Nalewki sezonowe - wiosna

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
cemik1

Nalewki sezonowe - wiosna

Post autor: cemik1 » 2009-03-23, 12:22

Przypominam o upływającym wkrótce terminie pozyskiwania soku brzozowego. Ma wiele zastosowań, ale jednym z nich jest rozrabianie spirytusu. Powstaje z tego bardzo dobra i łagodna wódeczka. Sok musi być świeży. Po kilku dniach zlać wódkę znad osadu.
Wkrótce pojawią się młode pędy i liście czarnych porzeczek, więc czas wyrobu listówki. Przepisy są nawet w tym dziale. W skrócie zalać młode pędy z liśćmi wódką. Po kilku tygodniach zlać, liście zasypać cukrem, poczekać 2-3 tygodnie i powstałym syropem doprawić poprzedni nalew do smaku. Ja preferuję jednak listówkę bez cukru a z dodatkiem skórki z cytryny (cienka, żółta).

Awatar użytkownika
Aabratek
101%
101%
Posty: 1395
Rejestracja: 2006-02-05, 16:20

Post autor: Aabratek » 2009-03-23, 12:28

Przypomnieć też można o pędach sosny - sosnówka zacny trunek dla lubiących ten smak
... a Goździkowa przypomina - na ból głowy walnijcie klina !

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-23, 13:12

Sosen ci u mnie dostatek, więc próbę podejmę.

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-03-23, 14:45

Podobno, sam nie sprawdzałem z odparowanego (zagęszczonego) soku z brzozy wychodzi smaczny syrop. Po zadaniu drożdży, fermentacji i przegonieniu trunek jest (podobno) też wspaniały. Niestety u mnie nie ma brzozy. :cry:

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-23, 14:50

Niestety zawartość cukru w takim soku to 0,5...2%. Zagęszczanie jest dość czaso i energochłonne.

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-23, 20:23

cemik1 pisze:Niestety zawartość cukru w takim soku to 0,5...2%. Zagęszczanie jest dość czaso i energochłonne.
I tu sie klania pompa prózniowa :mrgreen:

pzdr

JanK
80%
80%
Posty: 447
Rejestracja: 2008-04-27, 21:57
Lokalizacja: Z polecenia.

Post autor: JanK » 2009-03-23, 20:40

@jerzy możesz rozwinąć o co chodzi z tą pompą próżniową.

Wołodia
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2008-12-02, 17:44
Lokalizacja: śląskie

Post autor: Wołodia » 2009-03-23, 21:21

@jerzy czekam też na to info. u mnie na placu w firmie stoi 14 szt 30to letnich brzózek mam zamiar je powycinać wiec może wcześniej coś z nich wycisnę

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-03-23, 21:46

Podlanczasz pod gar cisnieniowy i gotujesz (odparowywujesz) np w 25ºC, bez niszczenia skladnikow i obawy o przypalenie itd. W przem. spoz. np. mleko zageszczone gotuja w ten sposob.

pzdr

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-03-25, 20:20

W jaki sposób pozyskuje się ten sok z drzewek? Może ktoś zabłyśnie sprawdzonym przepisem na nalewkę ;-)

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-03-25, 21:07

W sobote mam zamiar przetestowac. Kreci sie otwor na 5-10cm glebokosci w zaleznosci od srednicy drzewa. W otwor wpycha sie rurke, a na koncu zbiorniczek. Po wszystkim otwor zatkac zlamana galazka. . Ma kapac cos w granicach 0,5l na dobe. Zobaczymy

Rafal
60%
60%
Posty: 239
Rejestracja: 2008-05-04, 00:37
Lokalizacja: kraina marzeń

Post autor: Rafal » 2009-03-25, 21:23

W weekend jadę na działke to też spróbuje. Pytanie tylko jakiej średnicy otwór i na jakiej wysokości? Lepsze młode brzózki czy stare?

pozdrawiam

Wieszak
30%
30%
Posty: 33
Rejestracja: 2008-05-05, 11:02

Post autor: Wieszak » 2009-03-25, 21:31

w wiekszych marketach mozna dostac sok z brzozy ;) Widzialem kilka razy w realu w opolu i kosztuje cos kolo 9 zl za litr ;) Podobno naturalny slodzony wiec moze sie nadac ;)

sobolu
60%
60%
Posty: 201
Rejestracja: 2008-10-23, 22:36

Post autor: sobolu » 2009-03-25, 21:38

Pisali, ze wkadaja do niego rurke od dlugopisu (na mysle krecic na 8mm), a na wysokosci zapewne na jakiej staniesz z wkretarka ;) Mam nadzieje ze ze starszych wiecej/szybciej pocieknie.

cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-03-26, 08:09

Odpowiadam na pytanie:
Sok pozyskuje się wiosną do czasu pojawienia się pierwszych listków. Najlepiej, gdy nacą jest niewielki przymrozek a dni są ciepłe i słoneczne.
Drzewo o średnicy co najmniej 20cm. Otwór powinien być na wysokości kolana.
Lekko ostrugać korę, tak aby nie miała więcej niż 0,5-1cm.
Wywiercić otwór nieco mniejszy od posiadanego wężyka, tak aby wszedł on na lekki wcisk. Zwykle jest to 6-10mm. Otwór o głębokości 3-5 cm, lekko skośnie do wylotu. Usunąć trociny. Natychmiast powinien wyciekać sok. Wcisnąć na połowę długości otworu krótki wężyk, którego drugi koniec włożyć do butelki. Ja używam 5 litrowych po wodzie mineralnej z otworem w korku, aby nie wpadały paprochy lub deszcz. Wejście wężyka z drzewa można uszczelnić gliną lub maścią ogrodniczą. Tak samo zalepiamy otwór po zakończeniu sezonu. Uzysk to 3-10 litrów dziennie z jednego otworu. Z jednego drzewa nie pobierać więcej niż 50-100 litrów (zależnie od wielkości).
Jeżeli pozostawiamy wężyk przez noc, dobrze rano oczyścić go z lodu.
Sam sok smakuje jak lekko słodzona woda. To co jest w sklepach ma dodatki słodzące, aromatyzujące i zakwaszające. Aby zrobić wino lub syrop zagęszcza się sok przez odparowanie wody.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości