Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2014-03-06, 21:45

Mam pytanie odnośnie moc cytrynówki bo chcę zrobić 5l tego trunku ale nie chcę aby była za słaba fajnie jak by miała w okolicach 40%-35%. Chcę zrobić tak
- 18 cytryn
- 2 litrów spirytusu
- 2,5 szklanki od herbaty cukru
Ile to będzie miało % spirytus 96,7% to wiem, wiem ile będzie wody więc po połączeniu tych dwóch rzeczy będzie miało moc około 43% teraz nie wiem ile mogę się spodziewać soku z cytryn (wiadomo różne mają wielkości i różnie soku z nich może być) czy około 0,5l czy więcej, no bo jak by tak było to moc by była 38%. Wiem, że pytam może o pierdoły ale po prostu nie chcę zrobić zbyt słabego trunku.
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

zbynio
80%
80%
Posty: 415
Rejestracja: 2013-08-04, 23:26
Lokalizacja: Lorrach

Post autor: zbynio » 2014-03-06, 22:13

Wyciśnij sok i zmierz ile go jest .... o tyle daj mniej wody i po sprawie ...
Ryby łowię.

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2014-03-06, 22:57

W sumie proste rozwiązanie prostego problemu, że też na to nie wpadłem dziękuję :)
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2014-03-06, 23:32

Najprościej użyć "tabeli rozcienczania spirytusu".
Skoro spirytusu będzie 2l, a całość np. wlejesz do 5l balonu, to z "tabeli rozcienczania spirytusu" wynika, że stężenie końcowe będzie: 38% - 40% w zależności od stężenia spirytusu. To tak jakby do 2l spirytusu wlać tyle wody (płynów bezalkoholowych), żeby w sumie było 5l.

pzdr

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2014-03-06, 23:53

Z dośwadczenia (mojego) wiem, iż 18 cytryn na 5l cytrynówki, jest za dużo (zbyt kwaśne), proponuję 8-10 (średnich), skórka z połowy, macetracja w spirytusie 3-5h (zbyt długa powoduje uwolnienie zbyt dużej ilości olejków eterycznych), cukier do smaku :lol: 0,5-0,7kg/ 5l i to jest to :cheers

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2014-03-07, 06:36

Hehe to trochę cytryn mi zostanie wagowo wyszło mi prawie 3kg cytryn, też mi się wydawało, że trochę dużo ich weszło, trudno może zastanowię się nad zrobieniem większej ilości cytrynówki :)
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
a_priv
100%
100%
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2014-03-07, 07:35

Ja zawsze robiłem z 18 cytryn i właśnie "kwaśność" uważałem za zaletę tego trunku. Ale tu już wkraczamy w sferę gustów......a o nich się nie dyskutuje.

pzdr

pexa1
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-07-02, 20:39

Post autor: pexa1 » 2014-03-07, 09:35

Witam,
zawsze odmierzam 800 ml soku z cytryn na bańkę 5L i jest ok. Cytrynówkę robiąc z 18 szt różnie to wychodzi bo raz jest 700 ml soku a innym razem 1000 ml. Rodzaje cytryn są różne i różne ilości soku uzyskujemy.
Pozdrawiam,
pexa1

Awatar użytkownika
janus
50%
50%
Posty: 142
Rejestracja: 2013-05-14, 23:05
Lokalizacja: Wlkp

Post autor: janus » 2014-03-07, 20:18

Kurde właśnie skończyłem robić baniaczek 5l, całość włożyłem do lodówki jutro spróbuję ale powiem szczerze aromat jaki ma ten napój to po prostu ambrozja dla nosa jeśli chociaż w części smakuje równie dobrze jak pachnie to może to być jeden z bardziej chodliwych trunków.

EDIT
No i stało się już 1,5l brakuje chyba macie rację nie zdążę tego wyklarować bo wcześniej będzie wypite
Keg:50, Kolumna: aabratek, fi63,5, 150cm, 2kW+2kW, sprężynki. Plipek, regulator Pamel PRD3W + elektrozawór, OLM, bufor

Awatar użytkownika
61gaw
101%
101%
Posty: 374
Rejestracja: 2011-11-02, 10:52
Lokalizacja: Z osiedla nad stawem

Post autor: 61gaw » 2014-03-20, 22:54

Ostatnio zrobiłem z 8 cytryn i wyszło lekko mdłe, widocznie było albo za mało soku albo cytryny miały za małą kwasowość, dodałem sok z 6 średnich plus dwie duże limonki i to jest TO!

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2014-03-21, 22:08

pexa1 pisze: zawsze odmierzam 800 ml soku z cytryn na bańkę 5L i jest ok. Cytrynówkę robiąc z 18 szt różnie to wychodzi bo raz jest 700 ml soku a innym razem 1000 ml. Rodzaje cytryn są różne i różne ilości soku uzyskujemy.
Robię podobnie, moja miarka to 600 - 800 ml soku na 5l. 2 l spirytusu, 3 szklanki cukru i woda do pełna bez mierzenia ile. Dama ma po prostu 5l i za dużo się nie wleje.
Ostatnio wyszła mdła mimo sporej ilości soku, to dolałem jeszcze z paru cytryn i się poprawiła. Podobnie z cukrem, miałem jakiś taki nieszczególny, że 3 szklanki było mało, to dosypałem jeszcze pół i jest całkiem inna.
Cytryna cytrynie nierówna, strasznie uważam na częsty zapach stęchlizny, czy czegoś takiego. Trochę jestem na to wyczulony. Ostatnio kupowałem w Lidlu cytryny bio, te nie są woskowane i mimo gorszego wyglądu są lepsze.
....

laurentp
100%
100%
Posty: 1368
Rejestracja: 2013-07-08, 22:08
Lokalizacja: Mazowieckie

Post autor: laurentp » 2014-03-23, 05:28

Czekajcie, ale te 800ml to od-do wagowo cytryn? Jak to wychodzi?
https://nowyekran24.com/ prawda 24h, POLSKIE forum poza zasięgiem "głównego ścieku", taki informacyjny "DETOX"!
Nienawidzę.mechaniki.Za to przemiany fazowe zaczynają mnie fascynować

Awatar użytkownika
berbelucha
101%
101%
Posty: 478
Rejestracja: 2008-01-18, 21:05

Post autor: berbelucha » 2014-03-23, 07:22

Ło matko... widzę że ci to spać nie daje :mrgreen:
Jak w przepisie Bodzia - 16 sztuk, może 18 zależy od cytryn, a wagowo to nawet nie wiem.
....

Awatar użytkownika
duureex
50%
50%
Posty: 103
Rejestracja: 2013-03-20, 17:23
Lokalizacja:

Post autor: duureex » 2014-03-23, 09:09

Robiłem już kilka razy i stwierdzam że cytryna cytrynie nie równa i sok sokowi tez nie równy. Pierwszy raz robiłem w/g przepisu 18 szt. soku mi wyszło około 900ml, ostatnio były większe sztuki to wziąłem tylko 14szt a soku miałem prawie 1200ml, tylko ostatnio je trochę za długo parzyłem i może dlatego dały więcej soku. W smaku wyszło ''trochę''kwaśne. :roll: :roll:
Jak się szlachta bawi to się koszta nie liczą.
Aabratek, 60,3x140, sprężynki KO, Keg 50L

pexa1
10%
10%
Posty: 12
Rejestracja: 2011-07-02, 20:39

Post autor: pexa1 » 2014-03-23, 13:02

Normalnej wielkości cytryny to około 2,5 kg/18 szt.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 49 gości