Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Moonshiners_fan
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-04-25, 12:07

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: Moonshiners_fan » 2019-04-28, 23:21

Halo
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone :)

Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus :)

morusek
50%
50%
Posty: 118
Rejestracja: 2010-02-08, 13:51
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: morusek » 2019-04-28, 23:40

Moonshiners_fan
My też Cię witamy serdecznie
Miłego :book
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=951
morusek

terni
90%
90%
Posty: 797
Rejestracja: 2015-09-23, 21:33
Lokalizacja: lubelskie

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: terni » 2019-04-29, 00:53

To sobie oblicz. Do szkoły nie chodziłeś?
Róbmy Swoje

pluton
80%
80%
Posty: 441
Rejestracja: 2009-05-22, 15:58
Lokalizacja: Łódź

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: pluton » 2019-06-05, 21:34

Wypraktykowalem chyba za 30 wariantow tej cytrynowki i kazda swietna. Wyciskana, macerowana, z dodatkami typu cynamon, anyź , imbir, koper, gałka, gozdziki... Dzieki bodziu -)
Błogosławieni ci, którzy nie umieją odpowiedzieć na moje pytanie,
a mimo to milczą.

Awatar użytkownika
gonzo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2008-06-24, 22:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: gonzo » 2019-08-03, 08:51

Witam. Mało tu piszę, więcej czytam. I tak się zastanawiam nad tym przepisem, że trzeba by może go uaktualnić, bo 16 cytryn to nic nie mówi. Cytryna przecież cytrynie nierówna pod każdym względem, począwszy od wielkości, soczystości a kończywszy na kwasowości czy jak to nazwać. Myślę, że można by śmiało napisać, że 0,4 - 0,5l/5l soku z cytryn. No i ta maceracja skórek, chyba trochę za długa, według mnie 3-4 godziny wystarczy.

arturflorek9
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arturflorek9 » 2019-08-25, 08:41

Gonzo - 3-4h maceracji wystarczy? A robiles ten przepis w wersji podstawowej?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


dzzd2
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2017-06-27, 19:42

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: dzzd2 » 2019-08-31, 19:19

Proponuję przeczytać ku przestrodze

https://itargowek.pl/artykul/trujaca-cy ... ego/600923

Awatar użytkownika
radius
90%
90%
Posty: 733
Rejestracja: 2010-11-30, 14:39
Lokalizacja: Małopolska

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: radius » 2019-08-31, 22:39

Warto również zwrócić uwagę na ten fragment artykułu;
Długotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób.
Kto spożywa skórkę z owoców cytrusowych i to długotrwale, ręka w górę :mrgreen:
Spiritus flat ubi vult

Awatar użytkownika
degu
30%
30%
Posty: 35
Rejestracja: 2019-03-30, 22:44

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: degu » 2019-08-31, 22:46

I dlatego należy moczyć ją w spirytusie przed spożyciem... :lol:

PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji
Wszystkie urządzenia elektryczne działają na dym.
Jak dym wyjdzie z urządzenia - urządzenie przestaje działać...

arturflorek9
0%
0%
Posty: 2
Rejestracja: 2019-01-25, 11:24

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

Post autor: arturflorek9 » 2019-09-01, 09:55

Ale nie wiemy, ile tego cholerstwa trafia po maceracji do spirytusu...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość