Strona 1 z 9

Żubrówka

: 2008-12-14, 13:46
autor: Ostoja
Żubrówka

Przepis na: 1 l

Składniki:
1 g (5-6 kawałków długości 25 cm) suszonej trawy żubrowej,
1 łyżeczka cukru,
1 l wódki czystej o mocy 40%



1. Trawę żubrową pociąć na kawałki długości 3-4 cm, włożyć je do butelki z wódką, odstawić do maceracji na 15-20 dni.
2. Po tym czasie nalew przelać do butelki, dodać rozpuszczony w 2 łyżkach wody cukier i wymieszać.
3. Zakorkować butelkę i odstawić na 2-3 dni.
4. Gotową wódkę przefiltrować i rozlać do butelek.
5. Do każdej butelki można włożyć źdźbło trawy żubrowej dla dekoracji.

: 2009-02-05, 16:23
autor: Ostoja
Witam.
Żubrówka wg wyżej podanego przepisu smakuję znakomicie z sokiem jabłkowym. Sok 100% bez dodatku cukru z Hortexu. Pychotka.
Jeżeli przedgony chcecie uzyskać koloru zielonego to dajcie trawkę żubrówki. Przez przypadek wlałem przedgony do butelki po żubrówce. Nie wyjąłem z niej trawki. Mocny przedgon ponad 95% zabarwił się na piękny zielony kolor :D

: 2009-02-05, 16:33
autor: jaron
Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

: 2009-02-05, 16:44
autor: Ostoja
jaron50 pisze:Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D
Przedgony nie piję, ale u mnie stosuję jako płyn do spryskiwacza, do rozpalania grilla, ogniska., Są pomocne w odkażaniu beczek, żadna cholera się wówczas nie załapie w beczce. :D

: 2009-02-05, 16:48
autor: jaron
Dobry pomysł z odkażaniem

: 2009-02-05, 17:20
autor: Ostoja
Ja mam beczki 55 litrowe po mango. Gdy kupiłem je miały jakiś specyficzny zapach po mango. Mango było w nich w workach i pomimo tego przeszły tym zapachem. Wymyłem gorącą wodą z ludwikiem, po wypłukaniu przetarłem szmatką zwilżoną w przedgonach i po tym wypłukałem beczkę. Pomogło zapachu nie czułem. Teraz po skończeniu fermentacji płuczę beczkę w gorącej wodzie po czym przecieram szmatką zwilżoną spirytusem z przegonów i płuczę gorąca wodą. Przez prawie rok jak mam beczki nie zakaził mi ani jeden nastaw.

: 2009-02-05, 20:59
autor: Daniel_257_
Ostoja pisze:Ja mam beczki 55 litrowe po mango. Gdy kupiłem je miały jakiś specyficzny zapach po mango. Mango było w nich w workach i pomimo tego przeszły tym zapachem. Wymyłem gorącą wodą z ludwikiem, po wypłukaniu przetarłem szmatką zwilżoną w przedgonach i po tym wypłukałem beczkę. Pomogło zapachu nie czułem. Teraz po skończeniu fermentacji płuczę beczkę w gorącej wodzie po czym przecieram szmatką zwilżoną spirytusem z przegonów i płuczę gorąca wodą. Przez prawie rok jak mam beczki nie zakaził mi ani jeden nastaw.
Też tak robię. i szczelnie zamykam wylot

A gdy zamierzam odstawić balon na pewien czas i wlewam do środka ok. 100ml przedgonów.
Nie wda się żadne cholerstwo i nie zaśmierdnie. Może tak stać nawet roczek. Potem tylko wylać, opłuknąć ciepłą wodą i gotowe do zalania winkiem.

Poza tym ja używam przedgonów do wywabiania plam na ciuchach. Usuwają idealnie smary, tłuszcze i atrament.

Poza tym ja pracuje w dziale głównego mechanika i naprawiam maszyny i obrabiarki. Moje robocze cuchy mają specyficzny aromat warsztatu i jak dodam przedgonów do pralki razem z proszkiem to ciuchy są znacznie bardziej czyste i zapach warsztatu znika.

Przedgony są super do wszystkiego.

A WRACAJĄC DO TEMATU JA ROBIĘ ŻUBRÓWKĘ DOKŁADNIE W TAKI SAM SPOSÓB, JEST DOBRA JA DAJE WYBRYK CZYŚCIUTKI (PO WĘGLU) 55% I DAJĘ JEDNĄ ŁYŻECZKĘ CUKRU NA O.5L.

Pozdrawiam

: 2009-02-05, 22:21
autor: rw26ppp
jaron50 napisał/a:
Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

Świetny poczęstunek dla teściowej.

: 2009-02-05, 23:29
autor: Ostoja
rw26ppp pisze:jaron50 napisał/a:
Ostoja
To na jaką imprezę szykujesz przedgony :D

Świetny poczęstunek dla teściowej.
Może i tak, swojej nie miałem okazji poczęstować, ponieważ gdy żyła nie robiłem jeszcze spirytusu. Za to Koledzy mają okazję wypróbować :D

: 2009-03-16, 19:05
autor: Ostoja
Kilka dni temu zrobiłem żubrówkę z myślą o świętach. Rozleje ją do butelek , dam etykiety. I w każda wsadzę po trawce dla ozdoby. Ja lubiłem ją (piszę lubiłem ponieważ na razie obywam się smakiem z powodu diety wątrobowej) z sokiem jabłkowym. Zaopatruję się w sok Apple juice. Sok ten kosztuje w Lidlu 1,49 zł/ 1litr.

: 2009-03-16, 21:00
autor: kitaferia
Ostoja pisze: Sok ten kosztuje w Lidlu 1,49 zł/ 1litr.
Ale jaki dobry cydr wychodzi z tego soku, polecam.

Zrób raz na próbę.

: 2009-03-16, 21:16
autor: jerzy
Nie lepiej zainwestowac w sokowirówke, zmielic jabluszko, marcheweczke.... :D

pzdr

: 2009-03-16, 21:47
autor: Ostoja
@jerzy moja lepsza połowa robi soczki dla wnucząt jak zawitają do nas. Ja nie bawię się, ponieważ do do drinków z żubrówki potrzebuję prawie 10- litrów soku, a nie mam czasu na to :D
@Kitaferia muszę zrobić ten cydr.

: 2009-03-16, 21:54
autor: Paluch
@ Ostoja

Wiem, że robisz fantastyczne trunki, sam kosztowałem.
Ale czy jesteś pewien że żubrówkę robisz na soku jabłkowym ?
Jeśli to nowy przepis to się piszę :mrgreen:

Pozdrawiam serdecznie

: 2009-03-16, 23:33
autor: Ostoja
Faktycznie tak to można odczytać :D Żubrówkę robię z trawki, a soczek jest mi potrzebny do drinków z żubrówki.