Strona 26 z 31

: 2017-02-15, 21:29
autor: robert4you
Cytrusy też znakomicie.

: 2017-02-15, 21:49
autor: Cyrograf15
A jak to przybić do zakrętki słoika?
Wojtek

: 2017-02-15, 22:16
autor: janik
Nic nie trzeba przybijać,wystarczy wywinąć materiał na którym są zawieszone owoce na kraj słoika i lekko zakręcić przykrywkę. :idea:

: 2017-02-15, 22:20
autor: Cyrograf15
A co z szczelnością, % nie ucieka?
Wojtek

: 2017-02-15, 22:27
autor: robert4you
Przewlekasz sznurek przez owoc, końce okręcasz po gwincie i dociskasz zakrętką.

: 2017-02-15, 23:02
autor: wawaldek11
Przylutowałem haczyk z miedzianego drutu do wewnętrznej strony pokrywki i na nim wieszałem owoce. Cyna bezołowiowa oczywiście.

: 2017-02-15, 23:13
autor: Cyrograf15
Lutowany haczyk brzmi rozsądnie, tylko czy pokrywa nie rdzewieje? Czym to zabezpieczyć?
Wojtek

: 2017-02-16, 00:17
autor: janik
Podam w skrócie, dajesz kawałek tetrowej pieluchy wywijasz jej końce poza krawędzie słoika i
nakładasz przykrywkę przykręcając ją do poru. :idea:
Ps. Przed zamknięciem nakładasz owoce. :D

: 2017-02-16, 13:52
autor: jogi30
Ciekawy sposób,a czy tak samo skuteczny jak namaczanie?

: 2017-02-16, 14:04
autor: wawaldek11
Cyrograf15 pisze:Lutowany haczyk brzmi rozsądnie, tylko czy pokrywa nie rdzewieje? Czym to zabezpieczyć?
Wojtek
Jak delikatnie usuniesz lakier z zakrętki, to po lutowaniu nie trzeba niczym zabezpieczać. Cyna "robi" za powłokę ochronną. Cała zakrętka jest z blachy cynowanej i na to lakier.
Mogę oddać zakrętkę, bo raz popełniłem wisielca z grejpfrutów i nie było rewelacji. Ale nalew mam już kilka lat i dozuję go do wytrawnych wódeczek :wink:

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2017-05-12, 20:29
autor: Gacus17i
Widze ze trafilem na kogos kto sie zna,

mam pytanie bo sobie nie moge poradzic.
Chce zrobic cytrynowke z miazszem.
W tym celu w jednym sloiku trzymalem skorki z polowa spirytusu.
W drugim sok miazsz i troche spirytusu i troche cukru.
Potem polaczylem i ugotowalem wode z cukrem polaczylem wszystko.
I tu jest problem cytrynowka jest pyszna ale po jakims czasie sok miazsz i wszystko co zolte utrzymuje sie z dolu sloja a reszta sloja jest lekko zolta
Jak zrobic zeby byl ladny kolor caly czas.
(Bylo duzo skorek i siedzialo tydzien w spirytusie).

Aaa i czy i po co jest filtracja.
Czy uda sie mi bez filtracji? Zeby miazsz sobie plywal?

Pozdrawiam

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2017-05-12, 20:34
autor: Doody
Moim zdaniem jak coś się sklaruje to jet jeszcze lepsze. Ale jak lubisz mętne stosuj się do instrukcji: : "przed użyciem wstrząsnąć" :wink:

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2017-05-12, 22:33
autor: Gacus17i
Wymieszalem przelalem do jednej butelki.
Sklarowalem ja i po paru h 3/4 zolto-przejzroczyste a zolte na gorze...

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2017-05-12, 23:39
autor: wawaldek11
Spróbuj skórki zalać rozcieńczonym alkoholem - ok. 50%. I nie trzymaj tygodniami :wink: Jak mocny, to krótka maceracja.
A najlepiej zrób wg przepisu.

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2017-05-13, 01:03
autor: Gacus17i
Ok zrobie tak dziekuje;)

A z ta juz zrobiona raczej nic nie poradze?