Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-05-26, 19:36

Pokusilem sie na zrobienie tego trunku,ale zrobilem wszystko podzielone przez 2,od razu powiem ze fajnie sie pije z duza iloscia lodu i dodatkiem dobrej lemoniady :D (gazowanej),ale niestety nastepnym razem nie dam wiecej jak skorki z 2 cytryn do macerowania,macerowalem skorki tylko 6 godzin,podczas picia jest ok ale po wypiciu zostaje posmak goryczy,z racji ze jestem ciastkarzem z zawodu moge porownac to do smaku olejku cytrynowego do ciast,zostawie jeszcze niech postoi z tydzien ,moze cos sie zmieni w smaku :wink:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-26, 21:37

Witam.
Nie wiem kiedy kolega zrobił mój przepis i ile czasu opłynęło od jego wykonania ?

Tak jak napisałem można pić od razu po wykonaniu , ale im starsza tym lepsza.
Myślę że tydzień wystarczy a dwa tygodnie to już będzie coś.
Świerza ta nalewka jednak nie ma jeszcze tego smaku a czas robi swoje.
Też dużo zależy od cytryn i zawsze Koledze za każdym razem wyjdzie minimalnie raz lepsza raz gorsza.

Jeśli ktoś z kolegów zrobi po swojemu i stwierdzi że to jest to to proszę podać swoją modyfikację.Być może i ja skorzystam i wypróbuje.

Gdzieś czytałem że można dodać jeszcze laskę wanilii i chyba cynamonu.
Jeszcze tego nie robiłem bo mam braki w spirycie :wall i czekam na swój pierwszy urobek - ha ha.

Pozdrawiam Twoje zdrowie onek_uk Obrazek

onek_uk
60%
60%
Posty: 236
Rejestracja: 2008-06-03, 01:39
Lokalizacja: Jukej :)

Post autor: onek_uk » 2009-05-26, 21:55

:mrgreen: Nie jest az taka zla ta cytrynowka skoro moja polowa juz pol buteleczki wysaczyla,swieza bo bedzie miala z 3 godziny od zamieszania :mrgreen: jak pisalem wczesniej postawie jedna buteleczke na tydzien i zobaczymy,a laseczke wanilli dodam napewno do nastepnego razu,co do cynamonu to dodam tylko aby aby ma byc cytrynowka a nie cynamonowka :wink:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-26, 22:37

Eeeeeeeeeee w 3 - godziny już prawie cytrynówka poszła :shock: :mrgreen: to chyba kolego - ta pozostawiona na tydzień nie doczeka półmetku.Obrazek

A mówiłem niebo w gębie ?Obrazek

yaad
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2009-02-14, 20:28

Post autor: yaad » 2009-06-03, 22:00

Napiszę tak: dziękuję, po prostu! :)
Moja cytrynówka ma ok. 45-50%. Miałem jej 4 litry tydzień temu. Teraz mam niecałe dwa. Jutro robię następną.
Po 3 dniach zaczyna się klarować i frakcje cytryn częściowo osiadają na dnie i wznoszą do góry. Po tygodniu górą jest już prawie krystaliczna [to co pływało opada na dno]. Im dłużej stoi, tym, lepsze. Polecam pić 200ml z czterema kostkami lodu. Nektar :D

P.S.
- do obierania skórek polecam ZESTER. Wychodzi coś na kształt wiórków kokosowych, które zdecydowanie lepiej oddają aromat. Czas maceracji w związku z tym skróciłem do ok. 5 godzin. Wydaje mi się, że takie wióry zdecydowanie lepiej oddają aromat, i łatwiej wydostać z cytryny to co chcemy ;)

P.S.2
Robiłem 4 litry - 13 cytryn, 2 szklanki cukru, 1.8 l. destylatu 90%. Dla kobiet nieco za mocne, następnym razem użyję 1.75 l. :D

Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2009-06-03, 23:06

yaad pisze: - do obierania skórek polecam ZESTER.
W sumie ma "oczko" identyczne jak na tarce. I chyba na tarce człowiek mniej się namacha.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-04, 14:42

yaad pisze: Polecam pić 200ml z czterema kostkami lodu. Nektar :D
To tak jak ja , biorę kufel piwa 500 ml i 10 kostek lodu.
Taki kufel to mi już wystarczy by mieć dobry humor.

yaad - Twoje zdrowie Obrazek

Awatar użytkownika
jorg
40%
40%
Posty: 79
Rejestracja: 2007-09-30, 15:53

Post autor: jorg » 2009-06-06, 20:08

Cytrynówkę Bodzia zrobiłem na okoliczność 18 -tki mojego syna. Muszę przyznać że cieszyła się powodzeniem szczególnie u kobiet i młodzieży. Wydaje mi się że jest to w sumie łatwy do zrobienia i bardzo dobry napitek.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-18, 22:25

Witam.

Tak trzymać i zachęcam innych forumowiczów do wypróbowania cytrynówki bodzio.1974

Cały czas czekam na opinie zalogowanych Tu na naszym forum kolegów hobbystów.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-06-23, 09:08

Witam,
i gratuluję doskonałego przepisu.
Zrobiłem na próbę 2,5l (moja modyfikacja polegała na dodaniu laski wanilii i 10 goździków - na 5l, dodałem tez mniej cukru). Szczerze polecam tą zmianę oraz dodanie wanilii i goździków.
Wyszedł mocny, niezbyt słodki likier o wybornym, odświeżającym smaku - wszystkim bardzo smakuje.
Problemem było przyznanie się, że to nie mój własny przepis, tylko Kolegi z Forum - pochwały próżność łechcą :D .
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

Awatar użytkownika
rosomak
10%
10%
Posty: 16
Rejestracja: 2008-12-16, 23:24
Lokalizacja: z oparów absurdu

Post autor: rosomak » 2009-06-23, 19:55

Bodzio .......ale paskudztwo fuj ........... i to ma być cytrynówka, no większego świństwa jeszcze nie piłem!!!!







No dobra żartowałem :mrgreen:
Zrobiłem 5L tydzień temu i już lecę na oparach :D . Mały dodatek wanilii i kilku goździków, nie rozcieńczam lodem, ale za to piję mocno zmrożoną ........ no rewelacja :1st , wszyscy którzy spróbowali są zachwyceni, gratuluję świetnego przepisu. Bodzio jesteś wielki :1st .

Pozdrawiam Grzegorz

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-23, 20:13

Bodzio .......ale paskudztwo fuj ........... i to ma być cytrynówka, no większego świństwa jeszcze nie piłem!!!!
- uffffff :lol: już zacząłem się zastanawiać z czego kolega ten przepis robił ?Aż mnie ciarki przeszły :mrgreen:

Dzięki koledzy za pozytywy :mrgreen:
Jeśli ta wanilia i goździki dodatkowo łechcą wasze kubki smakowe to i ja tak następną porcję wykonam.

Przyznam się że ostatnio nie robiłem i spijam ostatki. :mrgreen:
Moja połówka zaczyna mnie trochę wałkiem tresować - bo za dużo tego dobrego :1st

WIELKIE DZIĘKI ZA UZNANIE I POZDRAWIAM.
Wasze zdrówko Astemio i Rosomak Obrazek

Awatar użytkownika
jerzy
60%
60%
Posty: 231
Rejestracja: 2008-09-16, 18:30

Post autor: jerzy » 2009-06-25, 15:48

dosc smakowity napitok, ale ze lubie experymentowac (raz sie powiedzie, 10x nie :? ) postanowilem dodac lisci miety zainspirowany mojito i jego orzezwiajacym zapachem. maceracja w trakcie :roll:

[ Dodano: 2009-06-25, 15:50 ]
jak zepsuje, to zawsze mozna karbidu dodac :wink:

pzdr

kuba
50%
50%
Posty: 131
Rejestracja: 2006-07-20, 21:29

Post autor: kuba » 2009-06-25, 21:02

Witaj Bodzio.
Przepis podziałał na moją wyobraźnię, lubię cytrynówkę ale zwykle robię taką 40-45°. Idzie lato więc pomyślałem, że przyjemnie byłoby ugasić pragnienie takim schłodzonym zimnym słodko-kwaśno-gorzkawym popitkiem (wydaje mi się że tak będzie smakował).
Więc dzisiaj w Makro kupiłem skrzynkę cytryn, wziąłem 32 sztuki, a że były bardzo duże ważyły ponad 5 kg. I teraz moje pytania do doświadczonego w tej sprawie kolegi. Czy nie dodać więcej cukru i okowity i zrobić zamiast 10l na przykład 12l naleweczki? Poza tym okowitę do nalewek robię o mocy 60°, i tylko taką też mam obecnie, czy może dodać jej więcej?

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-06-25, 21:10

Witam.

Czekam na kol.Jerzego eksperyment i trzymam kciuki.

@ Kuby

Ostatnio tak doszedłem do wprawy że już nie liczę cytryn a kupuje w reklamówkach już zważone porcje po 2 kg na każe 5 l nalewki.
A więc łatwo policzyć.

Wagowo 2 kg to chyba zawierają mniej niż tą ilość podanych cytryn w moim przepisie , ale ja cały czas próbuje trochę jednak obniżyć koszt wykonania mojego napitku. :D

Jak robisz tylko 60 % to tak - trza dolać więcej.
Ja robię 70 - 80 % okowita a kol. powinien dolać więcej o 10 % ilości albo o 20 % ilości według przepisu.Reszta j.w + woda do pełna na 5 l całości

Wasze zdrowie.Obrazek

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 19 gości