Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Dudasz
60%
60%
Posty: 261
Rejestracja: 2020-07-11, 00:46
Lokalizacja: Słupsk

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Dudasz » 2021-01-26, 09:21

wykop pisze:
2021-01-25, 19:14
No Panie Bodzio muszę pogratulować. 2 dni temu znalazłem przepis i zrobiłem sobie sok z Gumijagód (tak powiedziałem dzieciom jak się pytały co to za sok). Dzisiaj wpadł teściu i jakoś tak flaszka pękła nawet nie wiemy kiedy, smak bajka. A młody się pyta czy dam mu Gumijagód spróbować, Wez tu dziecku wytłumacz.


Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
Bo dziecka się nie okłamuje. :stop Co najwyżej można mu całej prawdy nie powiedzieć. Ja swoim normalnie mówię, że to alkohol, i że to jest tylko dla dorosłych i więcej pytań nie ma. Oj ludzie po co wy tak wymyślacie. :lol:

Pozdrawiam,
Dudasz. :jude

Awatar użytkownika
degu
101%
101%
Posty: 316
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: degu » 2021-01-26, 17:35

Dudasz pisze:
2021-01-26, 09:21
Bo dziecka się nie okłamuje. :stop Co najwyżej można mu całej prawdy nie powiedzieć. Ja swoim normalnie mówię, że to alkohol, i że to jest tylko dla dorosłych i więcej pytań nie ma...
Możesz jeszcze dodać, że to jest niedobre, ale nie ma przeproś, bo tatuś musi... :lol: :lol: :lol:
TEORIA jest wtedy gdy wszystko wiemy i nic nie działa
PRAKTYKA jest wtedy gdy wszystko działa a my nie wiemy dlaczego
My łączymy teorię z praktyką czyli nic nie działa i nikt nie wie dlaczego

Chropkin
10%
10%
Posty: 10
Rejestracja: 2018-12-29, 17:22

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Chropkin » 2021-02-28, 08:55

Ostatnio widziałem przepis na cytrynowke do której dodawał ktoś kurkume i była w fajnym neonowym żółtym kolorze, sam jeszcze nie próbowałem zrobić takiej, ale ciekaw jestem czy zmieni smak przez to czy tylko kolor, próbował ktoś może?

Awatar użytkownika
jakis1234
50%
50%
Posty: 176
Rejestracja: 2020-05-11, 11:54
Lokalizacja: opolskie

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: jakis1234 » 2021-03-01, 13:41

Kurkuma ma bardzo intensywny smak, więc trudno, żeby nie miało to wpływu na smak nalewki.
Pozdrawiam z opolskiego.

Tejsti
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-03-17, 12:54
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Tejsti » 2021-03-17, 13:17

Witajcie drodzy grupowicze🥂
Jestem barmanem i od kilku lat tworze swoje własne nalewki.🍋🥭🍋 Od niedawna zacząłem też nagrywać swoje receptury. Dziś przedstawiam moją wersję CYTRYNÓWKI. Jest to sprawdzony przepis, który jest po prostu PYSZNY!
Zapraszam do oglądania i testowania. Wasze zdrowie!🥂
https://youtu.be/ZXrsC8gAeko
Hej, jestem wieloletnim barmanem, który dzieli się swoją wiedzą na filmach, zajrzyj na Maskę Barmana:
https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT ... JKjbytgq0Q

Tejsti
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-03-17, 12:54
Lokalizacja: Wawa
Kontaktowanie:

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Tejsti » 2021-04-28, 19:31

Witajcie ponownie. :jude
Dziś zrobiłem kontynuację swojego odcinka o cytrynówce. Minowicie podpowiadam co zrobić z owocami, które zostały nam po nalewce. Mogą to być także inne owoce miękkie, które możemy w podobny sposób przetworzyć.
Ostatnio modny temat zero waste, czyli ograniczenie odpadów oraz wykorzystywanie na każdy możliwy sposób naturalnych produktów. :brawo Robiąc np. cytrynówkę wykorzystałem skórkę oraz owoc. Do następnego kroku potrzebujemy także miąższu do dalszej przeróbki. Pokażę jak zrobić pyszną marmoladę oraz cytrynowe kostki lodu. :cheers

Po więcej informacji zapraszam do filmu:
https://youtu.be/2yiycF6Qubs :1st
Hej, jestem wieloletnim barmanem, który dzieli się swoją wiedzą na filmach, zajrzyj na Maskę Barmana:
https://www.youtube.com/channel/UCTmcXT ... JKjbytgq0Q

Awatar użytkownika
elofura
101%
101%
Posty: 495
Rejestracja: 2014-07-03, 14:23

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: elofura » 2021-04-29, 09:54

Uwierz mi, u Nas owoce po nalewkowe się nie marnują... One zmieniają stan skupienia ze stałego na płynny. :lol:
Każdy alkohol jest bardzo dobry, oprócz denaturatu, który jest tylko dobry.

Syfon
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-10-19, 18:00

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Syfon » 2021-11-19, 10:16

Witam wszystkich!
Cytrynówka to podstawa. Zawsze robię jednak prawie na oko, a tym razem chcę wykonać wg fachowego przepisu. Tu pojawia się moje pytanie...
W przepisie stoi: "... obrać skórkę z cytryn...do maceracji na 7-8 godzin...", a ze dwa akapity niżej: "... POZOSTAŁE cytryny wyciskamy..." (no, może nie dosłownie tak, ale w tym sensie).

Moje wątpliwości wzbudziło określenie "pozostałe".
To macerujemy skórki tylko z klku cytryn, czy ze wszystkich?
Da się wyciskać obrane cytryny na zwykłej wyciskarce jak do cytrusów?

Na zdrowie!

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1261
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: wawaldek11 » 2021-11-19, 10:51

Rozumiem trochę Twoje rozterki :wink:
Cieniutką żółtą skórkę obieramy ze wszystkich cytryn. A białawe cytryny ciach nożem na pół i wyciskamy. Do ścinania żółtego koledzy używają obieraczek do warzyw, ja posługuję się narzędziem o nazwie zester.
Pozdrawiam,
Waldek

Syfon
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2021-10-19, 18:00

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Syfon » 2021-11-26, 13:21

No i wyszła PETARDA!!!! :1st
Dziękuję za ten przepis!

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: bodzio.1974 » 2022-02-11, 22:33

Witam Wszytkach.

Bardzo sie cieszę kolego Syfon że przepis na cytrynówkę przypadł do gustu.
Ja obecnie po covidzie ledwo żywy i dochodzę do siebie.
Chciałem pozdrowić wszystkich kolegów z którymi miałem okazję do tej pory pisać czy odpisać i życzyć wszystkim zdrówka.

Dostałem sporo pytań jak klarować na wesele kiedy robić itd...
Robiłem sporo na wesele dla znajomych ..
Jak wesele w sobotę to tydzień wcześniej zrobić trunek wystarczy.
Nie klarować a raczej wstrząsnąć i lać takie do beczki weselnej albo co chwila dolewać trunek tylko mętny z kawałkami fafrucli.
Cytrynówka ma mieć męty z cytryny.
Jak brak to jak by pić gówno lubelskie od której głowa boli na drugi dzień masakra.
Robić jak w przepisie..
Nie robić 50% tylko idiota taką robi cytrynówkę masakra
Na wesele mają się ludzie delektować i kobiety też.
Sami zobaczycie że będą napełniać kobitki butelki po wódce i je targać do stołu z wiejskiego kącika.
To że słaba nie znaczy że nie kopie....
Kopnie mocno szybciej niż myślisz nawet mająca 30-38%.
Nie rób klarownej zabijasz smak zapach tego zacnego trunku.
Możesz zrobić słabszy trunek 25% ale do grila na imprezkę gdzie będziesz się delektował a nie chlał na umór.
Pamiętaj cytrynówka ma być dla każdego gościa.

To tyle z pytań na pw.



:drinks
Ostatnio zmieniony 2022-02-11, 22:56 przez bodzio.1974, łącznie zmieniany 1 raz.

arcii111
40%
40%
Posty: 99
Rejestracja: 2016-09-08, 12:38
Lokalizacja: mazowsze

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arcii111 » 2022-02-11, 22:50

Szacun zdrowia życzę wszystkim znajomym Twoją cytrynówkę polecam. Jak spróbują już nie mówią o innych przepisach :drinks

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: bodzio.1974 » 2022-02-11, 22:57

Dziękuje i zdrówka życzę też.

Wiecie co ja już jestem 14 lat na tym forum heh ale ten czas leci ciekawe czy szef tu zagląda :D

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6979
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: magas » 2022-02-12, 17:20

Dobrze cię znów znaleźć, a CK jest czas cały na posterunku.

Toadpa
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2022-09-09, 21:44

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Toadpa » 2022-09-09, 21:50

Cześć,
Bodzio specjalnie założyłem konto aby Ci podziękować za ten przepis.
Zrobiłem 5 litrowy gasiorek na bimberku z cukru.
Bardzo mi smakuje i na dniach będę robił dwa kolejne gąsiorki bo ten pierwszy już się kończy. Robiłem z 2,5 litra bimberku o mocy 84% , teraz spróbuję zrobić na dwóch litrach bo chyba był ciut za mocny. Za takie przepisy to medale powinny przyznawać.
A piję go ja tak że biorę metalowy kubek 500 ml, wrzucam z 5 kostek lodu wlewam 2 kieliszki cytrynowki dolewam do pełna zimnej niegazowanej wody , mieszam i się delektuje. Coś pięknego 🙂🙂🙂 Dzieeeeeki
Pozdrawiam,
Kamil

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości