Pieprzówka

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
wajzer

Pieprzówka

Post autor: wajzer » 2009-06-26, 22:27

100 ziaren pieprzu
470-500g miodu
5L dobroci 50%

Ziarna pieprzu macerować około 2 tygodnie,wedle smaku.(ja robię esencję; 2 paczki pieprzu zalewam 0.5L )
Następnie dodajemy miód (ja daję lipowy -najszybciej się klaruje) dobrze mieszamy i odstawiamy do sklarowania.
Po około 2 tygodnie zlewamy z nad osadu i gotowe.

Wiem że kiedyś był już przepis na pieprzówkę ale bez miodu,w tej postaci jest to napój naprawdę przedni.Łagodny w przełyku, rozgrzewający od środka.
Jeżeli mamy esencję to naprawdę szybko można takowy napój sporządzić .

Awatar użytkownika
kitaferia
101%
101%
Posty: 2265
Rejestracja: 2007-09-04, 15:16
Lokalizacja: EuroSojuz

Post autor: kitaferia » 2009-06-28, 19:11

Nie chcę się wtryącać do przepisu, ale dodatek pieprzu syczuańskiego do pieprzówki wzbogaca jej smak i aromat.

Kod: Zaznacz cały

Pieprz syczuański (Xanthoxylum piperitum) zwany też pieprzem chińskim - jiao

Nie chodzi tu wcale o pieprz, ale o suszone szypułki kwiatowe krzewu rosnącego w Azji. Pieprz syczuański wygląda jak otwierające się pąki kwiatowe. Ma przyjemny aromat i pieprzno-cytrynowy smak, ale nie jest tak piekący jak pieprz czarny.
Ja jestem zwolennikiem piprzeówki nie tylko na pieprzu czarnym, ale mieszance kolorowej + pieprz syczuański.

Do tego brakuje mi w przepisie coś kwaśnego, limonka, cytryna itp.
Pozdrawiam

Awatar użytkownika
peace
40%
40%
Posty: 64
Rejestracja: 2007-11-24, 18:25
Lokalizacja: Wielkopolska

Post autor: peace » 2009-08-21, 23:38

a jakie proporcje i ile tego pieprzu syczuańskiego proponujesz?

Awatar użytkownika
Spirit
100%
100%
Posty: 2303
Rejestracja: 2008-03-01, 18:30
Lokalizacja: Ostrołęka.

Post autor: Spirit » 2009-08-21, 23:55

Mój przepis jest bardzo prosty: pół litra i 10 ziaren pieprzu czarnego.

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-08-24, 13:53

@Spiryt
Warto jeszcze dodać ok. 1 łużeczki cukru do tego wyciągu (na litr).

pzdr

Awatar użytkownika
fiacik69
20%
20%
Posty: 27
Rejestracja: 2009-09-25, 07:16

Post autor: fiacik69 » 2009-10-23, 10:23

miazdzycie ten pieprz wczecniej (nie mylic z mieleniem)?
motocykle ponad wszystko!

Awatar użytkownika
a_priv
-#Moderator
-#Moderator
Posty: 3144
Rejestracja: 2006-08-25, 08:30

Post autor: a_priv » 2009-10-23, 10:36

Nie ma potrzeby miażdżenia pieprzu.


pzdr

Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5926
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2009-10-23, 21:37

Ja robiłem z całego , nawet przepis mówił by na 1l wódki 45% dodać 20 ziaren, ładnego, nieuszkodzonego pieprzu, zakorkować i odstawić na 2 tygodnie. Zlać płyn znad pieprzu, dodać cukier (1łyżka). Teraz przymierzam się i zrobić nie mogę , pieprzówkę z kilku rodzai pieprzu , według wskazówek kolegi kitaferia , wszysko leży i czeka już kilka miesięcy :oops:

Awatar użytkownika
bodzio.1974
90%
90%
Posty: 973
Rejestracja: 2008-11-07, 12:11
Lokalizacja: Czy to ważne ?

Post autor: bodzio.1974 » 2009-10-26, 23:13

Pieprzówki jeszcze nie piłem jak wielu innych specjałów tu na forum. :wink:
Choć przyznam się że sama nazwa juz mnie zniechęca i moglibyście coś więcej napisać by moje i innych kolegów kubki smakowe zachęcić do tego gatunku wódki. :D

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość