Koniaczek palce lizać
: 2006-06-05, 12:45
Witam wszystkich
Chciałem sie z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na koniaczek (brandy), według tego przepisu robiłem ten trunek juz kilka razy i za kazdym razem był wyborny, a więc przepis jest taki:
Na jeden litr alkoholu bierzemy:
2 suszone (nie przydymione) sliwki,
1 plaster suszonego jabłka,
1 łyżeczka suszonej jarzębiny,
1 orzech włoski zielony,
1 łyżeczka rodzynek,
2 suszone daktyle,
2 suszone figi,
1 łyżeczka przypieczonych wiórów dębowych,
1/3 laski wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego,
1-2 łyżeczki karmelu,
1 litr wódki lub destylatu owocowego o mocy 40- 50 vol.
Wszystkie składniki po rozdrobnieniu macerujemy w szczelnym gąsiorku szklanym przez 30- 45 dni. Następnie macerat zlewamy znad osadu, reszte przecedzamy przez bibułe filtracyjną. Klarowny nalew rozlewamy do butelek i odstawiamy do dalszego dojrzewania na kolejne 1- 2 miesiące, czym dłużej stoji tym ma lepszy bardziej sharmonizowany smak.
Dla mnie smak tego trunku jest wyborny, smakuje jak prawdziwa, stara brandy.
Jesli dodajemy cukier wanilinowy zamiast wanilii trzeba uwazac zeby nie przesadzic z iloscią, bo nalew bedzie za słodki, i o zbyt intensywnym aromacie wanilii(wszystkie suszone owoce są bardzo słodkie) najlepiej samemu dostosowac proporcje,jesli gotowy trunek bedzie za słodki najlepiej dolac czystej wódki. Zamiast zielonego orzecha włoskiego mozemy dodac łyżeczke nalewu na orzechach lub łyż. orzechówki.
Smacznego.
Chciałem sie z Wami podzielić sprawdzonym przepisem na koniaczek (brandy), według tego przepisu robiłem ten trunek juz kilka razy i za kazdym razem był wyborny, a więc przepis jest taki:
Na jeden litr alkoholu bierzemy:
2 suszone (nie przydymione) sliwki,
1 plaster suszonego jabłka,
1 łyżeczka suszonej jarzębiny,
1 orzech włoski zielony,
1 łyżeczka rodzynek,
2 suszone daktyle,
2 suszone figi,
1 łyżeczka przypieczonych wiórów dębowych,
1/3 laski wanilii lub łyżeczka cukru wanilinowego,
1-2 łyżeczki karmelu,
1 litr wódki lub destylatu owocowego o mocy 40- 50 vol.
Wszystkie składniki po rozdrobnieniu macerujemy w szczelnym gąsiorku szklanym przez 30- 45 dni. Następnie macerat zlewamy znad osadu, reszte przecedzamy przez bibułe filtracyjną. Klarowny nalew rozlewamy do butelek i odstawiamy do dalszego dojrzewania na kolejne 1- 2 miesiące, czym dłużej stoji tym ma lepszy bardziej sharmonizowany smak.
Dla mnie smak tego trunku jest wyborny, smakuje jak prawdziwa, stara brandy.
Jesli dodajemy cukier wanilinowy zamiast wanilii trzeba uwazac zeby nie przesadzic z iloscią, bo nalew bedzie za słodki, i o zbyt intensywnym aromacie wanilii(wszystkie suszone owoce są bardzo słodkie) najlepiej samemu dostosowac proporcje,jesli gotowy trunek bedzie za słodki najlepiej dolac czystej wódki. Zamiast zielonego orzecha włoskiego mozemy dodac łyżeczke nalewu na orzechach lub łyż. orzechówki.
Smacznego.