Nalewki sezonowe - wiosna
Nalewki sezonowe - wiosna
Przypominam o upływającym wkrótce terminie pozyskiwania soku brzozowego. Ma wiele zastosowań, ale jednym z nich jest rozrabianie spirytusu. Powstaje z tego bardzo dobra i łagodna wódeczka. Sok musi być świeży. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu.
Wkrótce pojawią się młode pędy i liście czarnych porzeczek, więc czas wyrobu listówki. Przepisy są nawet w tym dziale. W skrócie zalać młode pędy z liśćmi wódką. Po kilku tygodniach zlać, liście zasypać cukrem, poczekać 2-3 tygodnie i powstałym syropem doprawić poprzedni nalew do smaku. Ja preferuję jednak listówkę bez cukru a z dodatkiem skórki z cytryny (cienka, żółta).
Wkrótce pojawią się młode pędy i liście czarnych porzeczek, więc czas wyrobu listówki. Przepisy są nawet w tym dziale. W skrócie zalać młode pędy z liśćmi wódką. Po kilku tygodniach zlać, liście zasypać cukrem, poczekać 2-3 tygodnie i powstałym syropem doprawić poprzedni nalew do smaku. Ja preferuję jednak listówkę bez cukru a z dodatkiem skórki z cytryny (cienka, żółta).
Odpowiadam na pytanie:
Sok pozyskuje się wiosną do czasu pojawienia się pierwszych listków. Najlepiej, gdy nacą jest niewielki przymrozek a dni są ciepłe i słoneczne.
Drzewo o średnicy co najmniej 20cm. Otwór powinien być na wysokości kolana.
Lekko ostrugać korę, tak aby nie miała więcej niż 0,5-1cm.
Wywiercić otwór nieco mniejszy od posiadanego wężyka, tak aby wszedł on na lekki wcisk. Zwykle jest to 6-10mm. Otwór o głębokości 3-5 cm, lekko skośnie do wylotu. Usunąć trociny. Natychmiast powinien wyciekać sok. Wcisnąć na połowę długości otworu krótki wężyk, którego drugi koniec włożyć do butelki. Ja używam 5 litrowych po wodzie mineralnej z otworem w korku, aby nie wpadały paprochy lub deszcz. Wejście wężyka z drzewa można uszczelnić gliną lub maścią ogrodniczą. Tak samo zalepiamy otwór po zakończeniu sezonu. Uzysk to 3-10 litrów dziennie z jednego otworu. Z jednego drzewa nie pobierać więcej niż 50-100 litrów (zależnie od wielkości).
Jeżeli pozostawiamy wężyk przez noc, dobrze rano oczyścić go z lodu.
Sam sok smakuje jak lekko słodzona woda. To co jest w sklepach ma dodatki słodzące, aromatyzujące i zakwaszające. Aby zrobić wino lub syrop zagęszcza się sok przez odparowanie wody.
Sok pozyskuje się wiosną do czasu pojawienia się pierwszych listków. Najlepiej, gdy nacą jest niewielki przymrozek a dni są ciepłe i słoneczne.
Drzewo o średnicy co najmniej 20cm. Otwór powinien być na wysokości kolana.
Lekko ostrugać korę, tak aby nie miała więcej niż 0,5-1cm.
Wywiercić otwór nieco mniejszy od posiadanego wężyka, tak aby wszedł on na lekki wcisk. Zwykle jest to 6-10mm. Otwór o głębokości 3-5 cm, lekko skośnie do wylotu. Usunąć trociny. Natychmiast powinien wyciekać sok. Wcisnąć na połowę długości otworu krótki wężyk, którego drugi koniec włożyć do butelki. Ja używam 5 litrowych po wodzie mineralnej z otworem w korku, aby nie wpadały paprochy lub deszcz. Wejście wężyka z drzewa można uszczelnić gliną lub maścią ogrodniczą. Tak samo zalepiamy otwór po zakończeniu sezonu. Uzysk to 3-10 litrów dziennie z jednego otworu. Z jednego drzewa nie pobierać więcej niż 50-100 litrów (zależnie od wielkości).
Jeżeli pozostawiamy wężyk przez noc, dobrze rano oczyścić go z lodu.
Sam sok smakuje jak lekko słodzona woda. To co jest w sklepach ma dodatki słodzące, aromatyzujące i zakwaszające. Aby zrobić wino lub syrop zagęszcza się sok przez odparowanie wody.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości