Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Bardzo ciężko znależć dobre cytryny.
Nie chodzi o ilość soku ,ale jakość i sposób traktowania cytryn przez firmy ,które wysyłają je do Polski.
Od zeszłego roku zrobiłem 4 razy Cytrynówkę i 3 razy Nalewkę Farmaceutów.
I tylko pierwsza zrobiona rok na cytrynach kupionych w czerwcu była do zaakceptowania, Jeszcze niedawno piliśmy resztki i były ciągle niesamowicie smaczne.
Pozostałe razy niestety z cytryn wychodziło coś czym były napojone przed wysłaniem z plantacji.
I to mimo ,iż przed użyciem dokładnie je umyłem , wyparzyłem i bardzo dokładnie obierałem.
Im dłużej stały trunki czy to Cytrynówka czy też Nalewka Farmaceutów to coraz bardziej dominował posmak goryczy , ale nie tej z cytryn (albedo) ale chemicznej.Po prostu trunki stawały się niepijalne.Już w drugim miesiącu "leżakowania".
Nie chodzi o ilość soku ,ale jakość i sposób traktowania cytryn przez firmy ,które wysyłają je do Polski.
Od zeszłego roku zrobiłem 4 razy Cytrynówkę i 3 razy Nalewkę Farmaceutów.
I tylko pierwsza zrobiona rok na cytrynach kupionych w czerwcu była do zaakceptowania, Jeszcze niedawno piliśmy resztki i były ciągle niesamowicie smaczne.
Pozostałe razy niestety z cytryn wychodziło coś czym były napojone przed wysłaniem z plantacji.
I to mimo ,iż przed użyciem dokładnie je umyłem , wyparzyłem i bardzo dokładnie obierałem.
Im dłużej stały trunki czy to Cytrynówka czy też Nalewka Farmaceutów to coraz bardziej dominował posmak goryczy , ale nie tej z cytryn (albedo) ale chemicznej.Po prostu trunki stawały się niepijalne.Już w drugim miesiącu "leżakowania".
- italodisco
- 40%
- Posty: 66
- Rejestracja: 2009-01-05, 15:04
- Kontaktowanie:
Witam
Jak robię cytrynówkę , zazwyczaj x 3 , to robię w tym samym czasie
Nalewkę Farmaceutów .Nalewkę Farmaceutów filtruję w ten sposób że
na duże sito układam warstwę waty celulozowej ( ligniny ) i tam daję to gęste z
nalewki. Przez tak utworzone złoże filtruję kilka razy samą nalewkę do idealnej
czystości , i wtedy na tym samym złożu filtruję cytrynówkę .
Powodzenia
robol
Jak robię cytrynówkę , zazwyczaj x 3 , to robię w tym samym czasie
Nalewkę Farmaceutów .Nalewkę Farmaceutów filtruję w ten sposób że
na duże sito układam warstwę waty celulozowej ( ligniny ) i tam daję to gęste z
nalewki. Przez tak utworzone złoże filtruję kilka razy samą nalewkę do idealnej
czystości , i wtedy na tym samym złożu filtruję cytrynówkę .
Powodzenia
robol
Polak potrafi !!!
Czapki z głów dla cytrynówki Bodzia
To chyba za sprawą twojego pierwszego przepisu, kilka lat temu zacząłem robić cytrynówki. Teraz co roku nastawiam około 10-12 litrów samej cytrynówki. Próbowałem już ten sam przepis z limonkami, limonki z cytrynami i na grejpfrucie. Jednak najlepszy jest na samych cytrynach.
To chyba za sprawą twojego pierwszego przepisu, kilka lat temu zacząłem robić cytrynówki. Teraz co roku nastawiam około 10-12 litrów samej cytrynówki. Próbowałem już ten sam przepis z limonkami, limonki z cytrynami i na grejpfrucie. Jednak najlepszy jest na samych cytrynach.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości