Przepisy ??? (na zaprawianie alkoholu)

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
wieniu26
60%
60%
Posty: 206
Rejestracja: 2006-08-05, 15:05

Post autor: wieniu26 » 2006-11-04, 06:40

dokładnie tyle kosztują
ale ja kupiłem je u siebie w sklepie ze sprzętem gospodarstwa domowego za 12zł 2 litrowa bo przesyłka drogo wychodziła w biowinie. Pewnie jak poszukasz to znajdziesz no chyba ze mieszkasz w Łodzi lub warszawie :)

Awatar użytkownika
bielok
101%
101%
Posty: 607
Rejestracja: 2006-06-30, 09:17
Lokalizacja: Bielsko-Biała

Post autor: bielok » 2008-01-20, 07:32

cześć :)
pumex pisze: A nalewka na czarnych porzeczkach w niczym nie ustępuje np. Amaretto :D . To tylko inny smak :mrgreen: .

Pumex napisz kilka słów o nalewce na czarnych pozeczkach. Właśnie znalazłem w zamrażarce ze 2 kg zamrożonej czarnej pożeczki :)
Może bym zrobił jakaś naleweczkę?
pozdrawiam
bielok

Alkohol nie rozwiąże twoich problemów...
A z drugiej strony, mleko w sumie też nie..

Awatar użytkownika
pumex
101%
101%
Posty: 95
Rejestracja: 2006-05-09, 12:20

Post autor: pumex » 2008-01-20, 17:59

Cześć .
Obecnie jestem na wyjeździe , a przepis mam w domu , jak wrócę to opiszę cały proces (za jakiś tydzień )
Dla zdrowia ciała , umysłu i duszy .

Awatar użytkownika
artgsm
101%
101%
Posty: 301
Rejestracja: 2007-10-26, 16:17
Lokalizacja: Pomorze

Post autor: artgsm » 2008-01-21, 17:22

bielok

No i mamy wyscig zbrojen :wink:
ENERGA - bezplatny internet w Twoim gniazdku

marian_mk
40%
40%
Posty: 67
Rejestracja: 2006-02-10, 10:40
Lokalizacja: śląskie

Post autor: marian_mk » 2008-01-21, 19:36

Sprawdzony przepis na likier porzeczkowy:
1kg czarnej porzeczki obrać z szypułek umyć i odsączyć i i wsypać do 4-5 litrowego gąsiorka
1,25 litra 70% spirytusu - zalać porzeczki i macerować ok 1-1,5 miesiąca (im dłużej tym lepiej)
mieszać 1-2 razy dziennie
Gdy zakończymy macerację nalew odcedzamy do ostatniej kropli i filtrujemy filtrem do kawy powinno tego być około 1,25 litra.
Następnie dodajemy ostudzony 1litr syropu ( 400ml wody + 1kg cukru), opakowanie cukru waniliowego lub 1/4 laski wanilii a na koniec dolewamy 0.25 litra 95% spirytusu.
Otrzymujemy 2,5 litra super likieru oczywiście po odczekaniu minimum 3 miesięcy.Po tym okresie możemy częstować - panie będą zachwycone. Moja rada - jak robić to od razu 10 litrów bo z moich 2,5 litra cudem udało mi się uratować jedną buteleczkę do dłuższego leżakowania i degustacji np. po roku. Tego lata będę oprócz czarnej porzeczki robił z czerwonej , z malin no i z aronii ciekaw jestem czy też będzie takie dobre.
Zmieniając skład 1litra syropu np. na 700ml wody + 0.5 kg cukru otrzymamy nie likier a nalewkę o różnej słodkości zależnie od ilości cukru. Jest to kopia mego postu sprzed chyba roku dzisiaj mogę powiedzieć że likierek z czerwonej porzeczki jest tak samo wyśmienity jak z czarnej. W tym roku spróbuję też nalewkę zrobić.

Awatar użytkownika
Pafcio
50%
50%
Posty: 177
Rejestracja: 2006-05-08, 22:36
Lokalizacja: Warszawa

Post autor: Pafcio » 2008-01-23, 19:41

A jak jeszcze na wiosnę zrobi się listkówkę z młodych liści i pędów czarnej porz. i połączy z tą nalewką to na lato mamy dopiero szokująco pyszny i aromatyczny napitek :D
Pozdrawiam

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 41 gości