Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Drupi
40%
40%
Posty: 87
Rejestracja: 2016-09-07, 07:03

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Drupi » 2022-09-15, 08:35

Witam. Odświerzę temat. Wódka cytrynówki jest niesamowita. Ale chciałbym Was zapytać czy jest sposób żeby się nie rozwarstwiała zawartość cytrynówki??. Zawsze nawet po paru godzinach w butelce robi się " kożuszek", obawiam się że to niezbyt ładnie wygląda na weselnym stole. :wink:

Toadpa
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-09-09, 21:44

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Toadpa » 2022-09-18, 22:59

U mnie identycznie. Się rozwarstwia. Pozostaje mieszać.

Dudasz
60%
60%
Posty: 256
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Dudasz » 2022-10-02, 12:44

Hej.
U mnie robi się tylko osad na dnie. Po wymieszaniu wszystko pływa. Jak byś wstawił zdjęcie może, to szybciej ci ktoś pomoże.
Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

P.S. Tak robię cytrynówkę, aby było widać ten miąższ z cytryn. Jest to specjalny zabieg charakteryzujący moją (pewnie nie tylko) cytrynówkę domowej roboty. Nikt nigdy nie narzekał, wszyscy co pili zachwalali. :roll:
Załączniki
IMG_20221002_123928_compress74.jpg
IMG_20221002_123953_compress63.jpg

Walecki
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2018-01-20, 08:56

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Walecki » 2022-10-03, 07:36

Ja do soku z cytryny dodaję trochę alkoholu, by uzyskać więcej płynu i do roboty zaprzęgam blender na najwyższych obrotach.
Dopiero wlewam do całości. Jest oczywiście osad, ale wygląd dużo lepszy.
Pozdrawiam.

Dudasz
60%
60%
Posty: 256
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Dudasz » 2022-10-12, 11:08

Walecki pisze:
2022-10-03, 07:36
Jest oczywiście osad, ale wygląd dużo lepszy.
To żeś mnie teraz.... Hehe. :twisted: Tamto specjalnie wstrząsnąłem, żeby było widać. Odstana wygląda tak.

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude
Załączniki
IMG_20221012_110642_compress34.jpg

Walecki
20%
20%
Posty: 23
Rejestracja: 2018-01-20, 08:56

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Walecki » 2022-10-13, 09:17

Wszystko się zgadza.
Ja nie filtruję i nie pozbywam się osadu drogą grawitacji.
Zmiksowany wygląda gładko i taki spożywam.
Ważny jest smak.
A rozdrabniam fafrocle cytrynowe w celu jednolitej konsystencji.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: bodzio.1974 » 2022-12-18, 20:52

Toadpa pisze:
2022-09-09, 21:50
Cześć,
Bodzio specjalnie założyłem konto aby Ci podziękować za ten przepis.
Zrobiłem 5 litrowy gasiorek na bimberku z cukru.
Bardzo mi smakuje i na dniach będę robił dwa kolejne gąsiorki bo ten pierwszy już się kończy. Robiłem z 2,5 litra bimberku o mocy 84% , teraz spróbuję zrobić na dwóch litrach bo chyba był ciut za mocny. Za takie przepisy to medale powinny przyznawać.
A piję go ja tak że biorę metalowy kubek 500 ml, wrzucam z 5 kostek lodu wlewam 2 kieliszki cytrynowki dolewam do pełna zimnej niegazowanej wody , mieszam i się delektuje. Coś pięknego 🙂🙂🙂 Dzieeeeeki
Pozdrawiam,
Kamil
Też dziękuję i życzę Wszystkim Zdrowych i udanych Świąt Bożego Narodzenia i Szczęśliwego Nowego roku 2023. Oby nam na świętowanie nie zabrakło cytrynówki bo by był wstyd. Pozdrawiam kolegę i dzięki za miłe słowo :brawo

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: bodzio.1974 » 2022-12-18, 20:57

Drupi pisze:
2022-09-15, 08:35
Witam. Odświerzę temat. Wódka cytrynówki jest niesamowita. Ale chciałbym Was zapytać czy jest sposób żeby się nie rozwarstwiała zawartość cytrynówki??. Zawsze nawet po paru godzinach w butelce robi się " kożuszek", obawiam się że to niezbyt ładnie wygląda na weselnym stole. :wink:
Jeżeli jest problem można zlać z balona środek wężykiem albo łyżeczką zebrać frucle kożuch.
Co do wesela to właśnie odróżnia prawdziwą cytrynówkę z fruclami od lubelskiej.
To jest oryginał natura a każdy może czyścic czym się da. W tym temacie jest ful info jak zrobić typowy klar cytrynówkę.
Ja wolę swoją a nie typową lubelską.

Tonio
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2023-02-22, 20:07

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Tonio » 2023-02-28, 16:24

Witam. Chciałem zapytać o czas macerowania skórek. Nie robię Twojego przepisu, ale po części się z nim wiąże bo wrzuciłem skórki z 6 rodzajów cytrusów: pomarańczy, mandarynek, limonki, cytryny, grejpfruta i pomelo - całość zasypiałem cukrem i po 3 dniach dodałem bimber 80%, dokładnie dziś. Czy myślisz, że mam to odcedzić jeszcze dziś skoro piszesz o 7-8godzinach? Myślałem, że maceracja mogłaby trwać tydzień, dwa


Awatar użytkownika
EdiWillow
40%
40%
Posty: 71
Rejestracja: 2023-02-04, 15:29
Lokalizacja: Bydgoszcz

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: EdiWillow » 2023-04-28, 23:41

Źródło "pierwsza klasa" 👌 Szacun. TVP też oglądasz? 😉
:beer

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arcii111 » 2023-05-01, 23:10

Piłem nie umarłem jak wielu znajomych. Piło wielu z forum i ich znajomych piszą na na forum choć coraz mniej. Znajomi żyją, jak umarli pewnie nie przez skórkę cytryny. Tu ujawnia się cudowna moc samogonu rzeczy niejadalne zamienia w jadalne a trucizny w witaminy.

Dudasz
60%
60%
Posty: 256
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Dudasz » 2023-05-16, 19:36

arcii111 pisze:
2023-05-01, 23:10
Tu ujawnia się cudowna moc samogonu rzeczy niejadalne zamienia w jadalne a trucizny w witaminy.
:1st

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Maaaała5
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2023-09-19, 09:32

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Maaaała5 » 2023-09-19, 09:49

Witam szanowne grono :)

Cytrynówkę robiłam od dawna z innych przepisów i zawsze coś było nie tak, odkąd zaczęłam robić z przepisu Bodzia jest idealnie :D

Co prawda trochę zmodyfikowałam przepis, bo wolę mocniejsze trunki i mniej gorzkie :)

Na 5 l cytrynówki daję 2 l 96% spirytusu. Wtedy wychodzi 38 % i jest idealna. (Wcześniej robiłam 2.1 l spirytusu i była paląca) Po schłodzeniu nie trzeba popijać, nie gryzie moc alkoholu, a można pić zamiast czystej :)

Skórki maceruję max 2 h bo wychodziła trochę za goryczkowa.

Żeby się nie rozwarstwiała przelewam sok przez sitko, żeby oddzielić męty, które potem płucze w wodzie i dodaje do cytryny. Następnie przed rozlaniem w butelki / gąsiorek przelewam gotowy wyrób przez gazę jałową i wtedy się nie rozwarstwia, ale nie robi się przezroczysta. (Nie umiem zdjęcia wstawić 🙈)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości