Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
-
Moonshiners_fan
- 0%

- Posty: 2
- Rejestracja: 2019-04-25, 12:07
Post
autor: Moonshiners_fan » 2019-04-28, 23:21
Halo
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone
Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus

-
morusek
- 50%

- Posty: 182
- Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: morusek » 2019-04-28, 23:40
morusek
-
terni
- 90%

- Posty: 804
- Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
- Lokalizacja: lubelskie
Post
autor: terni » 2019-04-29, 00:53
To sobie oblicz. Do szkoły nie chodziłeś?
Róbmy Swoje
-
pluton
- 80%

- Posty: 448
- Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
- Lokalizacja: Łódź
Post
autor: pluton » 2019-06-05, 21:34
Wypraktykowalem chyba za 30 wariantow tej cytrynowki i kazda swietna. Wyciskana, macerowana, z dodatkami typu cynamon, anyź , imbir, koper, gałka, gozdziki... Dzieki bodziu -)
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.
-
gonzo
- 10%

- Posty: 15
- Rejestracja: 2008-06-24, 22:24
Post
autor: gonzo » 2019-08-03, 08:51
Witam. Mało tu piszę, więcej czytam. I tak się zastanawiam nad tym przepisem, że trzeba by może go uaktualnić, bo 16 cytryn to nic nie mówi. Cytryna przecież cytrynie nierówna pod każdym względem, począwszy od wielkości, soczystości a kończywszy na kwasowości czy jak to nazwać. Myślę, że można by śmiało napisać, że 0,4 - 0,5l/5l soku z cytryn. No i ta maceracja skórek, chyba trochę za długa, według mnie 3-4 godziny wystarczy.
-
arturflorek9
- 20%

- Posty: 21
- Rejestracja: 2019-01-25, 11:24
Post
autor: arturflorek9 » 2019-08-25, 08:41
Gonzo - 3-4h maceracji wystarczy? A robiles ten przepis w wersji podstawowej?
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
dzzd2
- 0%

- Posty: 4
- Rejestracja: 2017-06-27, 19:42
Post
autor: dzzd2 » 2019-08-31, 19:19
-
radius
- 90%

- Posty: 818
- Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
- Lokalizacja: Małopolska
Post
autor: radius » 2019-08-31, 22:39
Warto również zwrócić uwagę na ten fragment artykułu;
Długotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób.
Kto spożywa skórkę z owoców cytrusowych i to długotrwale, ręka w górę

Spiritus flat ubi vult
-
degu
- 101%

- Posty: 312
- Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
- Lokalizacja: Biała Podlaska
Post
autor: degu » 2019-08-31, 22:46
I dlatego należy moczyć ją w spirytusie przed spożyciem...
PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego
-
arturflorek9
- 20%

- Posty: 21
- Rejestracja: 2019-01-25, 11:24
Post
autor: arturflorek9 » 2019-09-01, 09:55
Ale nie wiemy, ile tego cholerstwa trafia po maceracji do spirytusu...
Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka
-
Pandzia
- 0%

- Posty: 1
- Rejestracja: 2019-10-27, 19:57
Post
autor: Pandzia » 2019-10-27, 20:07
Witam. Dopiero zaczynam bawić się bimbrem w robieniu różnych smaków alkoholu. Moje pytanie brzmi czy te proporcje będą odpowiednie do bimbru 60%? Czy może ktoś może doradzić czego więcej bądź mniej. Pozdrawiam
6 cytryny
1 l bimbru 60%
szklanka cukru
-
heeniekk
- 0%

- Posty: 2
- Rejestracja: 2020-01-04, 08:26
Post
autor: heeniekk » 2020-01-04, 08:34
Witam. Zrobiłem cytrynkę według przepisu Bodzia... Super sprawa... Ma dopiero 3 dni a smakuje wybornie

tak 38-40%. Teraz moje pytanko do specjalistów... Będę robił taki trunek na wesele w ilości ok 40L które jest za 7 miesięcy. Czy robić już? Wyklarować? Poprzelewać w butelki? Odstawić do piwnicy? Czy lepiej poczekać do np maja? Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.
-
janik
- 80%

- Posty: 429
- Rejestracja: 2014-02-03, 21:52
Post
autor: janik » 2020-01-04, 17:28
Dużo pytań, ale wiele odpowiedzi można uzyskać po lekturze tego wątku.
Zdecydowana większość wódek smakowych czy też nalewek odpowiedni potencjał uzyskuje po okresie dłuższego leżakowania.
Więc @heeniekk, czym prędzej zrobisz tę wódeczkę tym lepiej. Można w części zastąpić cukier miodem to daje doskonały efekt smakowy. Pozostałe składniki w postaci przypraw każdy dobiera według własnych preferencji.

-
wawaldek11
- 101%

- Posty: 1252
- Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
- Lokalizacja: Puszcza Goleniowska
Post
autor: wawaldek11 » 2020-01-04, 18:06
Heniek - jeśli zrobisz teraz, to jest duża szansa, że cytrynówka sklaruje się. Ale jeśli nie zależy Ci na tym, to można zamieszać przed użyciem
Gdybyś chciał klarowną, to zostaw w większym pojemniku i dopiero przed weselem rozlej. No i teraz w handlu są dobre cytryny.
Pozdrawiam,
Waldek
-
heeniekk
- 0%

- Posty: 2
- Rejestracja: 2020-01-04, 08:26
Post
autor: heeniekk » 2020-01-05, 08:14
Przeglądając temat tej cytrynówki boje się tylko że po czasie coś zgorzknieje albo powstanie jakiś posmak pleśniowy

Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości