Strona 28 z 31

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-04-28, 23:21
autor: Moonshiners_fan
Halo
Dlaczego zastój w temacie?
Podajcie prosze przepisy na cytrynowke ze zwyklej wodki. Stoi mi krupnik.
Chciałbym coś na wódce zrobic taki roztwór 23 %. Ale nie wiem ile cytryn ile cukru.
Jak coś spierdziele to tylko 20 pare pln wyrzucone :)

Jak sie z wódką uda, to przerzuce sie na spirytus :)

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-04-28, 23:40
autor: morusek
Moonshiners_fan
My też Cię witamy serdecznie
Miłego :book
https://www.bimber.info/forum/viewtopic.php?f=8&t=951

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-04-29, 00:53
autor: terni
To sobie oblicz. Do szkoły nie chodziłeś?

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-06-05, 21:34
autor: pluton
Wypraktykowalem chyba za 30 wariantow tej cytrynowki i kazda swietna. Wyciskana, macerowana, z dodatkami typu cynamon, anyź , imbir, koper, gałka, gozdziki... Dzieki bodziu -)

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-08-03, 08:51
autor: gonzo
Witam. Mało tu piszę, więcej czytam. I tak się zastanawiam nad tym przepisem, że trzeba by może go uaktualnić, bo 16 cytryn to nic nie mówi. Cytryna przecież cytrynie nierówna pod każdym względem, począwszy od wielkości, soczystości a kończywszy na kwasowości czy jak to nazwać. Myślę, że można by śmiało napisać, że 0,4 - 0,5l/5l soku z cytryn. No i ta maceracja skórek, chyba trochę za długa, według mnie 3-4 godziny wystarczy.

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-08-25, 08:41
autor: arturflorek9
Gonzo - 3-4h maceracji wystarczy? A robiles ten przepis w wersji podstawowej?

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka


Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-08-31, 19:19
autor: dzzd2
Proponuję przeczytać ku przestrodze

https://itargowek.pl/artykul/trujaca-cy ... ego/600923

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-08-31, 22:39
autor: radius
Warto również zwrócić uwagę na ten fragment artykułu;
Długotrwałe spożyсie trującej skórki cytrynowej może spowodować ogromne szkody dla zdrowia i stać się przyczyną poważnych chorób.
Kto spożywa skórkę z owoców cytrusowych i to długotrwale, ręka w górę :mrgreen:

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-08-31, 22:46
autor: degu
I dlatego należy moczyć ją w spirytusie przed spożyciem... :lol:

PS. Tak naprawdę to my jej nie spożywamy... bynajmniej ja wyrzucam... po maceracji

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-09-01, 09:55
autor: arturflorek9
Ale nie wiemy, ile tego cholerstwa trafia po maceracji do spirytusu...

Wysłane z mojego SM-G935F przy użyciu Tapatalka

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2019-10-27, 20:07
autor: Pandzia
Witam. Dopiero zaczynam bawić się bimbrem w robieniu różnych smaków alkoholu. Moje pytanie brzmi czy te proporcje będą odpowiednie do bimbru 60%? Czy może ktoś może doradzić czego więcej bądź mniej. Pozdrawiam

6 cytryny
1 l bimbru 60%
szklanka cukru

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2020-01-04, 08:34
autor: heeniekk
Witam. Zrobiłem cytrynkę według przepisu Bodzia... Super sprawa... Ma dopiero 3 dni a smakuje wybornie :) tak 38-40%. Teraz moje pytanko do specjalistów... Będę robił taki trunek na wesele w ilości ok 40L które jest za 7 miesięcy. Czy robić już? Wyklarować? Poprzelewać w butelki? Odstawić do piwnicy? Czy lepiej poczekać do np maja? Z góry dziękuję za jakąkolwiek podpowiedź.

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2020-01-04, 17:28
autor: janik
Dużo pytań, ale wiele odpowiedzi można uzyskać po lekturze tego wątku. :idea:
Zdecydowana większość wódek smakowych czy też nalewek odpowiedni potencjał uzyskuje po okresie dłuższego leżakowania.
Więc @heeniekk, czym prędzej zrobisz tę wódeczkę tym lepiej. Można w części zastąpić cukier miodem to daje doskonały efekt smakowy. Pozostałe składniki w postaci przypraw każdy dobiera według własnych preferencji. :D

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2020-01-04, 18:06
autor: wawaldek11
Heniek - jeśli zrobisz teraz, to jest duża szansa, że cytrynówka sklaruje się. Ale jeśli nie zależy Ci na tym, to można zamieszać przed użyciem :)
Gdybyś chciał klarowną, to zostaw w większym pojemniku i dopiero przed weselem rozlej. No i teraz w handlu są dobre cytryny.

Re: Cytrynówka bodzia.1974 - smakosz tego trunku.

: 2020-01-05, 08:14
autor: heeniekk
Przeglądając temat tej cytrynówki boje się tylko że po czasie coś zgorzknieje albo powstanie jakiś posmak pleśniowy :(