Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
robert4you
70%
70%
Posty: 349
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-15, 21:29

Cytrusy też znakomicie.

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 335
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-02-15, 21:49

A jak to przybić do zakrętki słoika?
Wojtek

janik
80%
80%
Posty: 414
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-15, 22:16

Nic nie trzeba przybijać,wystarczy wywinąć materiał na którym są zawieszone owoce na kraj słoika i lekko zakręcić przykrywkę. :idea:

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 335
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-02-15, 22:20

A co z szczelnością, % nie ucieka?
Wojtek

Awatar użytkownika
robert4you
70%
70%
Posty: 349
Rejestracja: 2016-04-01, 10:24

Post autor: robert4you » 2017-02-15, 22:27

Przewlekasz sznurek przez owoc, końce okręcasz po gwincie i dociskasz zakrętką.

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1036
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2017-02-15, 23:02

Przylutowałem haczyk z miedzianego drutu do wewnętrznej strony pokrywki i na nim wieszałem owoce. Cyna bezołowiowa oczywiście.
Pozdrawiam,
Waldek

Cyrograf15
70%
70%
Posty: 335
Rejestracja: 2008-02-25, 19:32
Lokalizacja: Kraków

Post autor: Cyrograf15 » 2017-02-15, 23:13

Lutowany haczyk brzmi rozsądnie, tylko czy pokrywa nie rdzewieje? Czym to zabezpieczyć?
Wojtek

janik
80%
80%
Posty: 414
Rejestracja: 2014-02-03, 21:52

Post autor: janik » 2017-02-16, 00:17

Podam w skrócie, dajesz kawałek tetrowej pieluchy wywijasz jej końce poza krawędzie słoika i
nakładasz przykrywkę przykręcając ją do poru. :idea:
Ps. Przed zamknięciem nakładasz owoce. :D
Ostatnio zmieniony 1970-01-01, 01:00 przez janik, łącznie zmieniany 1 raz.

jogi30
60%
60%
Posty: 218
Rejestracja: 2013-03-24, 10:12
Lokalizacja: Wrocław

Post autor: jogi30 » 2017-02-16, 13:52

Ciekawy sposób,a czy tak samo skuteczny jak namaczanie?

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1036
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Post autor: wawaldek11 » 2017-02-16, 14:04

Cyrograf15 pisze:Lutowany haczyk brzmi rozsądnie, tylko czy pokrywa nie rdzewieje? Czym to zabezpieczyć?
Wojtek
Jak delikatnie usuniesz lakier z zakrętki, to po lutowaniu nie trzeba niczym zabezpieczać. Cyna "robi" za powłokę ochronną. Cała zakrętka jest z blachy cynowanej i na to lakier.
Mogę oddać zakrętkę, bo raz popełniłem wisielca z grejpfrutów i nie było rewelacji. Ale nalew mam już kilka lat i dozuję go do wytrawnych wódeczek :wink:
Załączniki
zakrętka.jpg
Pozdrawiam,
Waldek

Gacus17i
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2017-05-12, 20:27

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Gacus17i » 2017-05-12, 20:29

Widze ze trafilem na kogos kto sie zna,

mam pytanie bo sobie nie moge poradzic.
Chce zrobic cytrynowke z miazszem.
W tym celu w jednym sloiku trzymalem skorki z polowa spirytusu.
W drugim sok miazsz i troche spirytusu i troche cukru.
Potem polaczylem i ugotowalem wode z cukrem polaczylem wszystko.
I tu jest problem cytrynowka jest pyszna ale po jakims czasie sok miazsz i wszystko co zolte utrzymuje sie z dolu sloja a reszta sloja jest lekko zolta
Jak zrobic zeby byl ladny kolor caly czas.
(Bylo duzo skorek i siedzialo tydzien w spirytusie).

Aaa i czy i po co jest filtracja.
Czy uda sie mi bez filtracji? Zeby miazsz sobie plywal?

Pozdrawiam

Awatar użytkownika
Doody
90%
90%
Posty: 578
Rejestracja: 2017-01-04, 20:46
Lokalizacja: Wielkopolska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Doody » 2017-05-12, 20:34

Moim zdaniem jak coś się sklaruje to jet jeszcze lepsze. Ale jak lubisz mętne stosuj się do instrukcji: : "przed użyciem wstrząsnąć" :wink:
Pozdrawiam
Darek

Gacus17i
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2017-05-12, 20:27

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Gacus17i » 2017-05-12, 22:33

Wymieszalem przelalem do jednej butelki.
Sklarowalem ja i po paru h 3/4 zolto-przejzroczyste a zolte na gorze...

wawaldek11
101%
101%
Posty: 1036
Rejestracja: 2010-04-05, 00:16
Lokalizacja: Puszcza Goleniowska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: wawaldek11 » 2017-05-12, 23:39

Spróbuj skórki zalać rozcieńczonym alkoholem - ok. 50%. I nie trzymaj tygodniami :wink: Jak mocny, to krótka maceracja.
A najlepiej zrób wg przepisu.
Pozdrawiam,
Waldek

Gacus17i
0%
0%
Posty: 4
Rejestracja: 2017-05-12, 20:27

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Gacus17i » 2017-05-13, 01:03

Ok zrobie tak dziekuje;)

A z ta juz zrobiona raczej nic nie poradze?

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: kowal, kris42, laurentp, siwucha i 2 gości