Grzańce

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
franu
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2008-05-05, 17:02

Grzańce

Post autor: franu » 2009-01-11, 11:44

Witam. Ze względu na porę roku szukam jakichś fajnych przepisów na Grzańce. Niew koniecznie na winie robione. Może któryś z kolegów ma jakieś sprawdzone przepisy.
Ostatnio zmieniony 2009-01-13, 15:27 przez franu, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-01-11, 15:10

gotowa przyprawy do grznca, nie sa najgorsze :roll:

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-11, 17:12

Witam.
Jeszcze za dawnych lat (lata 60-te)robiłem krupnik litewski podawany na gorąco.
Zwalał z nóg i wszystkim smakował :D.

Krupnik

Znakomicie rozgrzewający napój. Niegdyś popularny na polowaniach, kuligach i zabawach karnawałowych.
Jeśli nie został wypity w całości,
przelewamy go do butelki i zużywamy w miarę potrzeb. Najlepiej smakuje gorący.

Składniki:
- 1/4 litra miodu,
- 1 szklanka wody,
- 3-4 goździki,
- mały kawałek cynamonu,
- kawałek gałki muszkatołowej,
- kawałek laski wanilii,
- skórka z 1/2 pomarańczy,
- 1/2 litra spirytusu.

Jak przyrządzić?
1) Gotujemy wodę z miodem. Dodajemy przyprawy. Zagotowujemy wolno kilkakrotnie,
po każdym razie odstawiając na chwilę z ognia. Ostatni raz studzimy go dłużej.
Płyn powinien nabrać zapachu przypraw.

2) Ponownie stawiamy miód na ogniu. W gotujący się napar korzenno-miodowy wlewamy ostrożnie spirytus,
uważając by nie pryskał w ogień. Odstawiamy z ognia.

Jak podawać?
Jeszcze gorący, ale oczywiście nieco ostudzony.
Ja podawałem w pogrzanych w piekarniku kubkach.
Pozdrawiam Ostoja

focu
0%
0%
Posty: 7
Rejestracja: 2008-09-22, 14:19

Post autor: focu » 2009-01-13, 12:21

Witam
@Ostoja - spróbuj kiedyś nie gotowac wody z miodem, tylko doprowadzic do 50-60 stopni, ja tak robie: wode (dobrze jest dac już przegotowaną) z miodem daję do słoika, dodaje przyprawy i stawiam na grzejnik od centralnego (ma około 55 stopni w dzień) i zostawiam na 2 -3 dni, przecedzam. Po tym mieszam ze spirytusem. Znowu zostawiam na grzejniku do następnego dnia, miodek zachowuje właściwości lecznicze, spirytus nie odparowuje w takim stopniu i można pic prosto ze słoiczka z grzejniczka :slinka :mrgreen:

Co do skórki z pomarańczy, nie wolno dodac albedo (to białe), bo bedzie gorzki krupnik. Więcej aromatu uzyskamy z wysuszonej skórki.
Smacznego.

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-01-13, 16:33

Witam.
Kolego @focu spróbuję wg Twoich wytycznych. Jedna jest prawda, że kto spróbował krupnika litewskiego podawanego na gorąco, ten będzie zachwycony smakiem. Należy pamiętać o tym, że można nie wstać od stołu bo głowa trzeźwa, a nogi odmawiają posłuszeństwa :lol:
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2010-01-13, 21:42

Hmm - z chęciom bym teraz zrobił jak w temacie ? :oops:
Kiedyś na weselach czy przy świętach np.Wielkanocnych to było modne i podawano a teraz nima ? :cry:
To było dobre ? ale czy ktoś sam to robi.
Ja wklejanej z goli nie biorę pod uwagę.
Proszę o swój przepis jeśli takowy macie. :1st

cemik1

Post autor: cemik1 » 2010-01-14, 08:35

Podawałem już kiedyś sposób picia krupniku. Do literatki wlewamy krupnik (temperatura pokojowa, choć ja czasem biorę z lodówki). Wrzucamy kilka ziaren kawy i podpalamy. Po około minucie gasimy i pijemy przez słomkę. Różnica temperatur, aromat kawy i krupniku zapewniają ciekawe doznania zapachowo-smakowe.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 51 gości