Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Slawek5791
10%
10%
Posty: 14
Rejestracja: 2011-09-21, 06:54

Post autor: Slawek5791 » 2012-09-28, 19:53

Cześć
Właśnie popijam tygodniową cytrynówkę wg. przepisu z 1 postu. REWELACJA!!!
Oczywiście niesklarowana i chyba nie będzie miała odpowiednio długiego czasu.

bnp

Post autor: bnp » 2012-09-28, 22:29

A moje cytrynówki klarują się po 5 godzinach od wymieszania składników. Po dobie jest już praktycznie jak łza.
Sekret to kolejność wlewania składników oraz dodatek miodu. Pisałem już o tym na forum

Awatar użytkownika
Afera
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-10, 13:44

Post autor: Afera » 2012-09-29, 09:07

Ja nie filtruję cytrynówki, ale zauważyłem że jak wleję sok z cytryn do złamanego spirytusu tzn tego którym zalewam skórki to na następny dzień cytrynówka jest ślicznie rozwarstwiona... Gęste na dole, klarowne na górze :)

Awatar użytkownika
OLO 69
100%
100%
Posty: 1593
Rejestracja: 2009-11-23, 14:01

Post autor: OLO 69 » 2012-09-29, 09:41

Zawsze wlewam powoli spirytus do soku z cytryn.Wtedy się za szybko nie klaruje i taką najbardziej lubię :lol:
OLO 69

Arqss
30%
30%
Posty: 30
Rejestracja: 2010-11-30, 18:18

Post autor: Arqss » 2012-09-29, 09:56

Cytrynówka najszybciej klaruje się przy zmianie temperatur. Kiedyś, w środku lipca czekałem blisko tydzień na sklarowanie.. Teraz w gorące dni wstawiam butelki z trunkiem do zamrażarki na kilka godzin.
Ja cytrynówkę filtruję dwustopniowo. Najpierw czekam, aż sama się 'wyklaruje' a później przepuszczam ją przez lejek z wetkniętym wacikiem kosmetycznym. Efekt jest zaskakujący- ultra przezroczysta, słomkowa cytrynóweczka:)

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-09-29, 11:07

Moja cytrynówka dobrze się klaruje samoistnie, trwa to może z tydzień, ale wszystko siada na dnie. Aha, robię w jakiś gąsiorku albo w damach 5l. Można tym nawet wstrząsnąć, jak raz już się wyklaruje, to później już wszystko szybko siada na dnie.
Czytałem, że nie należy wstrząsać zalanymi skórkami aby nie wypłukać z nich olejków które są ciężkie do wyklarowania. No i w chłodzie osad siada dużo szybciej niż w ciepłym miejscu.

bnp

Post autor: bnp » 2012-09-29, 11:31

By cytrynówka się szybko wyklarowała należy
1 do wyciśniętego soku z cytryn ze skórkami dodać spirytus 96% wymieszać a następnie dodać wodę
2 dodać do takiego układu ok 1 szklankę wyszumowanego (bardzo ważne) miodu wymieszać.
Klarowanie następuje natychmiastowo ponieważ spirytus ścina szybko białko z cytryn.
Dodany miód pod wpływem etanolu koaguluje tym samym okluduje pozostałe koloidy a cały układ flokuluje.
Po normalnemu jest tak że jak białko z miodu się ścina to zlepia ze sobą wszelakie męty w duże farfocle które łatwo opadają

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2012-09-29, 21:31

Nie wiem w czym wam przeszkadza "nieklarowność"? Po klarowaniu smak się nie zmienia!
Ja cytrynówke piję z dużą ilością lodu, wiec czy wyklarowana czy nie nie ma w tym przypadku żadnego znaczenia, może jak ktoś spożywa "solo" to widok na wskroś przez kieliszek czy sklaneczkę może ma jakieś znaczenie, ale to już nie jest sfera doznań na, której mi akurat zależy przy spożywaniu tego trunku :P

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-09-29, 21:43

Niesklarowana M.S.Z. jest lepsza, jednak po czasie gorzknieje.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
Afera
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-10, 13:44

Post autor: Afera » 2012-09-29, 22:22

Moja nigdy nie zdąży zgorzknieć...

Awatar użytkownika
zbyszko
101%
101%
Posty: 1787
Rejestracja: 2009-11-10, 20:36
Lokalizacja: Biała Podlaska

Post autor: zbyszko » 2012-09-30, 00:37

61gaw pisze:Nie wiem w czym wam przeszkadza "nieklarowność"? :P
Sam wiesz co pijesz, ale spróbuj poczęstować tym wybredne "mordy" to nawet nie spróbują.
Wiem to po swoim piwie, z butelki po re-fermentacji pić nie będą , ale z dobrze odstanego kega to już mlaskają jęzorami że ho, ho :lol: .
czytam nie pytam

Awatar użytkownika
Legion
-#Admin
-#Admin
Posty: 1870
Rejestracja: 2009-01-24, 11:03

Post autor: Legion » 2012-09-30, 09:36

Prawdę mówiąc Limoncello też jest mętne.
Cave me, Domine, ab amico, ab inimico vero me ipse cavebo

Awatar użytkownika
lesgo58
100%
100%
Posty: 1246
Rejestracja: 2011-04-28, 07:15
Lokalizacja: Grudziądz

Post autor: lesgo58 » 2012-09-30, 09:49

Bo taka powinna być cytrynówka.
Nawet butelki są produkowane matowe - specjalnie pod ten gatunek trunku.
Cytrynówka z założenia nie jest trunkiem do długiego przechowywania.
Oryginalnie robiło się ją na przełomie roku ( tj. w czasie największego dojrzewania i zbioru cytryn - mimo iz cytryna jest drzewem całorocznym na którym występują obok siebie zawiązki nowych owoców i dojrzewające owoce przez co mozna zrywać ją przez cały rok) i wykorzystywało jako aperitif w upalne dni ( rygorystycznie przechowywana w chłodzie - a w dzisiejszych czasach nawet w zamrażarce)
Będąc we Włoszech nigdy nie spotkałem się z cytrynówką ( u nich nazywa się Limoncello ) która była by klarowna.
Może w naszych warunkach doprowadza się do klarowności ( pomijając aspekty estetyczne ) gdyż przechowywana przez dłuższy czas w stanie nie sklarowanym traci na wartości - reagując bez przerwy z mętnymi pozostałościami po zlaniu do butelek.Stając się póżniej niepijalna.

Awatar użytkownika
Afera
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2010-12-10, 13:44

Post autor: Afera » 2012-09-30, 10:31

zbyszko pisze: Sam wiesz co pijesz, ale spróbuj poczęstować tym wybredne "mordy" to nawet nie spróbują.
Ja tam się cieszę jak nie próbują :D Więcej dla mnie zostaje :D A oni znaczysie "mordy wybredne" nie wiedzą co tracą :D

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2012-09-30, 13:23

Tak jak Lesgo58 napisał. Cytrynówka z osadem do pewnego czasu zyskuje na wartości, a następnie traci.

Z innej beczki: Jakość cytryn ma ogromne znaczenie. Macie jakieś dobre źródło?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 57 gości