Nalewka szafranowa

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5777
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-29, 23:35

Może to jest to, tylko zapach według opisu miał być przyjemny goździkowy :mrgreen: , a to nie ten zapaszek, reszta by się zgadzała. Jakoś przeszła mi ochota na zabawę z tym czerwonym złotem, mimo wkrętu że dodanie 1-3 do lampki szampana już daje efekt euforyczny, niezauważalny, ale bania po takich trunkach jest taka inna, niezamulająca, a skoczna jak po meksykańskich alkoholach. Wchodzę teraz w nasze rodzinne zioła, zacznę od mięty :mrgreen:

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 00:22

Zaintrygował mnie ten temat, co prawda jestem świeżakiem w tej materii, ale to i owo a szczególnie z szafranem robiłem, ubóstwiam szafran w kuchni, w Hiszpanii produkują szafran niewiem /na tyle nie wiem jak on się ma wobec innych szafranów/, ale jest fajny ma tą moc, będę dążył do zrobienia takiej naleweczki, nie lubię wódek słodkich, więc mniej cukru, a tak w ogóle może autor tematu ma jakieś nowe spostrzeżenia i przemyślenia odnośnie tematu,pozdrowienia

i ta moc alkoholu - nie lepsza ciut mocniejsza!!!!!

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-02, 17:36

Ha!!! i popełniłem szafranówkę /dzieciaki pojechały na wycieczkę do jakieś wytwórni przypraw i przywiozły miedzy innymi szafran/ wiec buch do buteleczek /tak na oko tego szafranu i laseczka wanili + 2 łyżeczki cukru na 1 litr/, po kilku dzionkach kolorek miodzio i zapaszek ekstra, tylko ile to ma sobie tak samotnie stać :?: :?: :?: :?: :?: :?:
pozdrowienia

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-01-02, 18:16

Nie mów że nie znajdziesz mu przyjaciela :) :)

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-02, 18:27

Przyjaciół ma różnych, na herbatce marokańskiej, kardamonówkę, kawówkę, korzeniówkę i wiele, wiele jeszcze przyjaciół :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam :!:

gizmo
10%
10%
Posty: 13
Rejestracja: 2018-09-05, 22:38

Re: Nalewka szafranowa

Post autor: gizmo » 2018-11-05, 17:15

Witajcie,
chciałbym odświeżyć kotleta - dawno temat nie wałkowany, ale po degustacji chciałem spróbować zrobić benedyktynkę, mam przepis, gdzie jest podane szafran - 1 szt :) Znajomy, który robił wg tego przepisu nie do końca pamięta ile było w paczce... w jednym sklepie mam paczkę ( na telefon podana waga) 0,5g za 14zł, a w drugim podobno jakiś taki lepszy i droższy po 7zł, ale na paczce napisane.... 0,001g :) dość spory rozrzut ilościowy, przy czym kolega twierdzi, że to co kupił to miało znacznie mniej niż to co mam ( te 0,001g), i miał około 10 pręcików. Teraz pytanie czy ufać ilości na sztuki, cenie czy jak? Może ktoś robi z podobnego przepisu i poda ile to jest paczka, ew. jest w stanie dopasować, żeby nie było za bardzo albo za mało szafranowe? W załączniku zdjęcie paczki z ilością 0,001g, może waga pomylona?

Lp Waga 1 łyżeczki
1 Goździki 2g
2 Cynamon 2g
3 Majeranek 0,4g
4 Mieta pieprzowa 1g
5 Tymianek 0,6g
6 Korzeń rabarbaru 2g
7 Piółun 0,5g
8 Szafran szt
9 Kwiat lawendy 0,5
Szklanka cukru 200g
szklanka cukru 200g

zioła po jednej płaskiej łyżeczce
szklanka cykru
0,5l wody
1l spirytusu
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i zalać nim zioła oprócz szafranu i lawendy, po ostudzeniu wlać spirytus wsypać szafran lawendę wymieszać I zostawić aby składniki opadły na dno. przefiltrować.
Załączniki
szafran.jpg

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Mafiej i 1 gość