Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Moonshiners_fan
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-04-25, 12:07

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Moonshiners_fan » 2019-04-28, 23:21

Halo
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone :)

Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus :)

morusek
50%
50%
Posty: 183
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: morusek » 2019-04-28, 23:40

Moonshiners_fan
My też Cię witamy serdecznie
Miłego :book
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=951
morusek

terni
90%
90%
Posty: 804
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: terni » 2019-04-29, 00:53

To sobie oblicz. Do szkoły nie chodziłeś?
Róbmy Swoje

pluton
80%
80%
Posty: 452
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: pluton » 2019-06-05, 21:34

Wypraktykowalem chyba za 30 wariantow tej cytrynowki i kazda swietna. Wyciskana, macerowana, z dodatkami typu cynamon, anyź , imbir, koper, gałka, gozdziki... Dzieki bodziu -)
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: gonzo » 2019-08-03, 08:51

Witam. Mało tu piszę, więcej czytam. I tak się zastanawiam nad tym przepisem, że trzeba by może go uaktualnić, bo 16 cytryn to nic nie mówi. Cytryna przecież cytrynie nierówna pod każdym względem, począwszy od wielkości, soczystości a kończywszy na kwasowości czy jak to nazwać. Myślę, że można by śmiało napisać, że 0,4 - 0,5l/5l soku z cytryn. No i ta maceracja skórek, chyba trochę za długa, według mnie 3-4 godziny wystarczy.

Awatar użytkownika
arturflorek9
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arturflorek9 » 2019-08-25, 08:41

Gonzo - 3-4h maceracji wystarczy? A robiles ten przepis w wersji podstawowej?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


dzzd2
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2017-06-27, 19:42

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: dzzd2 » 2019-08-31, 19:19

Proponuję przeczytać ku przestrodze

https://itargowek.pl/artykul/trujaca-cy ... ego/600923

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 825
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: radius » 2019-08-31, 22:39

Warto również zwrócić uwagę na ten fragment artykułu;
Długotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób.
Kto spożywa skórkę z owoców cytrusowych i to długotrwale, ręka w górę :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 320
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: degu » 2019-08-31, 22:46

I dlatego należy moczyć ją w spirytusie przed spożyciem... :lol:

PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Awatar użytkownika
arturflorek9
20%
20%
Posty: 21
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arturflorek9 » 2019-09-01, 09:55

Ale nie wiemy, ile tego cholerstwa trafia po maceracji do spirytusu...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Pandzia
0%
0%
Posty: 1
Rejestracja: 2019-10-27, 19:57

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Pandzia » 2019-10-27, 20:07

Witam. Dopiero zaczynam bawić się bimbrem w robieniu różnych smaków alkoholu. Moje pytanie brzmi czy te proporcje będą odpowiednie do bimbru 60%? Czy może ktoś może doradzić czego więcej bądź mniej. Pozdrawiam

6 cytryny
1 l bimbru 60%
szklanka cukru

heeniekk
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2020-01-04, 08:26

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: heeniekk » 2020-01-04, 08:34

Witam. Zrobiłem cytrynkę według przepisu Bodzia... Super sprawa... Ma dopiero 3 dni a smakuje wybornie :) tak 38-40%. Teraz moje pytanko do specjalistów... Będę robił taki trunek na wesele w ilości ok 40L które jest za 7 miesięcy. Czy robić już? Wyklarować? Poprzelewać w butelki? Odstawić do piwnicy? Czy lepiej poczekać do np maja? Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.

janik
80%
80%
Posty: 430
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: janik » 2020-01-04, 17:28

Dużo pytań, ale wiele odpowiedzi można uzyskać po lekturze tego wątku. :idea:
Zdecydowana większość wódek smakowych czy też nalewek odpowiedni potencjał uzyskuje po okresie dłuższego leżakowania.
Więc @heeniekk, czym prędzej zrobisz tę wódeczkę tym lepiej. Można w części zastąpić cukier miodem to daje doskonały efekt smakowy. Pozostałe składniki w postaci przypraw każdy dobiera według własnych preferencji. :D

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1268
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: wawaldek11 » 2020-01-04, 18:06

Heniek - jeśli zrobisz teraz, to jest duża szansa, że cytrynówka sklaruje się. Ale jeśli nie zależy Ci na tym, to można zamieszać przed użyciem :)
Gdybyś chciał klarowną, to zostaw w większym pojemniku i dopiero przed weselem rozlej. No i teraz w handlu są dobre cytryny.
Pozdrawiam,
Waldek

heeniekk
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2020-01-04, 08:26

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: heeniekk » 2020-01-05, 08:14

Przeglądając temat tej cytrynówki boje się tylko że po czasie coś zgorzknieje albo powstanie jakiś posmak pleśniowy :(

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość