:a smak bo widze to pierwszy raz :shock: i dałem tu tylko ze względu na lokalizacje sprzedawcy czasem tubylcy wiedzą coś wiecej.
Bukwicą można zrobić smak kumaryny, lecz do butelki należałoby dać źdźbło trawki żubrówki (turówki wonnej) :D
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-06-08, 00:17

U winiarzy coś znalazłem , zobacz co pisze kalinowa http://swimp.home.pl/forum/viewthread.php?tid=12724

[ Dodano: 2009-06-08, 00:23 ]
nie myślałem by robić podróbki żubrówki :mrgreen: tylko spróbować coś nowego z liściem w butelce :D

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-08-07, 00:06

Też jestem fanem żubrówki. W ogródku rośnie niewielka kępka posadzona na własne potrzeby. Dla ułatwienia robię nalew na trawę. Garść trawy zalewam domowym spir., po kilkunastu dniach kolor jest b.intensywnie zielony. Nalew ten filtruję i potem taki bez żadnych paproszków dolewam do czystej wódki (home made-jakżeby inaczej) do smaku. Ostatnio ok.7ml na 0,5l. Dodaję też trawkę dla dekoracji. Cukru nie dodaję bo piję z sokiem jabłkowym. Jest pyszna i aromatyczna - właśnie troszkę degustuję dla zdrowotności :D

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-07, 19:25

Też jestem fanem żubrówki
Cukru nie dodaję bo piję z sokiem jabłkowym
to dobrym jestes fanem

ja potrafie 0,5 litra zubrowki wypic bez przepijania jak jest zimna ;)

Awatar użytkownika
robol69
90%
90%
Posty: 957
Rejestracja: 2005-12-27, 07:27

Post autor: robol69 » 2009-08-08, 07:53

lukasek pisze:ja potrafie 0,5 litra żubrówki wypic bez przepijania jak jest zimna ;)

Witam

Za jednym przechyleniem ?

robol
Polak potrafi !!!

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-08, 10:22

nie za jednym, bez przesady

Awatar użytkownika
Daniel_257_
101%
101%
Posty: 145
Rejestracja: 2008-01-02, 16:38
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: Daniel_257_ » 2009-08-08, 12:37

@robol69

Czy kolega żarty sobie robi????

Przecież w flaszce żubrówki jest trawka i można się właśnie tą trawką udławić.

Szczerze to też nie miałem przyjemności żubróweczki z gwinciora walić, żuberka zdarza się mi nieraz położyć za jednym przechyłem.

Tak na poważnie to lubię żubrówkę z soczkiem jabłkowym (10-20% soczku).

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
ankarski
40%
40%
Posty: 92
Rejestracja: 2006-08-10, 14:28
Lokalizacja: południe

Post autor: ankarski » 2009-08-11, 17:27

Kumaryna (C9H6O2, benzopiron, lakton kwasu o-hydroksycynamonowego) – związek organiczny z grupy laktonów o przyjemnym zapachu świeżego siana.
Cóż, w sumie masz racje mmuuuuuuuuuuuu :mrgreen:

cieptas
60%
60%
Posty: 246
Rejestracja: 2006-04-30, 13:57

Post autor: cieptas » 2009-08-13, 13:24

ja myslalem zeby zrobic lepsza zubrowke bo ta ze sklepu tez mi smakuje :)
w sumie udalo mi sie ;), ;) bo nie pilem sklepowej, lepsza cytrynowke, zaden wyczyn, wiecej cytryn i mniej dojrzale, mniej cukru :)

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-08-13, 23:37

lukasek pisze:ja myslalem zeby zrobic lepsza żubrówkę bo ta ze sklepu tez mi smakuje :)
w sumie udalo mi sie ;), ;) bo nie pilem sklepowej, lepsza cytrynowke, zaden wyczyn, wiecej cytryn i mniej dojrzale, mniej cukru :)
kolego @lukasek , to ja pisze na bezdechu (brak przecinków i inne błędy) często chce napisać jedno, a po odpowiedzi kolegów wnioskuje, że znów źle napisałem , ten post czytałem 3 x i nic dziś nie piłem :nie_wiem

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Post autor: pluton » 2010-01-03, 16:44

ankarski pisze:Też jestem fanem żubrówki....Cukru nie dodaję bo piję z sokiem jabłkowym. Jest pyszna i aromatyczna - właśnie troszkę degustuję dla zdrowotności :D
Jak masz cierpliwosc, to zrob taka nalewke: zubrowka aromatyzowana owocami. Przepis mam w ksiazce, ktora aktualnie jest daleko ode mnie, ale wygrzebalem w necie cos, co tez powinno byc ok:

pół jabłka, gruszka, 5 śliwek węgierek, 0,5 l żubrówki, 10 dag cukru
Owoce umyć. Jabłko i gruszkę obrać, oczyścić z gniazd nasiennych, podzielić na na ćwiartki, a śliwki ponakłuwać widelcem. Owoce wrzucić do słoja lub innego szklanego naczynia, zalać wódką, dodać cukier, wymieszać, słój szczelnie zamknąć i na 3 miesiące odstawić w ciepłe miejsce. Następnie nalew zlać do drugiego słoja, dokładnie zamknąć i odstawić w ciemne i chłodne miejsce. Gdy płyn uzyska zadowalającą klarowność, rurką ściągnąć go do butelki. Osad przefiltrować i uzyskany płyn połączyć z tym w butelce. Odstawić nalewkę, by dojrzała, czyli na pół roku.

Moim zdaniem rownie dobra jest z owocow suszonych, tylko sliwka powinna byc kalifornijska i porzadnie umyta.

pozdrawiam
pluton
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 20 gości