Żubrówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
piotrek1975
30%
30%
Posty: 49
Rejestracja: 2013-09-21, 19:37

Post autor: piotrek1975 » 2016-06-20, 23:33

Mogę Ci polecić tego sprzedawcę:
http://ogrodwgumowie.pl/produkt/turowka ... -sadzonka/
Rośliny ładne i zdrowe.

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 822
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Post autor: radius » 2016-06-21, 09:18

@spamik112, ile chcesz tej trawki, mogę ściąć i ususzyć :) Dostaniesz garść za free, ewentualnie jakąś próbką własnego wyrobu mógłbyś poczęstować. A może chcesz sadzonkę? :D
Spiritus flat ubi vult

spamik112
40%
40%
Posty: 80
Rejestracja: 2015-11-02, 16:15
Lokalizacja: Rzeszów

Post autor: spamik112 » 2016-06-21, 11:56

Na razie kupiłem z browinu (biowinu), zalałem - jeszcze nigdy takiej nie piłem, spróbuję i dam znać. Chociaż coś czuję, że od nich nic specjalnego mi nie wyjdzie.

Myślałem, żeby zrobić esencję na 10L.

Sadzonka w sumie też by się przydała

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-06-30, 00:07

A czy używa ktoś zamiast cukru miodu do takiej żubrowki? Jeśli tak to jaki byłby odpowiednik jeśli chodzi o ilość? 1 łyżeczka cukru = 1 łyżeczka miodu? Jaki rodzaj miody byłby najlepszy?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-06-30, 09:35

Po dosłodzeniu miodem można spodziewać się zmętnienia trunku. Ale jak postoi kilka miesięcy, to zrobi się (prawie) kryształ :wink:
Często używam miód do nalewek i aby nie mieć problemu z mętnieniem używam już sklarowanego gęstego syropu miodowego na spirytusie.
Pozdrawiam,
Waldek

michwo1
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-05-02, 12:55

Post autor: michwo1 » 2016-07-01, 21:20

wawaldek11 pisze:Po dosłodzeniu miodem można spodziewać się zmętnienia trunku. Ale jak postoi kilka miesięcy, to zrobi się (prawie) kryształ :wink:
Często używam miód do nalewek i aby nie mieć problemu z mętnieniem używam już sklarowanego gęstego syropu miodowego na spirytusie.
Możesz napisać jak tworzysz ten syrop bo chciałbym całkowicie zastąpić cukier miodem wielokwiatowym.
Pzdr.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-07-01, 22:22

To proste, zrób jak miodówkę tylko o dużej zawartości miodu 1:1, jak się wyklaruje to zlej z nad osadu a sam osad rozcieńcz z alko. i wypij z kumplami - ot i cała filozofia.
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1262
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2016-07-02, 12:44

Michwo1 - tak jak franta pisze - gęsta miodówka o mocy ok. 40% żeby przy dosładzaniu nie zmieniała się moc trunku.
Zauważyłem, że im więcej miodu w takim syropie tym dłużej klaruje się, a nawet wcale :wink:
Wtedy trzeba spożyć niesklarowane :mrgreen:
Pozdrawiam,
Waldek

michwo1
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-05-02, 12:55

Post autor: michwo1 » 2016-07-03, 16:06

Podziękował, właśnie zrobiłem tak jak pisaliście :D

dedert
40%
40%
Posty: 98
Rejestracja: 2015-05-14, 14:51

Post autor: dedert » 2016-07-18, 08:28

A może syrop klonowym? Jest już sklarowany i ciekawie smakuje.

michwo1
40%
40%
Posty: 68
Rejestracja: 2013-05-02, 12:55

Post autor: michwo1 » 2016-07-18, 15:55

W tej chwili maceruje mi się trawa, miodówka zrobiona (klaruje się :D) myślę że z syropem klonowym może być ciekawy eksperyment, warto spróbować. :oki

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2016-07-19, 22:21

A gdzie kupujecie syrop klonowy w przystępnej cenie?
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez 61gaw, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
franta
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2010-04-25, 13:37

Post autor: franta » 2016-07-20, 01:26

Biedronka
"Inteligentni ludzie są często zmuszeni do picia by bezkonfliktowo spędzać czas z idiotami."
- Ernest Hemingłej-

Awatar użytkownika
Frog
80%
80%
Posty: 450
Rejestracja: 2013-01-04, 10:22
Lokalizacja: Gmina Wieliczka ;)

Post autor: Frog » 2016-07-20, 19:21

Około 15 zeta za ćwiarę w wielokropku i Lidlu.
Nie tanio ten miodzik wychodzi, ale może warto spróbować?
Mało słodkie toto jest :( .
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez Frog, łącznie zmieniany 1 raz.

kasia25
0%
0%
Posty: 3
Rejestracja: 2016-07-28, 15:08
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: kasia25 » 2016-07-30, 14:41

Muszę sprawdzić.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 37 gości