Jeśli tylko ma zdrową wątrobę, to powinienkitaferia pisze: Na komuni alkohol, czy proboszcz to toleruje?? !!
Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Witam szanownych kapaczy i czekam na pierwsze recenzje mojej cytrynówki.
Mam jeszcze jeden ale to już ostatni przepis , który wykonuje.
Za niedługi czas obiecuje że zapodam go tutaj.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-05-20, 13:40 ]
Temat cytrynówka jak i inne być może fajne przepisy można znaleźć tu : http://chomikuj.pl/mrufczak?fid=22715834
Mam jeszcze jeden ale to już ostatni przepis , który wykonuje.
Za niedługi czas obiecuje że zapodam go tutaj.
Pozdrawiam.
[ Dodano: 2009-05-20, 13:40 ]
Temat cytrynówka jak i inne być może fajne przepisy można znaleźć tu : http://chomikuj.pl/mrufczak?fid=22715834
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Kolega Bodzio, napisał że:
Bimberek najlepiej o mocy ok.70 - 80 %.
- 3 czubate szklanki szklane od herbaty cukru.( nigdy nie liczyłem ile gram )
Mam zapytanie czy mogę dać nie bimberek, ale spirytusik taki 95% albo rozcieńczony np do 90%
Bimberek najlepiej o mocy ok.70 - 80 %.
- 3 czubate szklanki szklane od herbaty cukru.( nigdy nie liczyłem ile gram )
Mam zapytanie czy mogę dać nie bimberek, ale spirytusik taki 95% albo rozcieńczony np do 90%
Pozdrawiam Ostoja
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.
Witam.
Jeśli chodzi o ilość cukru to ja zaczynałem od 2,5 szklanki( nieczubate )
Z racji że lubię słodkie trunki to takową cytrynówkę robię ("ala" - bodzio.1974)
Każdy z nas jak już zrobi pierwszy raz to następne będzie robił według własnego gustu - smaku.
Ja preferuje cytrynówkę w stylu drinku moc 18 - 25 %.
Przy wyższej mocy cytrynówki to będziemy najpierw delektować się mocą spirytusu a później jej smakiem.Ja chciałem mieć to i to i tak mam.
Zamiast kufla piwa w upalne wieczory nalewam kufel cytrynówki,do tego z 10 szt bryłek lodu , które dodatkowo rozcieńczają jak i osłabiają hipotetycznie moc cytrynówki.
UWAGA - po takim kuflu to już trzeba zapomnieć że za 3 godziny można jechać samochodem
Kiedyś nabyłem bimberek ale o bardzo swoistym zapachu.Po wykonaniu tejże cytrynówki zapach prktycznie byl słabo wyczuwalny.
Jesli chodzi o spiryt Ostoi to ja taki bym chciał mieć.Kolega to już jest mistrz a polmos to chyba już siada
Na ten gąsiorek 5 - cio litrowy to bym dał z 1,5 litra a brakującą przestrzeń dopełnił wodą.
Maksymalnie to dać 2 litry bo inaczej to nie wyjdzie cytrynówka bodzia.1974
Pozdrawiam.
Twoje zdrowie kolego Ostoja
Jeśli chodzi o ilość cukru to ja zaczynałem od 2,5 szklanki( nieczubate )
Z racji że lubię słodkie trunki to takową cytrynówkę robię ("ala" - bodzio.1974)
Każdy z nas jak już zrobi pierwszy raz to następne będzie robił według własnego gustu - smaku.
Ja preferuje cytrynówkę w stylu drinku moc 18 - 25 %.
Przy wyższej mocy cytrynówki to będziemy najpierw delektować się mocą spirytusu a później jej smakiem.Ja chciałem mieć to i to i tak mam.
Zamiast kufla piwa w upalne wieczory nalewam kufel cytrynówki,do tego z 10 szt bryłek lodu , które dodatkowo rozcieńczają jak i osłabiają hipotetycznie moc cytrynówki.
UWAGA - po takim kuflu to już trzeba zapomnieć że za 3 godziny można jechać samochodem
Kiedyś nabyłem bimberek ale o bardzo swoistym zapachu.Po wykonaniu tejże cytrynówki zapach prktycznie byl słabo wyczuwalny.
Jesli chodzi o spiryt Ostoi to ja taki bym chciał mieć.Kolega to już jest mistrz a polmos to chyba już siada
Na ten gąsiorek 5 - cio litrowy to bym dał z 1,5 litra a brakującą przestrzeń dopełnił wodą.
Maksymalnie to dać 2 litry bo inaczej to nie wyjdzie cytrynówka bodzia.1974
Pozdrawiam.
Twoje zdrowie kolego Ostoja
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Gdzieś przeglądałem inne przepisy cytrynówek i natknąłem się na owe zdjęcie przyczepione do przepisu tak mi się zebrało na apetyt iż poleciałem po swoją cytrynówkę a zdjęcie zżuciłem sobie na pulpit monitora.magas37 pisze:Ja do fotki bodzio.1974 tak sewuje się margherite [/b]
Na widok tej cytrynówki to ślinka mi leci i jak pięknie ustrojona.
Ja kupiłem taki nożyk do obierania ziemniaków i idzie bardzo szybko.studzin pisze:Dobrze, a gdyby zamiast obierać cytrynę zetrzeć skórkę na tarce z dużymi oczkami? Jak się bawiłem pomarańczami to ta metoda była najwydajniejsza(doskonale widać kiedy się zaczyna "białe")
Są nożyki z nieruchomym nożem albo z ruchomym.
Dla mnie osobiście lepszy jest ruchomy.
Należy też wybierać cytryny dość twarde bo inaczej skórka będzie odchodzić z albedo i będziemy się tylko denerwować.Taka cytryna to tylko nada się do wyciśnięcia soku i nic więcej.
Wasze zdrowie koledzy.
Najgorsze jest to, że cytryny na polski rynek mają strasznie dużo tego albedo, czasami można trafić na dobre cytryny ze znikomą ilością albedo, ale niestety to rzadkość. Na zachodzie da się dopaść takie cytryni, że można wrzucać całą cytrynke jek leci;/ Czy my zawsze musimy być gorsi?
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 23:02 przez studzin, łącznie zmieniany 1 raz.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
No to ja już nie wiem ? miało być zdjęcie z cytrynówką a okazało się że nie chyba jutro sam strzele zdjęcie swojej cytrynówce.
Ja już wole twarde z albedo jak mam trafić na takie których skórka będzie się odrywać jak przy pomarańczach.
Nieraz trafiłem na cytryny z małą ilością albedo i na dodatek bardzo soczyste.studzin pisze:Najgorsze jest to, że cytryny na polski rynek mają strasznie dużo tego albedo, czasami można trafić na dobre cytryny ze znikomą ilością albedo, ale niestety to żadkość. Na zachodzie da się dopaść takie cytryni, że można wrzucać całą cytrynke jek leci;/ Czy my zawsze musimy być gorsi?
Ja już wole twarde z albedo jak mam trafić na takie których skórka będzie się odrywać jak przy pomarańczach.
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
- bodzio.1974
- 90%
- Posty: 978
- Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
- Lokalizacja: Czy to ważne ?
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 54 gości