Pieprzówka
Pieprzówka
100 ziaren pieprzu
470-500g miodu
5L dobroci 50%
Ziarna pieprzu macerować około 2 tygodnie,wedle smaku.(ja robię esencję; 2 paczki pieprzu zalewam 0.5L )
Następnie dodajemy miód (ja daję lipowy -najszybciej się klaruje) dobrze mieszamy i odstawiamy do sklarowania.
Po około 2 tygodnie zlewamy z nad osadu i gotowe.
Wiem że kiedyś był już przepis na pieprzówkę ale bez miodu,w tej postaci jest to napój naprawdę przedni.Łagodny w przełyku, rozgrzewający od środka.
Jeżeli mamy esencję to naprawdę szybko można takowy napój sporządzić .
470-500g miodu
5L dobroci 50%
Ziarna pieprzu macerować około 2 tygodnie,wedle smaku.(ja robię esencję; 2 paczki pieprzu zalewam 0.5L )
Następnie dodajemy miód (ja daję lipowy -najszybciej się klaruje) dobrze mieszamy i odstawiamy do sklarowania.
Po około 2 tygodnie zlewamy z nad osadu i gotowe.
Wiem że kiedyś był już przepis na pieprzówkę ale bez miodu,w tej postaci jest to napój naprawdę przedni.Łagodny w przełyku, rozgrzewający od środka.
Jeżeli mamy esencję to naprawdę szybko można takowy napój sporządzić .
Nie chcę się wtryącać do przepisu, ale dodatek pieprzu syczuańskiego do pieprzówki wzbogaca jej smak i aromat.
Ja jestem zwolennikiem piprzeówki nie tylko na pieprzu czarnym, ale mieszance kolorowej + pieprz syczuański.
Do tego brakuje mi w przepisie coś kwaśnego, limonka, cytryna itp.
Kod: Zaznacz cały
Pieprz syczuański (Xanthoxylum piperitum) zwany też pieprzem chińskim - jiao
Nie chodzi tu wcale o pieprz, ale o suszone szypułki kwiatowe krzewu rosnącego w Azji. Pieprz syczuański wygląda jak otwierające się pąki kwiatowe. Ma przyjemny aromat i pieprzno-cytrynowy smak, ale nie jest tak piekący jak pieprz czarny.
Do tego brakuje mi w przepisie coś kwaśnego, limonka, cytryna itp.
Pozdrawiam
Ja robiłem z całego , nawet przepis mówił by na 1l wódki 45% dodać 20 ziaren, ładnego, nieuszkodzonego pieprzu, zakorkować i odstawić na 2 tygodnie. Zlać płyn znad pieprzu, dodać cukier (1łyżka). Teraz przymierzam się i zrobić nie mogę , pieprzówkę z kilku rodzai pieprzu , według wskazówek kolegi kitaferia , wszysko leży i czeka już kilka miesięcy
- bodzio.1974
- 90%