dokładnie tyle kosztują
ale ja kupiłem je u siebie w sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego za 12zł 2 litrowa bo przesyłka drogo wychodziła w biowinie. Pewnie jak poszukasz to znajdziesz no chyba ze mieszkasz w Łodzi lub warszawie
Przepisy ??? (na zaprawianie alkoholu)
cześć
Pumex napisz kilka słów o nalewce na czarnych pozeczkach. Właśnie znalazłem w zamrażarce ze 2 kg zamrożonej czarnej pożeczki
Może bym zrobił jakaś naleweczkę?
pumex pisze: A nalewka na czarnych porzeczkach w niczym nie ustępuje np. Amaretto . To tylko inny smak .
Pumex napisz kilka słów o nalewce na czarnych pozeczkach. Właśnie znalazłem w zamrażarce ze 2 kg zamrożonej czarnej pożeczki
Może bym zrobił jakaś naleweczkę?
pozdrawiam
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
bielok
Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..
Sprawdzony przepis na likier porzeczkowy:
1kg czarnej porzeczki obrać z szypułek umyć i odsączyć i i wsypać do 4-5 litrowego gąsiorka
1,25 litra 70% spirytusu - zalać porzeczki i macerować ok 1-1,5 miesiąca (im dłużej tym lepiej)
mieszać 1-2 razy dziennie
Gdy zakończymy macerację nalew odcedzamy do ostatniej kropli i filtrujemy filtrem do kawy powinno tego być około 1,25 litra.
Następnie dodajemy ostudzony 1litr syropu ( 400ml wody + 1kg cukru), opakowanie cukru waniliowego lub 1/4 laski wanilii a na koniec dolewamy 0.25 litra 95% spirytusu.
Otrzymujemy 2,5 litra super likieru oczywiście po odczekaniu minimum 3 miesięcy.Po tym okresie możemy częstować - panie będą zachwycone. Moja rada - jak robić to od razu 10 litrów bo z moich 2,5 litra cudem udało mi się uratować jedną buteleczkę do dłuższego leżakowania i degustacji np. po roku. Tego lata będę oprócz czarnej porzeczki robił z czerwonej , z malin no i z aronii ciekaw jestem czy też będzie takie dobre.
Zmieniając skład 1litra syropu np. na 700ml wody + 0.5 kg cukru otrzymamy nie likier a nalewkę o różnej słodkości zależnie od ilości cukru. Jest to kopia mego postu sprzed chyba roku dzisiaj mogę powiedzieć że likierek z czerwonej porzeczki jest tak samo wyśmienity jak z czarnej. W tym roku spróbuję też nalewkę zrobić.
1kg czarnej porzeczki obrać z szypułek umyć i odsączyć i i wsypać do 4-5 litrowego gąsiorka
1,25 litra 70% spirytusu - zalać porzeczki i macerować ok 1-1,5 miesiąca (im dłużej tym lepiej)
mieszać 1-2 razy dziennie
Gdy zakończymy macerację nalew odcedzamy do ostatniej kropli i filtrujemy filtrem do kawy powinno tego być około 1,25 litra.
Następnie dodajemy ostudzony 1litr syropu ( 400ml wody + 1kg cukru), opakowanie cukru waniliowego lub 1/4 laski wanilii a na koniec dolewamy 0.25 litra 95% spirytusu.
Otrzymujemy 2,5 litra super likieru oczywiście po odczekaniu minimum 3 miesięcy.Po tym okresie możemy częstować - panie będą zachwycone. Moja rada - jak robić to od razu 10 litrów bo z moich 2,5 litra cudem udało mi się uratować jedną buteleczkę do dłuższego leżakowania i degustacji np. po roku. Tego lata będę oprócz czarnej porzeczki robił z czerwonej , z malin no i z aronii ciekaw jestem czy też będzie takie dobre.
Zmieniając skład 1litra syropu np. na 700ml wody + 0.5 kg cukru otrzymamy nie likier a nalewkę o różnej słodkości zależnie od ilości cukru. Jest to kopia mego postu sprzed chyba roku dzisiaj mogę powiedzieć że likierek z czerwonej porzeczki jest tak samo wyśmienity jak z czarnej. W tym roku spróbuję też nalewkę zrobić.
Kto jest online
Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 53 gości