Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
-
- 0%
- Posty: 2
- Rejestracja: 2019-04-25, 12:07
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Halo
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone
Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone
Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Moonshiners_fan
My też Cię witamy serdecznie
Miłego
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=951
My też Cię witamy serdecznie
Miłego
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=951
morusek
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
To sobie oblicz. Do szkoły nie chodziłeś?
Róbmy Swoje
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Wypraktykowalem chyba za 30 wariantow tej cytrynowki i kazda swietna. Wyciskana, macerowana, z dodatkami typu cynamon, anyź , imbir, koper, gałka, gozdziki... Dzieki bodziu -)
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
a mimo to milczą.
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam. Mało tu piszę, więcej czytam. I tak się zastanawiam nad tym przepisem, że trzeba by może go uaktualnić, bo 16 cytryn to nic nie mówi. Cytryna przecież cytrynie nierówna pod każdym względem, począwszy od wielkości, soczystości a kończywszy na kwasowości czy jak to nazwać. Myślę, że można by śmiało napisać, że 0,4 - 0,5l/5l soku z cytryn. No i ta maceracja skórek, chyba trochę za długa, według mnie 3-4 godziny wystarczy.
- arturflorek9
- 20%
- Posty: 21
- Rejestracja: 2019-01-25, 11:24
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Gonzo - 3-4h maceracji wystarczy? A robiles ten przepis w wersji podstawowej?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Warto również zwrócić uwagę na ten fragment artykułu;
Kto spożywa skórkę z owoców cytrusowych i to długotrwale, ręka w góręDługotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób.
Spiritus flat ubi vult
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
I dlatego należy moczyć ją w spirytusie przed spożyciem...
PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji
PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
- arturflorek9
- 20%
- Posty: 21
- Rejestracja: 2019-01-25, 11:24
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Ale nie wiemy, ile tego cholerstwa trafia po maceracji do spirytusu...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam. Dopiero zaczynam bawić się bimbrem w robieniu różnych smaków alkoholu. Moje pytanie brzmi czy te proporcje będą odpowiednie do bimbru 60%? Czy może ktoś może doradzić czego więcej bądź mniej. Pozdrawiam
6 cytryny
1 l bimbru 60%
szklanka cukru
6 cytryny
1 l bimbru 60%
szklanka cukru
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam. Zrobiłem cytrynkę według przepisu Bodzia... Super sprawa... Ma dopiero 3 dni a smakuje wybornie tak 38-40%. Teraz moje pytanko do specjalistów... Będę robił taki trunek na wesele w ilości ok 40L które jest za 7 miesięcy. Czy robić już? Wyklarować? Poprzelewać w butelki? Odstawić do piwnicy? Czy lepiej poczekać do np maja? Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Dużo pytań, ale wiele odpowiedzi można uzyskać po lekturze tego wątku.
Zdecydowana większość wódek smakowych czy też nalewek odpowiedni potencjał uzyskuje po okresie dłuższego leżakowania.
Więc @heeniekk, czym prędzej zrobisz tę wódeczkę tym lepiej. Można w części zastąpić cukier miodem to daje doskonały efekt smakowy. Pozostałe składniki w postaci przypraw każdy dobiera według własnych preferencji.
Zdecydowana większość wódek smakowych czy też nalewek odpowiedni potencjał uzyskuje po okresie dłuższego leżakowania.
Więc @heeniekk, czym prędzej zrobisz tę wódeczkę tym lepiej. Można w części zastąpić cukier miodem to daje doskonały efekt smakowy. Pozostałe składniki w postaci przypraw każdy dobiera według własnych preferencji.
-
- 101%
- Posty: 1268
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Heniek - jeśli zrobisz teraz, to jest duża szansa, że cytrynówka sklaruje się. Ale jeśli nie zależy Ci na tym, to można zamieszać przed użyciem
Gdybyś chciał klarowną, to zostaw w większym pojemniku i dopiero przed weselem rozlej. No i teraz w handlu są dobre cytryny.
Gdybyś chciał klarowną, to zostaw w większym pojemniku i dopiero przed weselem rozlej. No i teraz w handlu są dobre cytryny.
Pozdrawiam,
Waldek
Waldek
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Przeglądając temat tej cytrynówki boje się tylko że po czasie coś zgorzknieje albo powstanie jakiś posmak pleśniowy
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość