Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
oktogenek
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2009-03-17, 21:18
Ostoja dobrze prawisz też uwielbiam swojską żubróweczkę z sokiem jabłkowym, co więcej mogę na żywo oglądać te sympatyczne zwierzaki bo pod Kaliszem w Gołuchowie jest zagroda z kilkoma żubrami
-
Ostoja
- 100%
- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2009-03-17, 21:41
Kolego @oktogenek ja oglądałem żubry jak byłem w Międzyzdrojach. Czy mogę się dowiedzieć skąd Kolega ma trawkę
Pozdrawiam Ostoja
-
oktogenek
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2009-03-17, 21:57
Swojego czasu ojciec przywoził od jakiegoś znajomego z podlasia całe pęczki, niestety od jakiegos czasu już nie przywozi a zapas powoli się kończy, będę musiał sam na własną rękę chyba jechać do puszczy Białowieskiej
ponoć zbiera się ją na wiosnę bo jest wtedy najbardziej aromatyczna
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-03-17, 23:03
zastanawiam się ile glukozy należałoby dać zamiast łyżeczki cukru.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
Ostoja
- 100%
- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2009-03-18, 00:18
Spiryt pisze:zastanawiam się ile glukozy należałoby dać zamiast łyżeczki cukru.
Sacharoza- składa się z glukozy i fruktozy. Wspaniały konserwant dla dżemów i mleka, zapobiega występowaniu pleśni. Znana jako cukier kryształ. Sacharoza nie ma właściwości redukujących,
jest słodsza od glukozy tylko nie wiem o ile
Można by spróbować zamiast jednej dać półtorej łyżeczki
Występowanie:
• Trzcina cukrowa
• Buraki cukrowe
• Owoce (ananasy)
• Warzywa (marchew)
Pozdrawiam Ostoja
-
oktogenek
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2009-03-18, 18:55
Spiryt podobnie kombinujesz jak Ja, tylko zamiast o glukozie myślałem o fruktozie
-
Ostoja
- 100%
- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2009-03-18, 19:11
Fruktoza - cukier owocowy, występuje w owocach, soku z owoców, miodzie. Fruktoza jest słodsza od sacharozy o 73%, rozpuszcza się w wodzie, smak w owocach i miodzie.ale cena z tego co widziałem jest znacznie większa od cukru. O ile się nie mylę, pół kg kosztuje 6,5zł
Pozdrawiam Ostoja
-
Spirit
- 100%
- Posty: 2303
- Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
- Lokalizacja: Ostrołęka.
Post
autor: Spirit » 2009-03-18, 19:30
Zrobiłem żubrówkę na sacharozie i wyszła całkiem niezła.Dlatego pytam się o glukozę ponieważ ostatnio kupiłem zaprawkę "rum"na glukozie od 98% i smak był bardzo przyjemny.Nie wiem czy to tylko moje odczucie ,czy też sacharoza ma inny smak niż glukoza.
Lubię pracę. Praca mnie fascynuje. Mogę siedzieć i patrzeć na nią godzinami....
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-18, 20:36
Ja używam syropu G-F, czyli glukozo-fruktozowego do refermentacji piwa, wzmacniania piwa i dosładzania nalewek. Daję go o 30% więcej niż sacharozy.
Smak nalewek jest łagodniejszy i słodycz "inna".
Pozdrawiam
-
oktogenek
- 50%
- Posty: 144
- Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
-
Kontaktowanie:
Post
autor: oktogenek » 2009-03-18, 21:25
Ja przynajmniej w nalewkach słodzonych zwykłą sacharozą wyczówam końcówkę z lekkim drapaniem w gardle, zastanawiam się czy fruktozą wyeliminuję ten efekt, Ostoja żeczywiście w bogutach kilo kosztuje 13zł, no niestety jeśli chcemy pić dobre trunki trzeba czasem zapłacić więcej
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-18, 21:28
Ja nalewu z trawką nie słodzę niczym, po co go dosładzać ??
Pozdrawiam
-
JanK
- 80%
- Posty: 447
- Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
- Lokalizacja: Z polecenia.
Post
autor: JanK » 2009-03-19, 09:46
kitaferia pisze:Ale jaki dobry cydr wychodzi z tego soku, polecam.
A z cydru bardzo dobry calwados.
-
kitaferia
- 101%
- Posty: 2265
- Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
- Lokalizacja: EuroSojuz
Post
autor: kitaferia » 2009-03-19, 20:39
A po calvadosie jaki bardzo dobry humor jest
Pozdrawiam
-
Ostoja
- 100%
- Posty: 1482
- Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
- Lokalizacja: Dolny śląsk
Post
autor: Ostoja » 2009-03-22, 15:13
Witam.
Porcję kilku litrów żubrówki takiej słodzonej 1 łyżka cukru na litr zrobiłem. Macerowała się ponad dwa tygodnie z trawką. Moc około 43%. Jest pyszna. Najbardziej smakuje z soczkiem jabłkowym. Poczęstowałem Kolegę z Forum. Nie wspomnę jego nicka. Mówił, że wyśmienita.
Pozdrawiam Ostoja
-
inspiracje
- 101%
- Posty: 191
- Rejestracja: 2008-05-20, 12:21
- Lokalizacja: Czarnoszyce
Post
autor: inspiracje » 2009-03-22, 21:38
Do tej pory używałem do żubrówki trawy suszonej kupionej na allegro (sprzedawca skworcu), teraz mam pytaniejak samemu sobie trawę do żubrówki wychodować?
Może któryś z kolegów pomoże.....
Jakieś namiary... nazwy....etc...
Czas to pieniądz, szkoda tylko że nadmiar czasu to nie nadmiar pieniędzy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości