Nalewka szafranowa

Przepisy, porady na zaprawianie alkoholu i wyrób nalewek
Awatar użytkownika
magas
101%
101%
Posty: 5917
Rejestracja: 2009-02-01, 12:05

Post autor: magas » 2011-05-29, 23:35

Może to jest to, tylko zapach według opisu miał być przyjemny goździkowy :mrgreen: , a to nie ten zapaszek, reszta by się zgadzała. Jakoś przeszła mi ochota na zabawę z tym czerwonym złotem, mimo wkrętu że dodanie 1-3 do lampki szampana już daje efekt euforyczny, niezauważalny, ale bania po takich trunkach jest taka inna, niezamulająca, a skoczna jak po meksykańskich alkoholach. Wchodzę teraz w nasze rodzinne zioła, zacznę od mięty :mrgreen:

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2011-10-04, 00:22

Zaintrygował mnie ten temat, co prawda jestem świeżakiem w tej materii, ale to i owo a szczególnie z szafranem robiłem, ubóstwiam szafran w kuchni, w Hiszpanii produkują szafran niewiem /na tyle nie wiem jak on się ma wobec innych szafranów/, ale jest fajny ma tą moc, będę dążył do zrobienia takiej naleweczki, nie lubię wódek słodkich, więc mniej cukru, a tak w ogóle może autor tematu ma jakieś nowe spostrzeżenia i przemyślenia odnośnie tematu,pozdrowienia

i ta moc alkoholu - nie lepsza ciut mocniejsza!!!!!

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-02, 17:36

Ha!!! i popełniłem szafranówkę /dzieciaki pojechały na wycieczkę do jakieś wytwórni przypraw i przywiozły miedzy innymi szafran/ wiec buch do buteleczek /tak na oko tego szafranu i laseczka wanili + 2 łyżeczki cukru na 1 litr/, po kilku dzionkach kolorek miodzio i zapaszek ekstra, tylko ile to ma sobie tak samotnie stać :?: :?: :?: :?: :?: :?:
pozdrowienia

Brzydal
101%
101%
Posty: 363
Rejestracja: 2010-04-03, 04:26
Lokalizacja: 52°3'2N, 20°26'47E

Post autor: Brzydal » 2012-01-02, 18:16

Nie mów że nie znajdziesz mu przyjaciela :) :)

Awatar użytkownika
klodek4
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2011-09-01, 02:37
Lokalizacja: alicante, hiszpania

Post autor: klodek4 » 2012-01-02, 18:27

Przyjaciół ma różnych, na herbatce marokańskiej, kardamonówkę, kawówkę, korzeniówkę i wiele, wiele jeszcze przyjaciół :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
pozdrawiam :!:

gizmo
10%
10%
Posty: 15
Rejestracja: 2018-09-05, 22:38

Re: Nalewka szafranowa

Post autor: gizmo » 2018-11-05, 17:15

Witajcie,
chciałbym odświeżyć kotleta - dawno temat nie wałkowany, ale po degustacji chciałem spróbować zrobić benedyktynkę, mam przepis, gdzie jest podane szafran - 1 szt :) Znajomy, który robił wg tego przepisu nie do końca pamięta ile było w paczce... w jednym sklepie mam paczkę ( na telefon podana waga) 0,5g za 14zł, a w drugim podobno jakiś taki lepszy i droższy po 7zł, ale na paczce napisane.... 0,001g :) dość spory rozrzut ilościowy, przy czym kolega twierdzi, że to co kupił to miało znacznie mniej niż to co mam ( te 0,001g), i miał około 10 pręcików. Teraz pytanie czy ufać ilości na sztuki, cenie czy jak? Może ktoś robi z podobnego przepisu i poda ile to jest paczka, ew. jest w stanie dopasować, żeby nie było za bardzo albo za mało szafranowe? W załączniku zdjęcie paczki z ilością 0,001g, może waga pomylona?

Lp Waga 1 łyżeczki
1 Goździki 2g
2 Cynamon 2g
3 Majeranek 0,4g
4 Mieta pieprzowa 1g
5 Tymianek 0,6g
6 Korzeń rabarbaru 2g
7 Piółun 0,5g
8 Szafran szt
9 Kwiat lawendy 0,5
Szklanka cukru 200g
szklanka cukru 200g

zioła po jednej płaskiej łyżeczce
szklanka cykru
0,5l wody
1l spirytusu
Cukier rozpuścić w gorącej wodzie i zalać nim zioła oprócz szafranu i lawendy, po ostudzeniu wlać spirytus wsypać szafran lawendę wymieszać I zostawić aby składniki opadły na dno. przefiltrować.
Załączniki
szafran.jpg

Awatar użytkownika
staras
0%
0%
Posty: 6
Rejestracja: 2019-01-11, 22:35
Lokalizacja: Biała Podlaska

Re:

Post autor: staras » 2019-03-25, 11:46

klodek4 pisze:
2011-10-04, 00:22
Zaintrygował mnie ten temat, co prawda jestem świeżakiem w tej materii, ale to i owo a szczególnie z szafranem robiłem,
Otrzymałem paczuszkę przypraw z Indonezji, a wśród nich szafran w postaci b.drobnego proszku (fotka). Jak się ma ten proszek w stosunku do b. drogich kłaczków, obserwowanych na różnych zdjęciach??? :oops: . Chcę zrobić nalewkę z szafranu.
Obrazek
pozdrawiam- staras

Awatar użytkownika
oktogenek
50%
50%
Posty: 128
Rejestracja: 2007-06-25, 09:55
Kontaktowanie:

Re:

Post autor: oktogenek » 2019-05-04, 12:34

magas pisze:
2011-05-29, 13:19
........ pomijając smak, to zapach jest kiepski, pachnie, a raczej śmierdzi gabinetem dentystycznym, nie smród borowania, a zapach tych odkażaczy, które zawsze czujemy wchodząc do gabinetu. Nie wiem dokładnie co tak pachnie u dentysty, ale identyczny zapach szafranu źle wróży, może podobnym środkiem konserwują te gówienka. Jak kupowałem u skrowcu to chyba był irański, teraz widzę w ofercie turecki. Muszę zamówić gram tego tureckiego zalać setką i zobaczyć jak będzie, a może szafran w tak dużym stężeniu ma po prostu taki zapach :? , a jeszcze coś , może ktoś wie jaki środek daje ten specyficzny zapach u stomatologa........
Magas wiem że zaraz dostanę złotą szpachelkę i pędzelek archeologa, za ten odkopany post, niestety dziś dopiero na niego trafiłem :D z tego co mi wiadomo w stomatologi używa się trzech dziwnie pachnących substancji, eugenol, jodoform, tymol, może to pomoże w identyfikacji zapachów nalewu szafranowego :)

ODPOWIEDZ

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość