Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
fazaaa77
40%
40%
Posty: 50
Rejestracja: 2008-09-19, 11:32
Lokalizacja: łódzkie

Post autor: fazaaa77 » 2009-07-11, 13:42

bodzio.1974 pisze:Miałem dodać laskę wanilii ale cena za dwie laski u mnie to koszt 9 zł :shock: to se dałem spokój z tym dodatkiem.
Tu masz niedrogo i towar pierwyj sort

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-07-15, 20:39

Witam.

Dzięki chłopaki za wskazówki co do laski wanilii.



WCZORAJ wykonałem znów cytrynówkę bez goździków gałek muszkatowych tylko na gąsiorek dodałem 1,4 l spirytu 94 % i macerowałem skórki z 3 cytryn przez 5 godzin.Wszystkich cytryn wycisnąłem 20 szt.
Spiryt sosnówka :mrgreen: czyli dezodorant o zapachu leśnym bo mam go ful.

Smak cytrynówki o niebo lepszy niż ten misz - masz.
Piłem na drugi dzień z rodziną czyli dzisiaj i jest super.Nawet ten smak specyficzny fajnie się zgrywa z cytrynówką.

Jednak te goździki dodane popsuły ten smak cytrynówki który lubię.

Pozdrawiam.

Awatar użytkownika
Astemio
101%
101%
Posty: 2144
Rejestracja: 2006-12-28, 12:29

Post autor: Astemio » 2009-09-13, 16:51

Witam!
Chciałem dodać spostrzeżenie praktyczne do przepisu Bodzia.
Nie należy płukać skórek wodą po odlaniu spirytusu (po ich maceracji 7-8 godzinnej).
Ta problematyczna oszczędność zemściła się na mnie - całość zrobiła się mętna i nawet filtrowanie nie pomogło - prawdopodobnie olejki obecne w skórkach utworzyły emulsję w wodzie i mimo, że smak i zapach jest nadal wspaniały, całość jest opalizująco mętna.

Za pierwszym razem nie zrobiłem tego i nalewka po tygodniu była kryształowa.
Najlepszym miernikiem nieskończoności jest ludzka głupota i arogancja.

rodaman
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-11-05, 21:01

Post autor: rodaman » 2009-09-18, 16:15

Ja tylko w kwestii technicznej oberania cytryn. Po zarekwirowaniu żonie specjalizowanego przyrządu do obierania cytryn problem goryczki zniknął. Nazywamy go 'zestownikiem' . Został przywieziony z USA ale w jest juz w polskich sklepach. Jest to rączka z wystającym płaskownikem w kształcie trapezu z KO w którym jest kila dziurek zaostrzonych na jednej krawędzi Podczas obierania powstają wiórki całkowicie pozbawione albedo.

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-09-19, 20:50

@rodoman

Może i tak.Wklej zdjęcie tego urządzenia do obierania.
Im więcej obierków z cytryny bez albedo to brak goryczki w napitku a i kolor o nieboi bardziej żółtawy.
Obecnie robię jak w przepisie ale tylko 3 cytryny obieram i te skórki zalewam spirytem 94 % na 3,5 godziny max 4 godziny.
Cukru jednak daję mniej bo 2,5 szklanki od herbaty.


Modyfikacja mojego przepisu to raczej wasza zasługa czyli degustatorów tego napitku.

@rodoman

Pytanie ?
- ile czasu Ci zajmuje obranie 15 - 20 szt cytryn ?

rodaman
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2006-11-05, 21:01

Post autor: rodaman » 2009-09-22, 22:06

Podsyłam zdjęcie.
Ja ze skórkami bawię się od jakiegoś czasu bo każda cytryna jest u mnie obierana przed użyciem do czegokolwiek (herbata, ciasta) i wrzucana na jeden dzień do spirtu 92%.
Po tym czasie odcedzam spirytus i czekam na następne okazje wrzucenie skórek. Trwa to czasem kilka miesięcy. Jak już nalew mocno naciągnie dodaję drugie tyle wody i do szybkowara z podłączonym szklanym destylatorem. Odbieram tylko tyle ile "ładnie" pachnie reszta jak zlewki dodaję do destylacje na kolumnie. Robię też tak samo z pomarańczami w okresie zimowym. Destylaty pachną delikatnie cytrusami i mają smak cytrusów. Doskonałe jako dodatki do innych nalewek. Po dodaniu kwasku i cukru otrzymujemy liker.
Obieranie 8 cytryn do twojego przepisu to kilka minut bez wysiłku.
Załączniki
zestownik.jpg
Zdjęcie obieraczki do cytryn

mixmaster
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2008-10-08, 18:36

Post autor: mixmaster » 2009-09-24, 19:16

Dzis zrobilem ta cytrynowke, tylko ze skorki z cytryny starlem na tarce i czas maceracji skrocilem do 3 h. Cukier zastapilem miodem. Wyszla super!

[ Dodano: 2009-09-24, 21:38 ]
polowa juz poszla. Jest dobrze :D

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-09-26, 20:46

mixmaster pisze:Dzis zrobilem ta cytrynowke, tylko ze skorki z cytryny starlem na tarce i czas maceracji skrocilem do 3 h. Cukier zastapilem miodem. Wyszla super!

[ Dodano: 2009-09-24, 21:38 ]
polowa juz poszla. Jest dobrze :D
Nie rozumiem :nie_wiem zrobiłeś nalew na jednej skórce z cytryny na 3 godziny ? :shock:
A kolor jaki wyszedł ?
Według mnie delikatny posmak goryczki w tle ... powinien być :nie_wiem ten posmak należy zachować.

nezka_1
40%
40%
Posty: 61
Rejestracja: 2009-08-29, 08:02

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: nezka_1 » 2009-11-22, 20:39

bodzio.1974 pisze:Witam.
Czas najwyższy coś dać dobrego na nasze forum.

Życzę smacznego i czekam (mam nadzieję :) )na pozytywne opinie.
Pozdrawiam.Bogdan.
Witam.
dzięki za przepis... dobre ..hm dobre.. trudno się od tego oderwać.
Wielki szacun >bodzio<
pozdrawiam
pozdrawiam

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-12-13, 22:49

Ja także zrobiłem , właśnie na święta ale widzę że trzeba następną 5-tkę szykować :mrgreen:
Ten napój sam się rozchodzi ,zwłaszcza z herbatką jest wyśmienity :slinka
Mam jedno pytanie do Bodzia? Czy zbyt mały posmak goryczki może być efektem za cienko obranej skurki?

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-13, 23:06

Mam jedno pytanie do Bodzia? Czy zbyt mały posmak goryczki może być efektem za cienko obranej skurki?
Tak właśnie jest.
Cieniutkie obieranie prowadzi do uzyskania mocnego koloru żółtawego i można wiele cytryn obrać.
Co do goryczki to trzeba obierać jak leci czyli bezstresowo tak jak ja.
Moja aż tak pięknie żółta nie jest ale smak ten sam albo i lepszy.

Ja zrobiłem 2 kg cytryn , z czego 5 cytryn obrałem jak leci i macerowałem w 1 litrze 95 % 4 - 6 godziny.Pozostałe czynności jak w przepisie. :D

wajzer

Post autor: wajzer » 2009-12-14, 10:51

Ja przed ostatni raz macerowałem 12h i za mało było czuć goryczki . Mało żółte to było więc ostatnio potrząsałem przez 8h.Wyszło mi bardziej żółte i z goryczką ale wyklarowć toto się chyba nie da :furious

Cytryn miałem około 3kg macerowałem z wszystkich skórek 1L 50-cio% wybrykiem +2L 94%

Fraktal
0%
0%
Posty: 5
Rejestracja: 2009-06-29, 13:56

Post autor: Fraktal » 2009-12-14, 11:47

Witam
Kilka dni temu zrobiłem na próbę z 1/4 ilości ,bo wolę wytrawne nalewki.Cienko obrane skórki macerowałem 6 godz. z obawy przed zbytnią goryczką.Wczoraj poczęstowałem gości.Wszystkim bardzo smakowała .Na Święta robię większa ilość,tylko z trochę mniejszą ilością cukru.Dzięki bodzio.1974 za świetny i prosty przepis.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 2009-12-14, 14:33 przez Fraktal, łącznie zmieniany 1 raz.
Fraktal

Awatar użytkownika
hetman5
0%
0%
Posty: 9
Rejestracja: 2009-10-24, 22:14
Lokalizacja: pomorze

Post autor: hetman5 » 2009-12-14, 12:01

Witam!
dwa tygodnie temu zrobiłem cytrynówkę na święta 5 litrów ale zjechało mi się trochę znajomych i niestety zostało 1 litr i w dniu wczorajszym urobiłem następna porcję i myślę że do świąt wytrzyma. Przepis super naprawdę warto
Dodam że cytryny ścieram na drobnej tarce.
hetman

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 978
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-12-14, 23:07

wajzer pisze:Ja przed ostatni raz macerowałem 12h i za mało było czuć goryczki . Mało żółte to było więc ostatnio potrząsałem przez 8h.Wyszło mi bardziej żółte i z goryczką ale wyklarowć toto się chyba nie da :furious

Cytryn miałem około 3kg macerowałem z wszystkich skórek 1L 50-cio% wybrykiem +2L 94%
Czy czasem kolega po zlaniu nalewu ze skorek cytrynowych nie płukał dodatkowo wodą ?
To jest jedna z przyczyn braku klarowności.

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 16 gości