Strona 1 z 1

Pieprzówka

: 2009-06-26, 22:27
autor: wajzer
100 ziaren pieprzu
470-500g miodu
5L dobroci 50%

Ziarna pieprzu macerować około 2 tygodnie,wedle smaku.(ja robię esencję; 2 paczki pieprzu zalewam 0.5L )
Następnie dodajemy miód (ja daję lipowy -najszybciej się klaruje) dobrze mieszamy i odstawiamy do sklarowania.
Po około 2 tygodnie zlewamy z nad osadu i gotowe.

Wiem że kiedyś był już przepis na pieprzówkę ale bez miodu,w tej postaci jest to napój naprawdę przedni.Łagodny w przełyku, rozgrzewający od środka.
Jeżeli mamy esencję to naprawdę szybko można takowy napój sporządzić .

: 2009-06-28, 19:11
autor: kitaferia
Nie chcę się wtryącać do przepisu, ale dodatek pieprzu syczuańskiego do pieprzówki wzbogaca jej smak i aromat.

Kod: Zaznacz cały

Pieprz syczuański (Xanthoxylum piperitum) zwany też pieprzem chińskim - jiao

Nie chodzi tu wcale o pieprz, ale o suszone szypułki kwiatowe krzewu rosnącego w Azji. Pieprz syczuański wygląda jak otwierające się pąki kwiatowe. Ma przyjemny aromat i pieprzno-cytrynowy smak, ale nie jest tak piekący jak pieprz czarny.
Ja jestem zwolennikiem piprzeówki nie tylko na pieprzu czarnym, ale mieszance kolorowej + pieprz syczuański.

Do tego brakuje mi w przepisie coś kwaśnego, limonka, cytryna itp.

: 2009-08-21, 23:38
autor: peace
a jakie proporcje i ile tego pieprzu syczuańskiego proponujesz?

: 2009-08-21, 23:55
autor: Spirit
Mój przepis jest bardzo prosty: pół litra i 10 ziaren pieprzu czarnego.

: 2009-08-24, 13:53
autor: a_priv
@Spiryt
Warto jeszcze dodać ok. 1 łużeczki cukru do tego wyciągu (na litr).

pzdr

: 2009-10-23, 10:23
autor: fiacik69
miazdzycie ten pieprz wczecniej (nie mylic z mieleniem)?

: 2009-10-23, 10:36
autor: a_priv
Nie ma potrzeby miażdżenia pieprzu.


pzdr

: 2009-10-23, 21:37
autor: magas
Ja robiłem z całego , nawet przepis mówił by na 1l wódki 45% dodać 20 ziaren, ładnego, nieuszkodzonego pieprzu, zakorkować i odstawić na 2 tygodnie. Zlać płyn znad pieprzu, dodać cukier (1łyżka). Teraz przymierzam się i zrobić nie mogę , pieprzówkę z kilku rodzai pieprzu , według wskazówek kolegi kitaferia , wszysko leży i czeka już kilka miesięcy :oops:

: 2009-10-26, 23:13
autor: bodzio.1974
Pieprzówki jeszcze nie piłem jak wielu innych specjałów tu na forum. :wink:
Choć przyznam się że sama nazwa juz mnie zniechęca i moglibyście coś więcej napisać by moje i innych kolegów kubki smakowe zachęcić do tego gatunku wódki. :D