Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
redirys
70%
70%
Posty: 332
Rejestracja: 2007-09-17, 20:11
Lokalizacja: Mazowsze

Post autor: redirys » 2009-05-18, 19:02

kitaferia pisze: Na komuni alkohol, czy proboszcz to toleruje?? !!
Jeśli tylko ma zdrową wątrobę, to powinien :wink:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-19, 13:47

Witam szanownych kapaczy i czekam na pierwsze recenzje mojej cytrynówki.
Mam jeszcze jeden ale to już ostatni przepis , który wykonuje.
Za niedługi czas obiecuje że zapodam go tutaj.Obrazek

Pozdrawiam.


Obrazek

[ Dodano: 2009-05-20, 13:40 ]
Temat cytrynówka jak i inne być może fajne przepisy można znaleźć tu : http://chomikuj.pl/mrufczak?fid=22715834

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Ostoja » 2009-05-20, 15:13

Kolega Bodzio, napisał że:

Bimberek najlepiej o mocy ok.70 - 80 %.
- 3 czubate szklanki szklane od herbaty cukru.( nigdy nie liczyłem ile gram :D )

Mam zapytanie czy mogę dać nie bimberek, ale spirytusik taki 95% albo rozcieńczony np do 90% :?:
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-20, 17:29

Witam.

Jeśli chodzi o ilość cukru to ja zaczynałem od 2,5 szklanki( nieczubate :D )
Z racji że lubię słodkie trunki to takową cytrynówkę robię ("ala" - bodzio.1974)
Każdy z nas jak już zrobi pierwszy raz to następne będzie robił według własnego gustu - smaku.
Ja preferuje cytrynówkę w stylu drinku moc 18 - 25 %.
Przy wyższej mocy cytrynówki to będziemy najpierw delektować się mocą spirytusu a później jej smakiem.Ja chciałem mieć to i to i tak mam.


Zamiast kufla piwa w upalne wieczory nalewam kufel cytrynówki,do tego z 10 szt bryłek lodu Obrazek, które dodatkowo rozcieńczają jak i osłabiają hipotetycznie moc cytrynówki.

UWAGA
- po takim kuflu to już trzeba zapomnieć że za 3 godziny można jechać samochodemObrazek

Kiedyś nabyłem bimberek ale o bardzo swoistym zapachu.Po wykonaniu tejże cytrynówki zapach prktycznie byl słabo wyczuwalny.

Jesli chodzi o spiryt Ostoi Obrazek to ja taki bym chciał mieć.Kolega to już jest mistrz a polmos to chyba już siadaObrazek

Na ten gąsiorek 5 - cio litrowy to bym dał z 1,5 litra a brakującą przestrzeń dopełnił wodą.
Maksymalnie to dać 2 litry bo inaczej to nie wyjdzie cytrynówka bodzia.1974Obrazek

Pozdrawiam.
Twoje zdrowie kolego OstojaObrazek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-05-20, 17:57

Ja do fotki bodzio.1974 tak sewuje się margherite [/b]

Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2009-05-20, 18:48

Dobrze, a gdyby zamiast obierać cytrynę zetrzeć skórkę na tarce z dużymi oczkami? Jak się bawiłem pomarańczami to ta metoda była najwydajniejsza(doskonale widać kiedy się zaczyna "białe")

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-20, 21:45

magas37 pisze:Ja do fotki bodzio.1974 tak sewuje się margherite [/b]
Gdzieś przeglądałem inne przepisy cytrynówek i natknąłem się na owe zdjęcie przyczepione do przepisuObrazek tak mi się zebrało na apetyt iż poleciałem po swoją cytrynówkę a zdjęcie zżuciłem sobie na pulpit monitora.

Na widok tej cytrynówki to ślinka mi leci i jak pięknie ustrojona.






studzin pisze:Dobrze, a gdyby zamiast obierać cytrynę zetrzeć skórkę na tarce z dużymi oczkami? Jak się bawiłem pomarańczami to ta metoda była najwydajniejsza(doskonale widać kiedy się zaczyna "białe")
Ja kupiłem taki nożyk do obierania ziemniaków i idzie bardzo szybko.
Są nożyki z nieruchomym nożem albo z ruchomym.
Dla mnie osobiście lepszy jest ruchomy.
Należy też wybierać cytryny dość twarde bo inaczej skórka będzie odchodzić z albedo i będziemy się tylko denerwować.Taka cytryna to tylko nada się do wyciśnięcia soku i nic więcej.

Wasze zdrowie koledzy.Obrazek

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 6988
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-05-20, 21:56

jeśli to nie twoja szklaneczka to na 99% ten co wtawił użył fotki z margheritą , długość rurki, kolor i sól na to wskazuje ale w jakim celu ja to pisze nie wiem :nie_wiem chyba się napije bo dzień do łatwych nie należał :P

Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2009-05-20, 22:07

Najgorsze jest to, że cytryny na polski rynek mają strasznie dużo tego albedo, czasami można trafić na dobre cytryny ze znikomą ilością albedo, ale niestety to rzadkość. Na zachodzie da się dopaść takie cytryni, że można wrzucać całą cytrynke jek leci;/ Czy my zawsze musimy być gorsi?
Ostatnio zmieniony 2009-05-20, 23:02 przez studzin, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-20, 22:09

No to ja już nie wiem ? miało być zdjęcie z cytrynówką a okazało się że nieObrazek chyba jutro sam strzele zdjęcie swojej cytrynówce. :D

studzin pisze:Najgorsze jest to, że cytryny na polski rynek mają strasznie dużo tego albedo, czasami można trafić na dobre cytryny ze znikomą ilością albedo, ale niestety to żadkość. Na zachodzie da się dopaść takie cytryni, że można wrzucać całą cytrynke jek leci;/ Czy my zawsze musimy być gorsi?
Nieraz trafiłem na cytryny z małą ilością albedo i na dodatek bardzo soczyste.
Ja już wole twarde z albedo jak mam trafić na takie których skórka będzie się odrywać jak przy pomarańczach.

bruno360
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2009-01-30, 23:06

Post autor: bruno360 » 2009-05-24, 18:39

Przepis Bodzia jest super ,własnie sie rozkoszuje tym truneczkiem.
Wykonany według przepisu z tym ze ja dodałem 3szklanki płaskie cukru i dodałem wiecej wody.Wyszło w postaci mocnego drinku jakieś 25%
Ale to się pije ,nie można zaprzestać na jednym .Dzięki za super przepis.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-24, 21:34

Witam.

Dziękuję za pierwsze recenzje mojego przepisu koledze bruno360
Dobre słowo na pewno się przyda , chociażby dla innych chętnych przyłączyć się do grona smakoszy trunku bodzia.1974.

Wielkie dzięki.Twoje zdrowie.Obrazek

Awatar użytkownika
Ostoja
100%
100%
Posty: 1482
Rejestracja: 2008-01-01, 03:18
Lokalizacja: Dolny śląsk

Post autor: Ostoja » 2009-05-24, 22:07

Witam.
Byłem w Tesco by kupić cytryny. Ale jak je zobaczyłem to zrezygnowałem. Na próbę wziąłem dwie. Wielkie strasznie, skóra jak u słonia. Po przekrojeniu albedo bardzo grube. Muszę poszukać w innych sklepach, bo z takich nie będzie cytrynówki @Bodzia
Pozdrawiam Ostoja

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-05-24, 22:48

Pamiętaj tylko kol.Ostoja aby te cytryny były twarde w innym przypadku tylko wyciśniesz z nich sok. :D

Mam przed sobą szklaneczkę cytrynówki :shock: ostatni literek w barku :oops: ale wpadka ? trzeba znów wyciskać na 20 litrów :wall :brawo



Obrazek

Awatar użytkownika
studzin
40%
40%
Posty: 96
Rejestracja: 2006-03-20, 17:05
Lokalizacja: Tczew

Post autor: studzin » 2009-05-24, 22:53

I potem się dziwić, że alkoholizm w kraju mamy;)

Jeżeli to jest ten przepis z którego wytwór kiedyś dostałem od kolegi z Zakopca, to będę Bodzia na rękach nosił;)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości