Kumquat vodka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
cemik1

Post autor: cemik1 » 2009-06-03, 07:23

Ja wsypałem 3 opakowania (600g) do 5 litrowej butli.

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-03, 09:20

Ja w pierwszym eksperymencie, chciałem uzyskać wódkę smakową, ale nie mocno aromatyczną, taką aby można było wypić więcej na raz.
Można pokusić się o zrobienie bardziej słodkiego i intensywnego w smaku i zapachu likieru.
No wtedy zalewać mocniejszym alkoholem.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-06-03, 09:51

To ja nie wiem czy do wódek smakowych nie należałoby trochę inaczej podejść?
Np. maceracja przez jakiś czas wódeczki, a potem destylacja na pot-stillu i rozcienczenie?
Przymierzam się do zrobienia w ten sposób prób z ginem.


pzdr

PS
Część o ginie przeniesiona do wątku: "gin"

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-28, 18:51

cemik1 pisze:Kolor nalewki cimemnobursztynowy, klarowny. Smak ciekawy, wytrawny, niezbyt intensywny. Za to prawie uleciał charakterystyczny aromat.
U mnie nalewka długo nie postała - było jej mało, ale Zbynek zachował ją dłużej.
Kolor taki jak na początku - czyli piękna klarowna pomarańcz, zapach też inetsywny - wąchałem tydzień temu :D Nie próbowaliśmy, bo do zdjęcia musiało coś zostać :D

Fotkę zrobił Zbynek: Obrazek
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 32 gości